Εχοντας αποκτήσει την ανεξαρτησία του από τη Βρετανία στις 30 Νοεμβρίου 1966, ακριβώς 55 χρόνια μετά αποφάσισε να κόψει επίσημα τον ομφάλιο λώρο από την πάλαι ποτέ θαλασσοκράτειρα, «εκθρονίζοντας» τη βασίλισσα Ελισάβετ από αρχηγό του κράτους και στέφοντας ατύπως στη θέση της τη… βασίλισσα της ποπ R&B Ριάνα, η οποία ανακηρύχθηκε «εθνική ηρωίδα».
Τυπικά, βέβαια, πρόεδρος της νεότευκτης «μπαρμπεϊντιανής» Δημοκρατίας ανέλαβε η εκλεγμένη από τη Βουλή, πρώην κυβερνήτης και δικαστικός, Σάντρα Μέισον. Ολη τη λάμψη όμως την έκλεψε η παγκοσμίως γνωστή «θεά» της σόου μπιζ, επισκιάζοντας όχι μόνο τη συμπατριώτισσά της, αλλά και τον πρίγκιπα Κάρολο, που εκπροσώπησε την υπερήλικα μητέρα του στη φανταχτερή τελετή με χορούς, τραγούδια και πανηγυρικές ομιλίες στην πρωτεύουσα Μπριτζτάουν.
Τα Μπαρμπέιντος αποτελούν μαύρη σελίδα στο αποικιακό παρελθόν της Βρετανίας, καθώς επί 200 χρόνια αποτελούσαν κόμβο δουλεμπορίου από την Αφρική στο Δυτικό Ημισφαίριο. Γι’ αυτό και ο πρίγκιπας της Ουαλίας έκρινε πρέπον να αναγνωρίσει τις «αποτρόπαιες μέρες σκλαβιάς» που είχε υποφέρει το νησί των λεγόμενων Μικρών Αντιλλών. Σε κάθε περίπτωση, οι ντόπιοι ένιωσαν ένα αίσθημα εθνικής ανάτασης και ανακούφισης βλέποντας τη βρετανική Union Jack να υποστέλλεται και να αντικαθίσταται από τη σημαία των Μπαρμπέιντος. Η πρώτη πρόεδρος της χώρας απένειμε στον Κάρολο το παράσημο της Τάξης της Ελευθερίας και εκείνος περιέγραψε τη στιγμή ως ένα νέο ξεκίνημα στις σχέσεις των δύο χωρών, οι οποίες, όπως είπε, θα συνεχίσουν να είναι στενές παρά την αλλαγή συνταγματικού καθεστώτος. Η 95χρονη Ελισάβετ, από την πλευρά της, έστειλε στους παλαιούς υπηκόους της τις «θερμότερες ευχές για ευτυχία, ειρήνη και ευημερία στο μέλλον», διαβεβαιώνοντας ότι το έθνος των Μπαρμπέιντος έχει μια «ιδιαίτερη θέση στην καρδιά της».
Αλλωστε, η νησιωτική χώρα των 287.000 κατοίκων, οι οποίοι κατά 91% είναι απόγονοι Αφρικανών σκλάβων, διαβεβαίωσε ότι παρά την αντιμοναρχική της επιλογή δεν πρόκειται να αποχωρήσει από την Κοινοπολιτεία. Ητοι τη χαλαρή ένωση πρώην αποικιών και βρετανικών κτήσεων, που εξακολουθούν να έχουν δεσμούς με το βρετανικό στέμμα (όπως -δυστυχώς- η Κύπρος). Για την ιστορία, η τελευταία χώρα της Κοινοπολιτείας που απομάκρυνε την Ελισάβετ από αρχηγό του κράτους ήταν το 1992 το νησιωτικό κράτος του Μαυρίκιου, στον Ινδικό Ωκεανό.
Πόλεμος στην Ουκρανία: Προελαύνει η Ρωσία - Το Κίεβο έχασε πάνω από το 40% του Κουρσκ
Στην πολύωρη τελετή η πρωθυπουργός των Μπαρμπέιντος, Μία Μότλεϊ (επίσης προερχόμενη από το δικαστικό σώμα), ορκίστηκε πίστη στη χώρα ενώπιον της νέας προέδρου, Σάντρα Μέισον, η οποία με τη σειρά της έχρισε «εθνική ηρωίδα» τη Ριάνα. «Είθε να συνεχίσεις να λάμπεις σαν διαμάντι και να φέρνεις τιμή στο έθνος μας», είπε στη διάσημη σταρ η πρωθυπουργός, αναφερόμενη στο γνωστή επιτυχία «Diamonds», του 2012.
Η Ρόμπιν Ριάνα Φέντι γεννήθηκε στα Μπαρμπέιντος το 1988 και η καριέρα της ως τραγουδίστριας, ηθοποιού, στιχουργού και επιχειρηματία απογειώθηκε φέτος, καθώς μπήκε στο κλαμπ των δισεκατομμυριούχων. Το «Forbes» υπολόγισε την καθαρή περιουσία της σε 1,7 δισ. δολάρια, ακριβώς πίσω από την Οπρα Γουίνφρεϊ. Να σημειωθεί ότι η Ριάνα είναι από το 2018 πρέσβειρα της χώρας της για την Παιδεία, τον τουρισμό και τις επενδύσεις, έναν τίτλο που είχε αποδεχθεί «με υπερηφάνεια».
Στοιχεία για το νησί
- Αποκαλούμε το νησί της Καραϊβικής στον πληθυντικό (τα Μπαρμπέϊντος), μολονότι είναι μόνο ένα.
- Εχει έκταση ίση με τη Νάξο.
- Ηταν από τις πρώτες αποικίες σκλάβων της Αγγλίας και οι πρώτοι Αγγλοι έποικοι εγκαταστάθηκαν εκεί το 1627.
- Η οικονομία του νησιού βασίστηκε στις φυτείες ζαχαροκάλαμου, το οποίο καλλιεργούσαν σκλάβοι από την Αφρική.
- Η δουλεία στα Μπαρμπέιντος καταργήθηκε το 1834 (σχεδόν 30 χρόνια πριν από τις ΗΠΑ) και το νησί απέκτησε την ανεξαρτησία του το 1966.
- Σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο πυκνοκατοικημένα και πλούσια νησιά της Καραϊβικής, μολονότι η τουριστική οικονομία του έχει δεχτεί σοβαρό πλήγμα από την πανδημία της Covid-19.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: Οι δέκα χρονολογίες σταθμοί και το εμβόλιο που ακόμη αγνοείται
- Μέρισμα: Ποιοι θα πάρουν τα 250 ευρώ – Ποια κριτήρια πρέπει να πληρούν [παραδείγματα]
- Κορονοϊός: Άνω των 80 ετών οι περισσότεροι ανεμβολίαστοι – 2.746 θάνατοι μέσα σε δύο μήνες στους άνω των 65
- Αστυνομικοί σε κύκλωμα ελληνοποιήσεων αλλοδαπών
- ΚΙΝΑΛ: Η τηλεθέαση έκανε το debate και τι έγινε πίσω από τις…
- Η Ευρώπη «χορεύει» στο ρυθμό της «Όμικρον» – Πού έχουν εντοπιστεί κρούσματα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr