Η έκθεση των ειδικών από London School of Economics εξέτασε 300 επιστημονικές μελέτες για να αξιολογήσει τα στοιχεία της αίσθησης των διάφορων ειδών και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα κεφαλόποδα (όπως τα χταπόδια, τα καλαμάρια και οι σουπιές) και τα δεκάποδα (όπως τα καβούρια, οι αστακοί και οι καραβίδες) πρέπει να αντιμετωπίζονται ως αισθανόμενα όντα.
Η έκθεση ανέφερε ότι οι αστακοί και τα καβούρια δεν πρέπει να βράζονται ζωντανά και απαριθμούσε τις βέλτιστες πρακτικές για τη μεταφορά, την αναισθητοποίηση και τη σφαγή των δεκάποδων και κεφαλόποδων.
Τα σπονδυλωτά ζώα με ραχοκοκαλιά, έχουν ήδη ταξινομηθεί ως ευαίσθητα στη νέα νομοθεσία για την καλή διαβίωση των ζώων, που βρίσκεται επί του παρόντος υπό συζήτηση στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Το νομοσχέδιο, το οποίο δεν είναι ακόμη νόμος, προβλέπει τη δημιουργία μιας Επιτροπής Προστασίας των Ζώων, η οποία θα εκδίδει αναφορές σχετικά με το πόσο καλά οι κυβερνητικές αποφάσεις έχουν λάβει υπόψη την ευημερία των αισθανόμενων ζώων. Είναι μέρος ενός ευρύτερου κυβερνητικού σχεδίου δράσης για την ευημερία των ζώων.
Τα ευρήματα της έκθεσης- Τι αποκάλυψε για το κάθε ζώο
Η έκθεση χρησιμοποίησε οκτώ διαφορετικούς τρόπους για τη μέτρηση της συναίσθησης, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας μάθησης, της κατοχής υποδοχέων πόνου, των συνδέσεων μεταξύ των υποδοχέων πόνου και ορισμένων περιοχών του εγκεφάλου, της ανταπόκρισης σε αναισθητικά ή αναλγητικά και συμπεριφορές όπως η εξισορρόπηση της απειλής έναντι ευκαιρίας για ανταμοιβή και η προστασία από τραυματισμό ή απειλή.
Η δομή του εγκεφάλου των χταποδιών είναι πολύ διαφορετική από αυτή των ανθρώπων, αλλά έχει κάποιες από τις ίδιες λειτουργίες με τους εγκεφάλους των θηλαστικών, όπως μαθησιακές ικανότητες, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας επίλυσης προβλημάτων και πιθανώς της ικανότητας να ονειρεύονται.
Η έκθεση βρήκε «πολύ ισχυρά» στοιχεία ευαισθησίας στα χταπόδια και «ισχυρά» στοιχεία στα περισσότερα καβούρια. Για άλλα ζώα σε αυτές τις δύο ομάδες, όπως τα καλαμάρια, οι σουπιές και οι αστακοί, οι ερευνητές βρήκαν ότι τα στοιχεία ήταν σημαντικά αλλά όχι ισχυρά.
Ωστόσο, η έκθεση ανέφερε ότι τα ευρήματα αντικατοπτρίζουν τις διαφορές στην ποσότητα της προσοχής που έχουν λάβει τα διάφορα ζώα από τους επιστήμονες.
«Η επιστημονική προσοχή έχει στραφεί περισσότερο προς ορισμένα ζώα για λόγους πρακτικής ευκολίας (π.χ. ποια ζώα μπορούν να διατηρηθούν καλά σε εργαστήρια) και γεωγραφίας (π.χ. ποια είδη είναι διαθέσιμα όπου βρίσκεται ένα εργαστήριο). Λόγω αυτής της κατάστασης, εμείς πιστεύουμε ότι θα ήταν ακατάλληλο να περιοριστεί η προστασία σε συγκεκριμένες τάξεις κεφαλόποδων ή σε συγκεκριμένες κατώτερες τάξεις δεκάποδων», ανέφερε η έκθεση, υποστηρίζοντας ότι όλα τα ζώα που ανήκουν στις δύο αυτές ομοταξίες αξίζουν την ίδια προστασία.
ΠΗΓΗ: CNN
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Κορονοϊός: Σοκ με 105 θανάτους, 7.287 νέα κρούσματα και 608 διασωληνωμένους
- Ανακοινώσεις Μητσοτάκη στη Βουλή: Καταβολή μπόνους σε υγειονομικούς και έκτακτου βοηθήματος σε χαμηλοσυνταξιούχους και άτομα με αναπηρία
- Έκτακτο δελτίο καιρού από την ΕΜΥ: Πώς θα κινηθεί και που θα χτυπήσει η κακοκαιρία
- Κορονοϊός – μέτρα: Αγωνία δύο εβδομάδων να επιδράσουν τα μέτρα στη μείωση της διασποράς – Ποιο είναι το plan B εάν δεν αποδώσουν
- Συγκλονιστικός ο Γιάννης Καλλιάνος: Ξέσπασε σε λυγμούς on air μιλώντας για την περιπέτεια τον γονιό του με τον κορονοϊό [βίντεο]
- Απογραφή 2021: Πώς θα κάνετε αυτοαπογραφή – Τα 16 βήματα για την συμπλήρωση της φόρμας
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr