Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, ξεκίνησε το 2015 την κατασκευή από το μηδέν μιας Νέας Διοικητικής Πρωτεύουσας (NAC), επικαλούμενος πρακτικούς λόγους αποσυμφόρησης του Καΐρου. Τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσουν οι πρώτες μετεγκαταστάσεις διοικητικών υπηρεσιών και προσωπικού, στο πλαίσιο της πιλοτικής φάσης αξιοποίησης της νέας πόλης -δεν έχει ακόμη όνομα- που προσδοκά να γίνει το κύριο επιχειρηματικό κέντρο της χώρας και ο μεγαλύτερος οικιστικός χώρος της Μέσης Ανατολής.
Στη Σαουδική Αραβία, ο πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας που εκτελεί χρέη πρωθυπουργού και υπουργού Αμυνας, έχει ανακοινώσει την έναρξη εργασιών κατασκευής του πρότζεκτ «Neom». Ο σχεδιασμός για τη νέα πόλη προβλέπει πως θα λειτουργεί ενεργειακά και σε κάθε πτυχή της θα είναι απόλυτα φιλική στο περιβάλλον, σε μια προσπάθεια της χώρας να απεξαρτηθεί από τα ορυκτά καύσιμα.
«Φαραωνική» η νέα διοικητική πρωτεύουσα
Οι ηγέτες της Αιγύπτου, αρχαίοι και σύγχρονοι, είχαν πάντα μια τάση για μεγάλα έργα. Οι Φαραώ έχτισαν τις Πυραμίδες και το Λούξορ. Ο Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ έχτισε το πανίσχυρο Υψηλό Φράγμα του Ασουάν στον Νείλο. Ο διάδοχός του, Ανουάρ Σαντάτ, έχτισε μια νέα πόλη, τη Σαντάτ, που σχεδιάστηκε να γίνει η νέα πρωτεύουσα, στόχος που, ωστόσο, δεν επετεύχθη. Ο νυν πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, συνεχίζει την «παράδοση» με τη Νέα Διοικητική Πρωτεύουσα της Αιγύπτου που «ζωντανεύει» στην έρημο και πρόκειται να είναι λειτουργική από τον Δεκέμβριο.
Η νέα αιγυπτιακή πρωτεύουσα, που καταλαμβάνει έκταση 700 τετραγωνικών χιλιομέτρων, βρίσκεται 60 χιλιόμετρα από το Κάιρο στην περιοχή μεταξύ των αυτοκινητοδρόμων που οδηγούν από το Κάιρο στο Σουέζ και από το Κάιρο στην Αΐν Σόχνα. Η κατασκευή της υπερσύγχρονης πόλης ξεκίνησε το 2015 και όταν θα είναι σε πλήρη «λειτουργία» θα μπορεί να φιλοξενήσει 6,5 εκατομμύρια ανθρώπους, καθώς, μεταξύ άλλων, διαθέτει μια ολόκληρη περιοχή όπου θα βρίσκονται δέκα μεγάλα συγκροτήματα που θα στεγάσουν 34 υπουργεία, το πρωθυπουργικό μέγαρο και τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Στην πόλη θα ανεγερθεί και ελληνική εκκλησία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, σε χώρο που δώρισε ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αλ-Σίσι στο Παλαίφατο Δευτερόθρονο Πατριαρχείο.
Οταν ολοκληρωθεί το πρότζεκτ, αξίας τουλάχιστον 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η πόλη θα έχει το μέγεθος της Σιγκαπούρης και θα χαρακτηρίζεται ως μια έξυπνη και βιώσιμη πόλη «διορθώνοντας» τα ελαττώματα του Καΐρου. Μεταξύ άλλων, θα διαθέτει οπτικές ίνες και τεχνολογία 5ης γενιάς (5G) και τα κτίρια του θα λειτουργούν με αποτελεσματικά συστήματα κλιματισμού.
Τα αυτοκίνητα θα επιτρέπονται, ωστόσο, θα υπάρχουν ένα εξελιγμένο δίκτυο τρένων και στόλος λεωφορείων που θα κινούνται με φυσικό αέριο. Στη νέα πρωτεύουσα θα στεγαστούν πανεπιστημιακά ιδρύματα, πολιτιστικά κέντρα και χώροι λατρείας. Ηδη η τεχνολογική εταιρία Orange έχει ανακοινώσει την κατασκευή του νέου κέντρου δεδομένων στη Νέα Διοικητική Πρωτεύουσα, ένα έργο επενδυτικής αξίας 135 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Δεν είναι λίγοι οι επικριτές του σχεδίου που αποκαλούν το «ματαιόδοξο πλάνο του Αλ-Σίσι», υποστηρίζοντας πως η νέα πρωτεύουσα θα μετατραπεί σε ένα προάστιο του Καΐρου για τους εύπορους, αφήνοντας πίσω την πλειονότητα του πληθυσμού που αντιμετωπίζει δυσκολίες. Αλλωστε, ένα διαμέρισμα δύο δωματίων υπολογίζεται ότι θα κοστίζει 50.000 δολάρια, χρήματα που δύσκολα μπορεί να συγκεντρώσει ο μέσος Αιγύπτιος. Πάντως, η κατάσταση στο Κάιρο είναι ανυπόφορη, καθώς ο πληθυσμός της μεγαλούπολης έχει φτάσει τα 22 εκατομμύρια. Η πόλη δεν είναι πλέον λειτουργική και ο πληθυσμός της αναμένεται να διπλασιαστεί τα επόμενα 20 χρόνια.
Συνολικά η Αίγυπτος αναμένεται να φιλοξενεί 190 εκατομμύρια κατοίκους έως το 2052, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις. Η κυβέρνηση προωθεί ένα στρατηγικό σχέδιο για την αποσυμφόρηση των μεγάλων αστικών κέντρων, με την κατασκευή 45 νέων πόλεων – στο Σουέζ, στη Ρας Αλ-Χίκμα στα παράλια της Μεσογείου και στην Ελ-Αλαμάν.
Ινδία: Ταχύπλοο του Πολεμικού Ναυτικού εμβόλισε επιβατηγό πλοίο – Τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν
ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Η «ραχοκοκαλιά» του «Neom» θα κοστίσει 500 δισ. δολάρια
Ο βασικός άξονας της πόλης στη Σαουδική Αραβία, η «ραχοκοκαλιά» («The Line») όπως ονομάστηκε το πρώτο τμήμα του γιγαντιαίου πρότζεκτ «Neom», αναμένεται να κοστίσει 500 δισεκατομμύρια δολάρια και θα καλύπτει μια έκταση 26.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην επαρχία Ταμπούκ, κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία και την Αίγυπτο.
Η πόλη δεν κατασκευάζεται μόνο για να καλύψει οικιστικές ανάγκες, αφού η καινοτομία της θα είναι ότι θα λειτουργεί ως ερευνητικό κέντρο, ζώνη εκπαίδευσης και τουριστικό αξιοθέατο. Οπως συνοψίζουν οι ειδικοί, «θα είναι ένας προορισμός και ένα σπίτι για όσους κάνουν μεγάλα όνειρα και θέλουν να συμμετάσχουν στην οικοδόμηση ενός νέου μοντέλου για τη βιωσιμότητα και την επανεφεύρεση της διατήρησης του περιβάλλοντος».
Ηδη 1.500 εργαζόμενοι δουλεύουν και ζουν στο εργοτάξιο και το πρότζεκτ αναμένεται να δοθεί προς χρήση το 2024. Οι μπουλντόζες έχουν ξεκινήσει το έργο τους ανοίγοντας σήραγγες μέσα από τα βουνά για να δημιουργήσουν τα τρία στρώματα της πόλης: Μια περιοχή στην επιφάνεια για τους πεζούς συν δύο υπόγεια στρώματα για τις μεταφορές και τις υποδομές.
Τα σχέδια περιλαμβάνουν ιπτάμενα μη επανδρωμένα ταξί, λούνα παρκ στα πρότυπα του… «Jurassic Park» και στην πόλη θα μπορεί κανείς να βρει όλα τα εστιατόρια με αστέρια Μισελέν. Ωστόσο, η πραγματική πρωτοπορία της πόλης είναι ότι θα διαθέτει το μεγαλύτερο σύστημα χωρίς άνθρακα στον πλανήτη, καθώς θα βασίζεται σε αιολικά πάρκα, ηλιακή ενέργεια και τεχνολογία αιχμής που μετατρέπει το νερό, το οξυγόνο και το υδρογόνο σε καύσιμο.
Μάλιστα, προβλέπεται πως θα δημιουργήσει 380.000 νέες θέσεις εργασίας και θα ενισχύσει το ΑΕΠ της χώρας κατά περίπου 48 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030.
ΑΡΙΘΜΟΙ
26.500 ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ χιλιόμετρα η έκταση που θα καταλαμβάνει το μεγαλειώδες πρότζεκτ
1.500 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ δουλεύουν στο πρότζεκτ
380 ΧΙΛΙΑΔΕΣ θέσεις εργασίας προβλέπεται να δημιουργήσει
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr