Οι δύο βασικοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ο «Αλ Ζαχράνι» και ο «Ντέιν Αμάρ», σταμάτησαν να λειτουργούν καθώς έχουν εξαντληθεί τα αποθέματα καυσίμου ντίζελ και η παραγωγή ενέργειας έχει πέσει κάτω από τα 200 μεγαβάτ. Πολλές επιχειρήσεις έχουν κατεβάσει ρολά και αρκετοί καταφεύγουν στη μαύρη αγορά για να βρουν καύσιμα. Κάποιοι Λιβανέζοι εξαρτώνται από ιδιωτικές γεννήτριες με κινητήρα ντίζελ για ενέργεια.
Εντάσεις
Το Al Jazeera μεταδίδει ότι έχουν ξεσπάσει διαμαρτυρίες στη βόρεια πόλη Χάλμπα, έξω από τα γραφεία της κρατικής εταιρίας ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και ότι πολλοί κάτοικοι αποκλείουν δρόμους με καμένα ελαστικά στην Τρίπολη. Δραματική είναι η κατάσταση και στα νοσοκομεία της χώρας. Ανακοίνωση του Αμερικανικού Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου της Βηρυτού αναφέρει πως λόγω της έλλειψης καυσίμων και των διακοπών ρεύματος, αναπνευστήρες και άλλες ιατρικές συσκευές θα σταματήσουν να λειτουργούν, απειλώντας άμεσα τη ζωή ενηλίκων και παιδιών.
Τον περασμένο μήνα, η οργάνωση Χεζμπολάχ έφερε ιρανικά καύσιμα στη χώρα για να μειώσει τις ελλείψεις και κατηγορήθηκε ότι χρησιμοποιεί την κρίση για να επεκτείνει την επιρροή της.
Οικονομική κρίση
Η χώρα των έξι εκατομμυρίων ανθρώπων βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χειρότερη οικονομική κρίση της. Ο μισός πληθυσμός της βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας, το νόμισμα έχει χάσει το 90% της αξίας του, οι αποταμιεύσεις των πολιτών έχουν δεσμευτεί από τις τράπεζες και μόνο κάποια εμβάσματα δολαρίων από συγγενείς στο εξωτερικό βοηθούν μερίδα του πληθυσμού για να εξασφαλίσει βασικά τρόφιμα. Η Παγκόσμια Τράπεζα σημειώνει πως είναι η χειρότερη οικονομική κρίση παγκοσμίως από το 1850.
Στην κατάσταση συνέβαλαν δεκαετίες διαφθοράς, κακοδιαχείριση από τους κυβερνώντες και ένα σεχταριστικό πολιτικό σύστημα που ευδοκιμεί μέσα από το νεποτισμό και τις πελατειακές σχέσεις. Τους τελευταίους μήνες, οι εικόνες της σκοτεινής Βηρυτού χρησιμοποιούνται για να απεικονίσουν την κρίση, ωστόσο οι διακοπές ήταν προκαθορισμένες για κάποιες ώρες την ημέρα.
Η πολιτική και οικονομική κατάσταση στη χώρα έχει επιδεινωθεί μετά την αιματηρή έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού τον Αύγουστο του 2020 που άφησε πίσω του 219 νεκρούς, επιτείνοντας το χάος. Μάλιστα, καταστράφηκε το υπουργείο Ενέργειας και το κτίριο παραμένει ερειπωμένο, με αποτέλεσμα η έρευνα για το περιστατικό να έχει σταματήσει.
Μετά την έκρηξη, η κυβέρνηση του Λιβάνου παραιτήθηκε, και μόλις τον περασμένο μήνα ο Νατζίμπ Μιτάκι ανέλαβε την πρωθυπουργία – περισσότερο από ένα χρόνο μετά την παραίτηση της προηγούμενης. Αμεσος στόχος της κυβέρνησης είναι να ξεκινήσουν οι συνομιλίες με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που έχει υποσχεθεί δανεισμό αν ο Λίβανος ξεκινήσει μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των βασικών αιτιών της κατάρρευσης.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
- Βόρεια Εύβοια: Πυρκαγιές, πλημμύρες… απόγνωση – Τι λέει στον Ε.Τ. ο Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος
- Καιρός: Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις και τη Δευτέρα – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν
- Κυβέρνηση: Ετοιμη να στηρίξει ξανά επιχειρήσεις και νοικοκυριά απέναντι στην ακρίβεια
- «THE BEATLES: GET BACK»: Τα «Σκαθάρια» όπως δεν τα έχουμε ξαναδεί
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr