Οι αρχές έθεσαν υπό κράτηση τον Χαραντινάι όταν έφθασε στη Γαλλία στις 4 Ιανουαρίου έπειτα από αίτημα της Σερβίας, η οποία υποστηρίζει ότι είναι εγκληματίας πολέμου, εξαιτίας του ρόλου του επικεφαλής του UCK στη διάρκεια του πολέμου στην πρώην σερβική επαρχία και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να συλληφθεί και να δικαστεί.
Οι κατηγορίες των σερβικών αρχών είναι βαρύτατες: «παράνομες φυλακίσεις απλών πολιτικών, βασανιστήρια, απάνθρωπη μεταχείριση συλληφθέντων, βιασμοί, δολοφονίες αμάχων».
Η σύλληψή του είχε προκαλέσει περαιτέρω ένταση στις διπλωματικές σχέσεις της Σερβίας με το Κόσοβο, το οποίο ανεξαρτητοποιήθηκε με την υποστήριξη της Δύσης το 2008 και το οποίο έχει ζητήσει από το Βελιγράδι να σταματήσει τις προσπάθειες δίωξης των προσώπων που συνδέονται με τα γεγονότα εκείνης της εποχής.
Το κόμμα του Χαραντινάι, η «Συμμαχία για το μέλλον του Κοσόβου», έχει καλέσει τις γαλλικές αρχές να σταματήσουν κάθε δικαστική δίωξη εις βάρος του.
Τον Ιανουάριο η Σερβία ανακοίνωσε ότι θα αρνηθεί να εκδώσει όσα πρόσωπα καταζητούνται από τη Γαλλία, αν το Παρίσι δεν παραδώσει τον Χαραντινάι.