“Μόλις εξήγησα με σαφήνεια τη θέση μας στους εταίρους μας. Εάν υποβληθεί το κείμενο θα ασκήσουμε βέτο” είπε ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, Βλαντίμιρ Σαφρόνκοφ, μετά από μια συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ο Σαφρόνκοφ υποστήριξε ότι το μέτρο αυτό είναι “μονομερές”, ότι δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις ότι η Δαμασκός χρησιμοποίησε χημικά όπλα και ότι το προσχέδιο είναι αντίθετο “με τη θεμελιώδη αρχή” του να θεωρείται κανείς αθώος μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα και να αποδειχθεί το αντίθετο.
Λαβρόφ: Η Γαλλία μας πρότεινε διάλογο για το Ουκρανικό, χωρίς τη συμμετοχή του Κιέβου
Τα Ηνωμένα Έθνη και ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, μετά από κοινή έρευνα κατέληξαν τον Οκτώβριο του 2016 στο συμπέρασμα ότι το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ εξαπέλυσε τουλάχιστον τρεις επιθέσεις με χημικά όπλα, το 2014 και το 2015, σε τρεις πόλεις, το Τελ Μανάς, το Κμένας και το Σαρμίν. Διαπιστώθηκε επίσης ότι και οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους χρησιμοποίησαν αέρια μουστάρδας το 2015.
Η εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι δεν πείστηκε από τα επιχειρήματα της Μόσχας. “Για πόσο καιρό ακόμη θα συνεχίσει η Ρωσία να φροντίζει το συριακό καθεστώς και να του βρίσκει δικαιολογίες; Πεθαίνουν άνθρωποι, από ασφυξία. Είναι βάρβαρο. Είτε θα είναι κανείς υπέρ των χημικών όπλων είτε θα είναι κατά”, σημείωσε.
Το σχέδιο ψηφίσματος προβλέπει την απαγόρευση ταξιδιών στο εξωτερικό και το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων 11 Σύρων –κυρίως υψηλόβαθμων στρατιωτικών– και 10 οργανισμών. Απαγορεύεται επίσης η πώληση ή η παραχώρηση στον στρατό και τη συριακή κυβέρνηση ελικοπτέρων και άλλου στρατιωτικού υλικού.