Η Αϊσά (σ.σ.: το όνομα είναι φανταστικό για λόγους ασφαλείας) ανήκει και στις δύο κατηγορίες. Διάσημη ανκοργούμαν ιδιωτικού καναλιού και οικοδέσποινα ενός πολιτικού τοκ σόου, είδε όλους τους κόπους της ζωής της να καταρρέουν μέσα σε δευτερόλεπτα.
«Εργαζόμουν για πολλά χρόνια ως δημοσιογράφος, με στόχο να μεταφέρω τη φωνή των Αφγανών, ειδικά των γυναικών… Τώρα όμως ο κόσμος μας καταστράφηκε χωρίς να φταίμε σε τίποτα», δήλωσε στον «Guardian».
Σκιά… θανάτου
Mέσα σε ένα 24ωρο η Αϊσά και πολλές άλλες γυναίκες αντίστοιχου κοινωνικού προφίλ κλείστηκαν στα σπίτια τους, με τη σκιά του θανάτου να τις τριγυρίζει. «Γύρω μας», λέει, «υπάρχουν σιωπή και ο διαρκής φόβος των Ταλιμπάν».
Οι δηλώσεις του εκπροσώπου των ισλαμιστών στην παρθενική τους συνέντευξη Τύπου μετά την κατάληψη της εξουσίας δεν άφησαν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Οι γυναίκες θα έχουν κάποια δικαιώματα, θα μπορούν να εργάζονται -ίσως ακόμη και να αναλάβουν και κυβερνητικές θέσεις- αλλά πάντα στο πλαίσιο της Σαρία. Αυτό σημαίνει, στην καλύτερη περίπτωση, ότι θα έχουν έναν άντρα διαρκώς από πάνω τους, θα πρέπει να προσέχουν και την παραμικρή κίνησή τους. Θα περπατούν κοιτώντας ευθεία ή με σκυμμένο το κεφάλι αν δεν φοράνε μπούρκα και αλίμονό τους αν υποπέσουν στο παραμικρό παράπτωμα. Για δικαίωμα ψήφου, φυσικά, ούτε λόγος (αν υποθέσουμε ότι θα γίνονται εκλογές στο «Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν»).
Οι γυναίκες δημοσιογράφοι του Αφγανιστάν ξέρουν ότι δεν θα μπορούν πλέον να εκφράζουν ελεύθερα τη γνώμη τους και αρκετές έχουν βαλθεί να καταστρέψουν τα ίχνη της καριέρας τους, για να μη δώσουν στόχο.
Μία ακόμη ρεπόρτερ, η Φερέιμπα (σ.σ.: επίσης φανταστικό όνομα), θυμάται με ένα σφίξιμο στην καρδιά την ώρα που οι Ταλιμπάν διάβαιναν τις πύλες της Καμπούλ. «Ημουν έξω από το σπίτι όταν μου τηλεφώνησε ο αδελφός μου για να μου πει να μπω αμέσως μέσα. Ηταν τρομακτικό. Ηταν απίστευτο το βλέμμα στα μάτια των ανθρώπων και οι εκφράσεις στα πρόσωπά τους». Με πνιγμένη φωνή, η Φερέιμπα δηλώνει τρομοκρατημένη στη σκέψη ότι μπορεί να πάθει τα ίδια με άλλα κορίτσια και νεαρές γυναίκες στην επαρχία, που ξυλοκοπήθηκαν, βιάστηκαν, έγιναν σκλάβες ή νύφες των Ταλιμπάν με το ζόρι. Αυτές τις στιγμές η δημοσιογραφική της ιδιότητα αποτελεί διαβατήριο προς την κόλαση – και ας υποσχέθηκε ο «ιερός σπόουκμαν», Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, ότι τα ιδιωτικά κανάλια θα μπορούν να λειτουργούν ελεύθερα, υπό τον όρο, βέβαια, «να μην ασκούν πολεμική κατά της νέας εξουσίας και να σέβονται το πλαίσιο των ισλαμικών αρχών».
Εξίσου και περισσότερο φοβάται η Ζέιμπα (σ.σ.: επίσης συμβατικό όνομα), που εργάζεται σε ένα από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά δίκτυα, γεγονός που εκθέτει σε κίνδυνο τον άντρα και τα παιδιά της. Στέλνει απεγνωσμένα βιογραφικά σε ξένα ΜΜΕ και πρεσβείες, προσπαθώντας ταυτόχρονα να καταστρέψει κάθε ίχνος της φυσικής ή διαδικτυακής της παρουσίας στο Αφγανιστάν. Το συνδικάτο των Αυστραλών δημοσιογράφων απηύθυνε έκκληση για την προστασία των Αφγανών συναδέλφων, καλώντας, μάλιστα, την κυβέρνηση της Καμπέρα και τα αυστραλιανά ΜΜΕ να δώσουν δουλειά σε όσους διωκόμενους δημοσιογράφους μπορούν. Αλλωστε, η Αυστραλία είχε στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν και η παροχή αυτής της συνδρομής είναι το ελάχιστο που μπορεί να πράξει. «Οι ανεξάρτητοι Αφγανοί δημοσιογράφοι, άντρες και γυναίκες, δίνουν μάχη με τον χρόνο. Οι Ταλιμπάν θα προσπαθήσουν να τους εξαφανίσουν, μεταφορικά και κυριολεκτικά», προειδοποίησε ο Τζον Μπλάχλαντ, καθηγητής Διεθνούς Ασφάλειας και Πληροφοριών στο Αυστραλιανό Εθνικό Πανεπιστήμιο.
G20: Χρηματοδότηση για το κλίμα, Ουκρανία και Μέση Ανατολή στην ατζέντα - Παραπαίουν οι εργασίες της COP29
«Ειδικά οι γυναίκες έχουν τρομοκρατηθεί για αυτό που θα αντιμετωπίσουν από τους Ταλιμπάν. Δεν ξέρουμε αν θα τους επιτρέψουν να συνεχίσουν την εκπαίδευση. Υπάρχουν ομάδες που εκπροσωπώ, όπως σπουδάστριες Ρομποτικής που επισκέφθηκαν πρόσφατα τον Λευκό Οίκο, που τώρα τρέμουν για τη ζωή τους», είπε η Κίμπερλι Μότλεϊ, δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οχι πως ήταν όλα ρόδινα για τις γυναίκες στο Αφγανιστάν με το προηγούμενο καθεστώς. Ομως, τώρα θα είναι χειρότερα. Οσο για τις Αφγανές που επέστρεψαν στην πατρίδα τους για να συμβάλουν στις αλλαγές, τώρα βρίσκονται στο στόχαστρο των Ταλιμπάν.
Η πρώην υπουργός Παιδείας της κυβέρνησης Καρζάι μίλησε στο BBC μέσα από το σπίτι της στην Καμπούλ, περιμένοντας τα χειρότερα. «Ισως υποστώ συνέπειες που δεν είχα φανταστεί. Μάλλον αυτό είναι το τίμημα που πληρώνουμε γιατί προσπαθήσαμε να κάνουμε καλύτερο αυτόν τον κόσμο, ειδικά το Αφγανιστάν».
Συστάσεις στην ανταποκρίτρια του CNN να ντυθεί πιο σεμνά…
Στα ελληνικά δελτία ειδήσεων είδαμε σκηνές από την ταλαιπωρία της ανταποκρίτριας του CNN, Κλαρίσα Γουόρντ (φωτό), που υποχρεώθηκε να καλύψει το κεφάλι και το σώμα στα μαύρα – ευτυχώς όχι (ακόμη) το πρόσωπο. «Ειλικρινά πίστευα ότι ποτέ δεν θα το δω αυτό. Δεκάδες μαχητές των Ταλιμπάν μπροστά στο κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας» ήταν η πιο χαρακτηριστική φράση της. Η δημοσιογράφος είπε ότι κάποιοι από τους πολεμιστές την προειδοποίησαν ότι θα πρέπει να ντυθεί… πιο σεμνά.
ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΛΑΛΑ ΓΙΟΥΣΑΦΖΑΪ: «Ο Μπάιντεν έχει πολλά να κάνει, επείγουσα η ανθρωπιστική κρίση…»
Βαθιά ανήσυχη για την κατάσταση στο Αφγανιστάν και τις συνέπειες που θα έχει για την ασφάλεια των γυναικών και των κοριτσιών δήλωσε η Μαλάλα Γιουσαφζάι, στην οποία είχε απονεμηθεί το 2014 το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Γι’ αυτό κάλεσε τους ηγέτες της διεθνούς κοινότητας να αναλάβουν «δράση» επειγόντως. Η Γιουσαφζάι έκρινε πως ο Τζο Μπάιντεν «έχει πολλά να κάνει» και θα όφειλε να προχωρήσει «σε τολμηρά βήματα» για να προστατεύσει τον αφγανικό λαό. Πρόσθεσε πως προσπαθεί να επικοινωνήσει με τους ηγέτες διαφόρων χωρών τις τελευταίες ημέρες. «Εκτυλίσσεται επείγουσα ανθρωπιστική κρίση αυτήν τη στιγμή και πρέπει να προσφέρουμε τη βοήθεια και την υποστήριξή μας», πρόσθεσε η 23χρονη μιλώντας στην εκπομπή Newsnight του BBC.
Τη Μαλάλα Γιουσαφζάι είχε πυροβολήσει στο κεφάλι Πακιστανός Ταλιμπάν το 2012, λόγω της εκστρατείας της υπέρ της μόρφωσης των κοριτσιών. Είχε γίνει γνωστή χάρη στο ιστολόγιο που έγραφε με ψευδώνυμο στον ιστότοπο του BBC, στα 11 της χρόνια, για τη ζωή στα εδάφη υπό την κατοχή των Πακιστανών Ταλιμπάν. «Είχα την ευκαιρία να μιλήσω με μερικούς ακτιβιστές και ακτιβίστριες στο Αφγανιστάν και μου είπαν ότι ανησυχούν για το πώς θα είναι η ζωή τους», είπε η νεαρή. Σημείωσε, ακόμη, πως έστειλε γράμμα στον Πακιστανό πρωθυπουργό, Ιμράν Χαν, καλώντας τον να υποδεχθεί Αφγανούς πρόσφυγες και να εξασφαλίσει ότι τα παιδιά «θα έχουν πρόσβαση στη μόρφωση, θα είναι ασφαλή και προστατευμένα, ότι δεν θα πάει χαμένο το μέλλον τους». Η Μαλάλα Γιουσαφζάι μεταφέρθηκε για νοσηλεία και εγκαταστάθηκε στην Αγγλία μετά την απόπειρα δολοφονίας της. Πέρυσι πήρε πτυχίο από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου σπούδασε Φιλοσοφία, Πολιτικές Επιστήμες και Οικονομικά.
ΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΟΡΓΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΕΤΕΡΑΝΟΥΣ: «Ακρωτηριάστηκα για το τίποτα…»
«Αξιζε τον κόπο;». Αυτό το ερώτημα κυριαρχεί στις συζητήσεις και τις δημόσιες τοποθετήσεις Αμερικανών και Βρετανών βετεράνων του πολέμου στο Αφγανιστάν. Το μετατραυματικό στρες του Βιετνάμ και του Ιράκ ωχριά μπροστά στην οργή για τις επιλογές των κυβερνήσεών τους στο μέτωπο της Κεντρικής Ασίας.
«Οπως λέει ένας φίλος μου: Μοιάζει η πιο καθοριστική στιγμή της ενήλικης ζωής μας να πήγε στον βρόντο… Ολοι κάπως έτσι αισθανόμαστε αυτήν την εβδομάδα», δήλωσε ο ταγματάρχης των αλεξιπτωτιστών, Αντριου Φοξ, που υπηρέτησε σε τρεις δόσεις στο Αφγανιστάν και μιλάει ανοιχτά για τα ψυχολογικά προβλήματα που απέκτησε. «Στις περιπολίες μας βλέπαμε μικρά αγόρια και κορίτσια να παίζουν με τους χαρταετούς τους και τους δίναμε καραμέλες και σοκολάτες. Σήμερα αυτά τα παιδιά θα είναι 16-17 ετών, αλλά δεν θα μπορέσουν να γευθούν στη ζωή τους τις λίγες έστω ελευθερίες που γνώρισαν. Πραγματικά, σου ραγίζει την καρδιά…».
Βλέποντας τους Ταλιμπάν να μπαίνουν στην Καμπούλ χωρίς αντίσταση, ο Βρετανός βετεράνος Μπεν Μακμπίν και οι συμπολεμιστές του νιώθουν μόνο οργή. Η υπόθεση στην οποία πίστευαν και για την οποία πολεμούσαν τόσα χρόνια κατέρρευσε μέσα σε λίγες εβδομάδες. «Ολα για το τίποτα. Καπνός!» έγραψε στο twitter, διηγούμενος με φρίκη τις ιστορίες που ακούει για κορίτσια που καίνε τις σχολικές τους ταυτότητες και τα πτυχία τους, παίρνοντας τον δρόμο της προσφυγιάς.
Ο Μακμπίν υπηρέτησε στους Βασιλικούς Πεζοναύτες και έχασε ένα χέρι και ένα πόδι από έκρηξη νάρκης στην επαρχία Χελμάντ, το 2008. «Φαίνεται πως ακρωτηριάστηκα για το τίποτα και εκατοντάδες συνάδελφοί μου πέθαναν μάταια (σ.σ.: η Βρετανία έχασε 457 στρατιώτες στο Αφγανιστάν από τον Οκτώβριο του 2001). Πολλά στριφογυρίζουν αυτήν τη στιγμή στο κεφάλι μου. Βασικά οργή, θλίψη και αίσθημα προδοσίας…».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter