Πολλά από τα προβλήματα των βαλκανικών χωρών και γενικότερα της Νότιας Ευρώπης αναδύθηκαν προσφάτως με τον προσδιορισμό του «βαλκανικού δρόμου», από τον οποίο δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή προσπαθούσαν να περάσουν για να φθάσουν στη Γερμανία, την Αυστρία ή τις σκανδιναβικές χώρες. Ωστόσο, δεν είναι το προσφυγικό πρόβλημα που προκαλεί αναταραχή στις χώρες των Βαλκανίων.
Τα μεγάλα εσωτερικά προβλήματα, η βαθιά οικονομική κρίση και η διόγκωση του κομματικού κράτους έχουν οδηγήσει σε κατάρρευση τις δομές πολλών χωρών. Στα Δυτικά Βαλκάνια, η Αλβανία και η ΠΓΔΜ βρίσκονται εδώ και πολύ καιρό σε πολιτική και κοινωνική αναταραχή. Οι εξελίξεις αφορούν άμεσα τη χώρα μας, καθώς οι εθνικιστικές τάσεις που υποδαυλίζουν οι κυβερνήσεις τους και ιδίως ο μεγαλοϊδεατισμός της Αλβανίας υπονομεύουν την καλή γειτνίαση και τις διμερείς σχέσεις.
Τα Βαλκάνια τον τελευταίο καιρό έχουν λάβει υψηλή θέση στα διεθνή ΜΜΕ, λόγω των συνεχών εντάσεων. Δεν είναι τυχαίο πως πριν από δύο μήνες δημοσιεύτηκε άρθρο στο αμερικανικό περιοδικό «Foreign Affairs» για την αποτυχημένη πολιτική συμφιλίωσης της Ουάσιγκτον και της Ε.Ε. στην περιοχή. Το άρθρο μιλούσε για επαναχάραξη συνόρων, ώστε να ανακοπεί η αναπόφευκτη νέα ένοπλη σύγκρουση.
Για τον ιστότοπο BalkanInsight.com η αναταραχή στα Βαλκάνια άρχισε να εκδηλώνεται πιο φανερά εξαιτίας των διαδηλώσεων στη Ρουμανία. Οι πολυπληθείς αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες, που δεν έχουν ακόμη καταλαγιάσει, με αίτημα την παραίτηση της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης φαίνεται ότι αποτέλεσαν τη θρυαλλίδα για να ξεκινήσει ένα γενικότερο κίνημα διαμαρτυρίας από τις παραδουνάβιες περιοχές έως τα Δυτικά Βαλκάνια. Το αίτημα είναι σχεδόν ενιαίο και διαχρονικό: καταπολέμηση της διαφθοράς που υποκινείται από πολιτικούς οι οποίοι βρίσκονται σε κυβερνητικές θέσεις για πολλά χρόνια. Ενδεικτικό είναι ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Αλβανία Λουλτζίμ Μπάσα βρισκόταν πριν από λίγες μέρες σε μεγάλη διαδήλωση στο Βουκουρέστι. Ο ίδιος προανήγγειλε τη διαμαρτυρία του περασμένου Σαββάτου στα Τίρανα.
ΑΛΒΑΝΙΑ
Χριστουγεννιάτικα μηνύματα σε διαφορετικό ύφος από Μπάιντεν και Τραμπ
Καζάνι που βράζει
Η Αλβανία, που μπαίνει σιγά σιγά σε προεκλογική περίοδο, συνταράσσεται από διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες. Ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλτζίμ Μπάσα, έχει στήσει με οπαδούς του ένα μεγάλο αντίσκηνο έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο και δηλώνει ότι δεν πρόκειται να φύγει από εκεί μέχρι την ανατροπή του Εντι Ράμα. Στη μεγάλη διαδήλωση του Σαββάτου συμμετείχε και η Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εκπροσωπεί την ελληνική μειονότητα της Αλβανίας – η οποία έχει καταγγείλει την αδιαφορία των κρατικών αρχών στην απώλεια περιουσιών των ομογενών.
Ο πρόεδρος και βουλευτής του κόμματος, Βαγγέλης Ντούλες, ζήτησε από το Σοσιαλιστικό Κίνημα Ολοκλήρωσης, που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό με το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Ράμα, να εγκαταλείψει την κυβέρνηση οδηγώντας την σε ανατροπή. «Θέλουμε να συνεχίσουμε τον αγώνα για τη δημοκρατία που ξεκίνησε ο λαός μας πριν από 26 χρόνια», τόνισε ο Μπάσα. Η αντιπολίτευση ζητεί την άμεση παραίτηση του Ράμα, τονίζοντας ότι ο πρωθυπουργός δεν αποτελεί εγγύηση για ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές.
Κατηγορεί, δε, την κυβέρνηση για διαφθορά και, όπως αναφέρει, ότι έχει μετατρέψει την Αλβανία σε μια τεράστια φυτεία κάνναβης που έχει πλημμυρίσει την Ευρώπη! Ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα, που διατηρεί στενές σχέσεις με την Τουρκία, δεν ενοχλείται πάντως από τις υπερεθνικιστικές τάσεις που απειλούν την ηρεμία στα Δυτικά Βαλκάνια.
AΛΙΚΗ ΚΟΤΖΙΑ
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου