Οπως επισημαίνει αρθρογράφος των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», η μοίρα τεσσάρων εκατομμυρίων Ευρωπαίων και Βρετανών εκπατρισμένων δείχνει μακράν πιο αβέβαιη και περίπλοκη. Οι «27» και το Λονδίνο έχουν συμφωνήσει στους γενικούς στόχους, όχι όμως και τις επιμέρους λεπτομέρειες, πολιτικά ευαίσθητες παραμέτρους που θα πάρουν χρόνια να διευθετήσουν, κρύβοντας πολυάριθμα νομικά τρικ και παράθυρα.
Η διαμονή, τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, τα αγέννητα παιδιά, η αλλαγή χώρας, η διεκδίκηση παροχών, η τέλεση μυστηρίων, ακόμη και τα εγκλήματα και η απέλαση είναι θέματα που θα προβληματίσουν διαπραγματευτές, νομικούς και νομοθέτες, με τους ειδικούς να παραδέχονται την πολυπλοκότητα του θέματος.
Χθες, στο πλαίσιο των διαδηλώσεων, οργανώθηκε η δράση «Μια ημέρα χωρίς εμάς», κατά την οποία μετανάστες, Ευρωπαίοι και άλλοι απείχαν από τα επαγγελματικά καθήκοντά τους, με στόχο να κάνουν αισθητή τη συμβολή τους στην οικονομία της χώρας. Αντίστοιχη δράση πραγματοποιήθηκε προ ημερών στις ΗΠΑ, όπου εστιατόρια, μπαρ και άλλα καταστήματα μεταναστών έβαλαν λουκέτο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αντι-μεταναστευτική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ.
Οξφόρδη στη Γαλλία
Στον απόηχο του Brexit, πολλές εταιρίες έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να εγκαταλείψουν την Βρετανία για κάποια φιλοευρωπαϊκή χώρα. Φαίνεται όμως πως ακόμη και εκπαιδευτικά ιδρύματα βλέπουν το μέλλον τους στην «αγκαλιά» της Ε.Ε. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της βρετανικής εφημερίδας «Telegraph», το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης πιθανόν να σπάσει παράδοση 700 χρόνων, ιδρύοντας την πρώτη πανεπιστημιούπολη σε ξένο έδαφος.
Την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, Γάλλοι αξιωματούχοι συναντήθηκαν με ιθύνοντες του Πανεπιστημίου, εξετάζοντας νέες προτάσεις. Μεταξύ άλλων, συζητήθηκε η δημιουργία μιας βάσης του Πανεπιστημίου σε γαλλικό έδαφος, όπου θα υπόκεινται στη γαλλική νομοθεσία και θα μπορεί να λαμβάνει ευρωπαϊκές επιδοτήσεις. Αντίστοιχες σκέψεις κάνει και το Πανεπιστήμιου του Γουόργουικ, αφού γίνονται συζητήσεις για την κατασκευή «παραρτήματος» στο Παρίσι το 2018.
Στο πλαίσιο αυτό, τα βρετανικά πανεπιστήμια θα μπορούσαν να προχωρήσουν στη «μετεγκατάσταση» πτυχιακών σπουδών, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και συνεργαζόμενων ερευνητικών εργαστηρίων. Εκπρόσωπος της Οξφόρδης επισήμανε πως δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση, τονίζοντας ότι το Πανεπιστήμιο πρόκειται «να παραμείνει ανοιχτό στον κόσμο, ασχέτως του πολιτικού σκηνικού».
Λόρδων ενστάσεις
Η Βουλή των Λόρδων είναι το τελευταίο στάδιο συζητήσεων για το νομοσχέδιο, με τον εκπρόσωπο της Ντάουνινγκ Στριτ να επαναλαμβάνει ότι η προθεσμία θα τηρηθεί και η ενεργοποίηση του άρθρου 50 θα γίνει στο τέλος Μαρτίου. Το νομοσχέδιο έχει ήδη περάσει από τη Βουλή των Κοινοτήτων χωρίς τροπολογίες, ωστόσο, η κυβέρνηση δεν διαθέτει πλειοψηφία στη Βουλή των Λόρδων και έτσι θεωρείται πιθανό, οι ισόβιοι βουλευτές-λόρδοι να μη στηρίξουν ορισμένα σημεία.
Η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί την Τετάρτη και οι ψηφοφορίες έχουν προγραμματιστεί για την ερχόμενη εβδομάδα. Περισσότεροι από 190 λόρδοι έχουν ζητήσει το λόγο για τη συζήτηση, ενώ χθες η πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, παρακολούθησε την έναρξη των ομιλιών.
ΑΘΗΝΑ ΣΟΥΤΖΟΥ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου