Την ίδια ώρα όμως οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές θέλουν να απαγορεύσουν τη χρήση λιπασμάτων που, όπως υποστηρίζουν, ευθύνονται για την εξαφάνιση των μελισσών.
Το θέμα είναι σοβαρό, γιατί, ως γνωστόν, η μέλισσα είναι ένα είδος που μέσω της επικονίασης έχει τεράστια συνεισφορά στο περιβάλλον και την αγροτική παραγωγή.
Μοζαμβίκη: Τουλάχιστον 21 νεκροί σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις το τελευταίο 24ωρο
Σύμφωνα με τη Bayer, η πρωτοβουλία αυτή της ΕΕ δεν βλάπτει μόνο τους αγρότες, την αγροτική βιομηχανία και το περιβάλλον, αλλά προκαλεί και αβεβαιότητα στις εταιρείες για το τι είναι νόμιμο και τι όχι. Πόσο μάλλον όταν η ΕΕ, βασισμένη σε μελέτες, απαγορεύει και λιπάσματα που προηγουμένως είχαν πάρει έγκριση, γιατί είναι επικίνδυνα για τον πληθυσμό των μελισσών.
Είναι γεγονός πάντως ότι οι θάνατοι μελισσών έφτασαν σε ανησυχητικά επίπεδα την τελευταία δεκαετία, λόγω του λεγόμενου «συνδρόμου κατάρρευσης των αποικιών», με το οποίο οι μέλισσες αποπροσανατολίζονται , δεν μπορούν να φτάσουν στις κυψέλες τους και πεθαίνουν.
Η νομική διαμάχη που έχει ξεσπάσει, απειλεί ευθέως την καινοτομία στον κλάδο, καθώς και τρεις μεγάλες συμφωνίες που έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από τους Πράσινους. Αυτές είναι η συμφωνία της China National Chemical να αγοράσει τη Syngenta, η συγχώνευση της DuPont με τη Dow Chemical, καθως και το deal εξαγοράς της Monsanto από τη Bayer. Συμφωνίας που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα τεθούν υπό τον έλεγχο της ΕΕ μόλις κοινοποιηθούν επίσημα στις αρχές των Βρυξελλών.