Στην αρχιτεκτονική διαμόρφωση της Αθήνας και του Μονάχου ο βασιλιάς Όθωνας και ο βασιλιάς Λουδοβίκος Α’ διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο. Λίγα μόλις χρόνια μετά το τέλος της Ελληνικής Επανάστασης, ο Όθωνας ορίζεται ως ο πρώτος βασιλιάς του νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους. Μαζί του ταξιδεύει στην Ελλάδα ομάδα Γερμανών μηχανικών που αναλαμβάνουν να ανοικοδομήσουν την Αθήνα, η οποία το 1834 ορίζεται ως πρωτεύουσα.
Παράλληλα, συντελείται στο Μόναχο, με επιθυμία του βασιλιά Λουδοβίκου Α’, η μετατροπή της πόλης σε «Αθήνα του Ίζαρ». Τα κτήρια, όπως αυτά της Königsplatz, που χτίζονται στο Μόναχο εκείνη την περίοδο έχουν ως πρότυπο την αρχαιοελληνική αρχιτεκτονική.
Στην έκθεση «Αθήνα-Μόναχο: Αρχιτεκτονικές Επιρροές» παρουσιάζονται φωτογραφίες και πληροφορίες για τα κτήρια της Αθήνας, που οικοδομήθηκαν κατά την περίοδο της βασιλείας του Όθωνα και για τα κτήρια του Μονάχου της εποχής του Λουδοβίκου Α’ που μετέτρεψαν την πόλη σε «Αθήνα του Ίζαρ». O Leo von Klenze, ο Friedrich von Gärtner και άλλοι λιγότερο γνωστοί – αλλά με εξίσου σημαντικό έργο – αρχιτέκτονες άλλαξαν την εικόνα των δυο πόλεων και συνετέλεσαν στη στενή μεταξύ τους αρχιτεκτονική σχέση.
Ρωσία: Η άδεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία για χρησιμοποίηση πυραύλων μπορεί να οδηγήσει στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο
Στόχος της έκθεσης είναι η ανάδειξη του ιστορικού γεγονότος της Επανάστασης μέσα από την παρουσίαση της οικιστικής εξέλιξης της Αθήνας τον 19ο αιώνα, καθώς και η ενίσχυση της μακρόχρονης και ιδιαίτερης σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Βαυαρίας.
Σας καλούμε να επισκεφτείτε την έκθεση «Αθήνα-Μόναχο: Αρχιτεκτονικές Επιρροές» και να παρακολουθήσετε μέσα από φωτογραφίες και σπάνιο υλικό πώς η Αθήνα εξελίσσεται τον 19ο αιώνα και πώς το Μόναχο μετατρέπεται σε «Αθήνα του Ίζαρ».
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter