Κατά τη διάρκεια της νύχτας της 17ης Ιουνίου, ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός του Ισραήλ, υπό την ηγεσία του δεξιού εθνικιστή πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ (φωτό), πραγματοποίησε αυξημένο αριθμό αεροπορικών επιδρομών εναντίον στόχων μαχητών στο εσωτερικό της Γάζας, αφού Παλαιστίνιοι μαχητές εκτόξευσαν εμπρηστικές βόμβες εναντίον των νότιων ισραηλινών συνόρων. Δεν υπήρξαν θύματα από καμία πλευρά και δεν φαίνεται ότι θα υπάρξει κλιμάκωση. Οι αεροπορικές επιδρομές, ωστόσο, θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν την αρχή μιας πολιτικής μετατόπισης της στρατηγικής του Ισραήλ για τη Γάζα από τη σχετικά συγκρατημένη πολιτική της κυβέρνησης του πρώην πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου προς μια πιο επιθετική στάση που ευνοείται από δεξιούς εθνικιστές, όπως ο Μπένετ, μαζί με τους εταίρους του στον συνασπισμό Γκίντεον Σάαρ και Αβίγκντορ Λίμπερμαν.
ΤΟ 2017, η προηγούμενη κυβέρνηση Νετανιάχου άρχισε σιγά σιγά να διαμορφώνει μια πολιτική παροχής «βοήθειας για την ειρήνη» με την παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση Χαμάς, επιτρέποντας την ανθρωπιστική βοήθεια με αντάλλαγμα την παύση των επιθέσεων με ρουκέτες και βόμβες στα νότια σύνορα. Κατά καιρούς η πολιτική αυτή υπήρξε ασταθής και δέχτηκε σοβαρές επικρίσεις από τους Ισραηλινούς του Νότου και αξιωματούχους όπως ο Μπένετ, ο Σάαρ και ο Λίμπερμαν. Ο Λίμπερμαν αποχώρησε από τον συνασπισμό του Νετανιάχου τον Νοέμβριο του 2019 εν μέρει λόγω της δυσαρέσκειας για τη στρατηγική στη Γάζα.
Ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε επίσης πρόσφατα μια δημόσια δήλωση ότι προετοιμάζεται για μια ακόμη μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα. Η δήλωση φάνηκε να προσανατολίζεται στο να σηματοδοτήσει παρά να προετοιμάσει στην πραγματικότητα νέες επιχειρήσεις, καθώς δεν συνοδευόταν από σημαντικές νέες μετακινήσεις στρατευμάτων ή αναπτύξεις εξοπλισμού.
ΑΠΟ ΦΟΒΟ μήπως θέσουν σε κίνδυνο άλλες πολιτικές τους προτεραιότητες, τα φιλειρηνικά και ισλαμιστικά κόμματα της νέας κυβέρνησης συνασπισμού του Μπένετ είναι απίθανο να αποκρούσουν σοβαρά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα. Με «γεράκια» όπως ο Μπένετ, ο Λίμπερμαν και ο Σάαρ στην εξουσία και με πολλούς Ισραηλινούς δυσαρεστημένους από την πρόσφατη εκεχειρία με τη Χαμάς η ισραηλινή κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει πολιτική πίεση για περισσότερες επιχειρήσεις ως απάντηση στις παλαιστινιακές προκλήσεις. Το Ράαμ και το Μέρετζ -το ισλαμιστικό και το αριστερό κόμμα της κυβέρνησης, αντίστοιχα- είναι απίθανο να διακινδυνεύσουν τις θέσεις τους απειλώντας να καταρρεύσει ο συνασπισμός για τη Γάζα όσο πιστεύουν ότι οι άλλοι στόχοι τους (όπως η εξασφάλιση περισσότερης χρηματοδότησης για τις ισραηλινές αραβικές κοινότητες και η θέσπιση περισσότερης φιλοπεριβαλλοντικής νομοθεσίας) μπορούν ακόμη να επιτευχθούν.
ΥΠΟ ΤΟΝ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ορισμένες μικρές παρενοχλήσεις στα νότια σύνορα του Ισραήλ δεν επέφεραν στρατιωτική απάντηση σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί πιθανή κλιμάκωση στη Γάζα.
Ενας άλλος ενωτικός παράγοντας του νέου ισραηλινού συνασπισμού αποτελεί η κοινή στάση των μελών του προς τον ίδιο τον Νετανιάχου, ο οποίος δεν έχει χάσει τη θέση του στο Λικούντ και που θα μπορούσε, αν προκηρύσσονταν νέες εκλογές, να κερδίσει ακόμη αρκετές έδρες επιστρέφοντας στην εξουσία. Το Μέρετζ είναι πολύ απίθανο να συμμετάσχει σε κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Νετανιάχου και το Ράαμ δεν μπορεί να είναι σίγουρο ότι θα κέρδιζε το ίδιο επίπεδο παραχωρήσεων σε ενδεχόμενο συνασπισμό υπό τον Νετανιάχου, συγκριτικά με αυτά που έχει από την κυβέρνηση Μπένετ.
Η νέα κυβέρνηση του Μπένετ προσπαθεί, επίσης, να χρησιμοποιήσει τη βοήθεια που απαιτείται για την ανοικοδόμηση της Γάζας μετά τον πόλεμο του Μαΐου του 2021 ως μοχλό πίεσης για να αναγκάσει τη Χαμάς σε μια πιο παρατεταμένη κατάπαυση του πυρός, καθώς και για να την εμποδίσει να χρησιμοποιήσει τη βοήθεια για στρατιωτικά μέσα. Αυτό αποτελεί κίνητρο για τη Χαμάς και για άλλους μαχητές να συνεχίσουν τις παρενοχλήσεις στα ισραηλινά σύνορα.
ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΕΣ ισραηλινές αντιδράσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν αντίποινα μεγάλης κλίμακας από τη Χαμάς, πυροδοτώντας αναταραχές στο εσωτερικό του Ισραήλ και/ή της Δυτικής Οχθης και αποσπώντας μεγαλύτερη κριτική από Αμερικανούς αξιωματούχους κατά της μακροπρόθεσμης στρατηγικής του Ισραήλ για τη Γάζα. Η Χαμάς αισθάνεται συχνά αναγκασμένη να απαντήσει στις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις για να διατηρήσει την εσωτερική νομιμοποίησή της. Πιο εκτεταμένες ισραηλινές επιχειρήσεις θα μπορούσαν κατά συνέπεια να δώσουν κίνητρο στη μαχητική ομάδα για μεγαλύτερης κλίμακας επιθέσεις με ρουκέτες που ίσως προκαλέσουν νέο πόλεμο. Οι ισραηλινές επιχειρήσεις που επιφέρουν παλαιστινιακές απώλειες θα μπορούσαν, επίσης, να προκαλέσουν νέες διαμαρτυρίες στη βάση της παλαιστινιακής κοινωνίας και ταραχές στη Δυτική Οχθη ή και διαμάχες στις ισραηλινές αραβικές κοινότητες, όπου οι εντάσεις παραμένουν υψηλές μετά την έξαρση της εβραϊκής-αραβικής διακοινοτικής βίας κατά τη διάρκεια του πολέμου του Μαΐου του 2021. Τέλος, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν συμμετέχουν στην ουσιαστική προσπάθεια για την ισραηλινοπαλαιστινιακή ειρήνη, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν και οι νομοθέτες στο Κογκρέσο έχουν μεγαλύτερο συμφέρον να αποτρέψουν τη βία και τη στρατιωτική κλιμάκωση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Μαϊάμι: Αυτός είναι ο 21χρονος Έλληνας που αγνοείται – «Προσευχηθείτε για ένα θαύμα»
- Ζόρια για τους λαϊκιστές της Ανατολικής Ευρώπης
- Θρίλερ στο Μαϊάμι: Αγνοείται Έλληνας 21 ετών στα συντρίμμια της πολυκατοικίας που κατέρρευσε
- ΗΠΑ: Η Johnson & Johnson σταματά την πώληση οπιοειδών – Θα καταβάλει 230 εκατ. δολάρια
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter