Αυτό αποκαλύπτει ινδονησιακή έρευνα που δημοσιεύθηκε στο «New England Journal of Medicine», δίνοντας ελπίδες για την εξάλειψη μιας δυνητικά θανατηφόρας ενδημικής νόσου. Οι Ινδονήσιοι επιστήμονες επιβεβαίωσαν ότι σε κοινότητες της Ινδονησίας, του Βιετνάμ, της Βραζιλίας και της Αυστραλίας όπου οι άνθρωποι τσιμπήθηκαν από κουνούπια που έφεραν το βακτήριο Wolbachia, τα περιστατικά δάγκειου πυρετού μειώθηκαν κατά 77% και ο αριθμός των ατόμων που χρήζουν νοσηλείας έπεσε κατά 86%.
Το συγκεκριμένο βακτήριο, που εμφύτευσαν οι ειδικοί στον οργανισμό των κουνουπιών, έχει την ιδιότητα να εξουδετερώνει τους ιούς όχι μόνο του δάγκειου πυρετού, αλλά και των Zίκα και Τσικουνγκούνια, που είχαν ταλαιπωρήσει τα προηγούμενα χρόνια τη Βραζιλία. (Δυστυχώς, δεν καταπολεμά το ίδιο την ελονοσία.) Να σημειωθεί ότι το Wolbachia είναι ένα φυσικό βακτήριο, απολύτως αβλαβές για τον άνθρωπο, που υπάρχει στο 60% των κοινών εντόμων όπως οι μύγες.
Στις ινδονησιακές κλινικές δοκιμές συμμετείχαν 8.144 ασθενείς που νοσηλεύονταν για τουλάχιστον τέσσερις μέρες με υψηλό πυρετό. Η «χειραγώγηση» κουνουπιών με το Wolbachia στο πλαίσιο του World Mosquito Program (Παγκόσμιο Πρόγραμμα Κουνουπιών, πρώην Eliminate Dengue/Εξαλείψτε τον Δάγκειο) έχει ξεκινήσει εδώ και μια δεκαετία σε διάφορα εργαστήρια ανά τον κόσμο. Σε μια περίοδο 27 μηνών οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι σε περιοχές με ισχυρή παρουσία κουνουπιών με Wolbachia ο δάγκειος έπληξε μόνο το 2,3% του πληθυσμού, έναντι 9,4% στις περιοχές όπου κυριαρχούσαν τα κουνούπια χωρίς το «βακτήριο-αντίδοτο».
Για πρώτη φορά τα «ενισχυμένα» με Wolbachia κουνούπια του είδους Aedes aegypti – που αποτελούν κύριους φορείς του δάγκειου- απελευθερώθηκαν πριν από μια δεκαετία στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας, συμβάλλοντας στη μείωση της μετάδοσης της ασθένειας κατά 96%. Tώρα το World Mosquito Program ανακοίνωσε ότι οι κλινικές δοκιμές θα επεκταθούν σε Κολομβία, Σρι Λάνκα, Ινδία και περιοχές του Δυτικού Ειρηνικού.
NYT: Ο Μπάιντεν άναψε το πράσινο φως στην Ουκρανία για να χτυπήσει τη Ρωσία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς
Κάποιοι επιστήμονες ανησυχούν ότι η μαζική απελευθέρωση «εργαστηριακών κουνουπιών» μπορεί να διαταράξει τα οικοσυστήματα, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει παρατηρηθεί κάτι τέτοιο.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- G7: Τι αναμένεται από τη σύνοδο των ισχυρών – Οι θέσεις και τα «αγκάθια»
- Άρση μέτρων: Νέα βήματα προς την κανονικότητα – Τι αλλάζει σε εστίαση και απαγόρευση κυκλοφορίας
- Κορονοϊός: Η αύξηση των εμβολιασμών «αντίδοτο» στις εξάρσεις μεταλλάξεων
- Αντίστροφη μέτρηση για ενισχύσεις έως 400.000 ευρώ για τις τουριστικές επιχειρήσεις
- Πανελλήνιες 2021: Τι θα συμβεί αν ο υποψήφιος νοιώσει αδιαθεσία κατά την διάρκεια των εξετάσεων
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter