Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*
Τα διάφορα ερωτήματα αφορούν στην παρουσία του ιδίου και της συντρόφου του στη χώρα μας, στα υπολογίσιμα «κενά» των μυστικών υπηρεσιών και αρχών ασφαλείας μας, στα όσα έγιναν στο αεροδρόμιο του Μινσκ, στις συνθήκες κράτησής του, στις παραβιάσεις των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το τελευταίο και χείριστο καθεστώς της ηπείρου μας, στις μέχρι τώρα νωχελικές και χλιαρές αντιδράσεις του ευρωατλαντικού κόσμου.
1 Πολλά ερωτηματικά σχετικά με το τι γνώριζαν και τι δεν γνώριζαν οι αρχές ασφαλείας στη χώρα μας για τον Ρόμαν Προτάσεβιτς έχουν 6-7 διπλωματικές αντιπροσωπείες ανατολικοευρωπαϊκών χωρών στη χώρα μας (που ανήκουν στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε.), αφού από τα στοιχεία που διαθέτουν Ρώσοι πράκτορες στην Αθήνα είχαν καταφέρει να παρακολουθούν συνεχώς για σχεδόν 13 ημέρες τον Λευκορώσο αντικαθεστωτικό, γνώριζαν τα ξενοδοχεία όπου διέμενε, πότε συνάντησε την αρχηγό της λευκορωσικής αντιπολίτευσης στην Αθήνα, σε ποια πτήση επιστροφής είχε ενταχθεί (γιατί δεν πέταξε για Βαρσοβία) και ποιοι τον παρακολουθούσαν στο διεθνές αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Γι’ αυτό και δεν είναι ικανοποιημένοι από τις μέχρι τώρα αναφορές των δικών μας αρχών ασφαλείας.
Ειδικά μέχρι την έξοδο της πτήσης και πριν επιβιβαστούν στο αεροπλάνο, υπήρχαν τρία άτομα τα οποία για προφανείς λόγους αποβιβάστηκαν μετά το Μινσκ στο Βίλνιους και από εκεί με ιδιωτικό αυτοκίνητο τους μετέφεραν σε συνοριακή διάβαση από Βίλνιους προς Μαλατζγένα με τελικό προορισμό το Μινσκ. Οι πράκτορες δεν είχαν καμία σχέση με τους επιπρόσθετους τρεις που δεν συνέχισαν για Βίλνιους με την πτήση και παρέμειναν στο Μινσκ (π.χ. ο Ελληνας μαθηματικός). Αλλωστε, οι λευκορωσικές και ρωσικές μυστικές υπηρεσίες είναι ενοποιημένες.
Παράλληλα και τα ανώτατα στελέχη της λευκορωσικής αντιπολίτευσης που εδρεύουν σε Πολωνία, Λετονία και Λιθουανία (με τα οποία επικοινώνησε ο υπογράφων μέσα στην εβδομάδα σε Βίλνιους, Μπιάλιστοκ και Βαρσοβία) έχουν για την όλη υπόθεση καίρια ερωτήματα. Πάντως, προ ημερών, στην ίδια πτήση ήταν η αρχηγός της αντιπολίτευσης και υποψήφια πρόεδρος Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια. Η Τιχανόφσκαγια και τα άλλα ηγετικά στελέχη ζουν αυτοεξόριστα σε Πολωνία και Λιθουανία (ειδικά μετά το πογκρόμ του Λουκασένκο τον περασμένο Αύγουστο και την αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματός). Μεταξύ των στελεχών είναι και οι γονείς του Ρόμαν, ενώ ο πατέρας του είναι πρώην στρατιωτικός, από τον οποίο το λευκορωσικό υπουργείο Αμυνας του αφαίρεσε (μαζί με άλλους 28) δύο με τρεις βαθμούς!!!
Η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα φέρεται -βάσει των στελεχών της λευκορωσικής αντιπολίτευσης στη Βαρσοβία- να έχει εμπλοκή, ενώ εκτιμούν ότι στη χώρα μας είναι πολύ δραστηριοποιημένη η κατασκοπευτική δραστηριότητα των Ρώσων στρατιωτικών.
2 Οι μέχρι τώρα επιβληθείσες κυρώσεις δεν είναι ουσιαστικές και ικανές «να πονέσουν» το καθεστώς του Λουκασένκο. Γνωστές διεθνείς ιστοσελίδες ως και «δεξαμενές σκέψεις» επικρίνουν την Ε.Ε. για κυρώσεις που δεν έχουν αύριο. Η κρατική λευκορωσική αεροπορική εταιρία BELAVIA πετάει σε πολύ λίγους εκτός Ρωσίας αεροπορικούς προορισμούς (Γερμανία, Πολωνία). Πραγματοποιεί πολλές πτήσεις σε Μπριάνσκ, Σμόλενσκ, Μόσχα, Αγία Πετρούπολη, Ριαζάν κ.λπ. Τα προβλήματα συσσωρεύονται, επίσης, στις ουκρανικές αερογραμμές, που θα πρέπει μέσω πολωνικού εναέριου χώρου να πετάνε προς τις Βαλτικές και Σκανδιναβικές Χώρες (αποφεύγοντας τον λευκορωσικό εναέριο χώρο), ενώ και για τις δυτικές αερογραμμές (Λουντφχάνσα-KLM κ.λπ..) άρχισαν να γίνονται τροποποιήσεις, αφού στο εξής δεν θα διέρχονται από τον λευκορωσικό εναέριο χώρο. Θα πρέπει, επιπρόσθετα, να ληφθεί υπόψη ότι και ο εναέριος χώρος της Ανατολικής Ουκρανίας (Ντονμπάς) έχει χαρακτηριστεί ως λίαν επικίνδυνος, γιατί στο έδαφος των περιοχών Λουκάνσκ-Ντόνετσκ κ.λπ. ενεργούν από το 2014 ρωσογενείς πολιτοφυλακές με υποστήριξη της Μόσχας (και με πληθώρα όπλων, μεταξύ των οποίων και αντιαεροπορικών) κατά της νόμιμης κυβέρνησης του Κιέβου. Σύμφωνα με μία πρώτη έρευνά μου, επηρεάζονται πάνω από 150 διεθνείς πτήσεις.
Ο Μπάιντεν μετέτρεψε σε ισόβια την ποινή 37 ανθρώπων από τους 40 που έχουν καταδικαστεί σε θάνατο
3 Η αντίδραση του καθεστώτος της Λευκορωσίας που εξανάγκασε τον κυβερνήτη του αεροπλάνου να το προσγειώσει στο Μινσκ έγινε με τη συγκατάθεση της Μόσχας, ενώ πρέπει να ληφθούν μέτρα και να καταδικαστεί η Λευκορωσία για παραβίαση γνωστών-διεθνών συμβάσεων που διέπουν την πολιτική Αεροπορία και τις διεθνείς πτήσεις, καθώς και την πτητική ασφάλειά τους. Δηλαδή, η Λευκορωσία παραβίασε τις διαδικασίες του ICAO και τα γνωστά Πρωτόκολλα του Μόντρεαλ, Τορόντο κ.ά. Πάντως, είναι σημαντικό να αποσταλεί το «μήνυμα καταδίκης και αντίδρασης», γιατί μπορούμε να έχουμε στο μέλλον πολλές τέτοιες περιπτώσεις, ενώ επί εποχής Σοβιετικής Ενωσης τον Σεπτέμβριο του 1983 η Μόσχα κατέρριψε με πύραυλο αέρος-αέρος νοτιοκορεατικό τζάμπο KAL007 (πολιτικό αεροσκάφος) πάνω από τη νήσο Σαχαλίνη στην Απω Ανατολή.
Σημειώνεται, πάντως, ότι με την ενέργειά του αυτή ο Λουκασένκο δημιούργησε τον Λευκορώσο… Ναβάλνι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται: Η συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχει καμία απολύτως ομοιότητα με την περίπτωση του πρώην προέδρου της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, τον Ιούλιο του 2013 στη Βιέννη, ούτε με τις περιπτώσεις απαγωγών Τούρκων γκιουλενιστών σε Κόσοβο, Γκαμπόν, Τουρκμενιστάν και Μολδαβία από την τουρκική μυστική υπηρεσία ΜΙΤ. Στην περίπτωση του Μινσκ είχαμε πολιτικό-επιβατικό αεροσκάφος που υπό την απειλή εκτόξευσης πυραύλου αναγκάστηκε να τροποποιήσει το δρομολόγιό του και να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Μινσκ.
Είναι διαφορετικές οι περιπτώσεις της EXTRATERRITORIAL FORCED ABDUCTION (εκτελεστικές/εξαναγκαστικές απαγωγές). Η περίπτωση Μοράλες ήταν του προεδρικού αεροσκάφους της Βολιβίας και δεν υπήρξε απειλή κατάρριψης. Ομως, έκλεισαν τότε οι εναέριοι χώροι Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας στην πτήση επιστροφής του από τη Μόσχα στη Λαπάζ στη Βολιβία. Επίσης, αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η εκ μέρους της Λευκορωσίας στημένη απειλή περί βόμβας και επικείμενης τρομοκρατικής ενέργειας. Μάλιστα, στη συγκεκριμένη συνωμοσιολογική θεώρηση και περίπτωση επικαλέστηκαν οι Λευκορώσοι την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς. Μπορεί η Χαμάς να είναι ριζοσπαστικών τάσεων και μητρώου, αλλά ποτέ δεν προχώρησε σε εγκληματική ενέργεια εκτός των παλαιστινιακών περιοχών.
4 Ορισμένοι κύκλοι αριστερών και αριστερίστικων τάσεων στη χώρα μας, προφανώς στη γραμμή της Μόσχας και του Μινσκ, προχώρησαν σε ανυπόστατες κατηγορίες εναντίον του Λευκορώσου ακτιβιστή, όπως έχουν κάνει κατά καιρούς κατά των Ουκρανών στην ένοπλη αντιπαράθεση των Ρώσων αποσχιστών με το Κίεβο. Ολα αυτά είναι στα γνωστά πλαίσια δράσης και κατ’ εξακολούθηση της Μόσχας και του υβριδικού πολέμου που διεξάγει κατά της Δύσης, της Ουκρανίας και των «χρωματιστών επαναστάσεων».
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter