Τα σωματίδια της σκόνης φαίνεται πως είναι ιδιαίτερα τοξικά και περιέχουν ουσίες που ευθύνονται κατά κόρον για την ατμοσφαιρική ρύπανση.
Οι αμμοθύελλες που έπληξαν το Πεκίνο, δύο στο σύνολό τους μέχρι στιγμής, είχαν ως αποτέλεσμα της μείωση της ορατότητας στους δρόμους της πόλης, σε σημείο που πολλές από τις κορυφές των ουρανοξυστών κατέστησαν μη ορατές.
Πολλοί από τους πεζούς φόρεσαν μάσκες προστασίας και γυαλιά για να προστατευτούν από τα «κύματα» της αμμοθύελλας, η οποία, σε περίπτωση εισαγωγής της στον ανθρώπινο οργανισμό, μπορεί να προξενήσει τεράστιες βλάβες.
Λόγω της αμμοθύελλας, τα ποσοστά μόλυνσης του αέρα του Πεκίνου έφτασαν την μέγιστη τιμή των 500 μονάδων.
Η περιεκτικότητα του αέρα σε PM10, ένα επιβλαβές σωματίδιο χημικής προέλευσης που προσβάλλει τους πνεύμονες, ξεπέρασε τα 2.000 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.
Τα επίπεδα μιας άλλης επιβλαβούς ουσίας που προσβάλλει κατά κύριο λόγο το αίμα, της PM2.5, έφτασαν, σύμφωνα με μετρήσεις, τις 462 μονάδες.
Blue sun in Beijing’s sand storm today. The left pic is the Forbidden City and the right pic is CBD pic.twitter.com/5CbDFHHjNZ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ22/01/2025|23:39Επέστρεψε ο πύρινος εφιάλτης στην Καλιφόρνια - Νέα μέτωπα φωτιάς και εκκενώσεις
— Zhou Lei (@ZhouLeiArt) March 28, 2021
Ενδεικτικά αναφέρεται πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ορίσει ότι τα ασφαλή επίπεδα της PM2.5 στην ατμόσφαιρα δεν πρέπει να ξεπερνούν τις μόλις 25 μονάδες.
Στην Μογγολία, απ’ όπου και ξεκίνησε η αμμοθύελλα, περισσότερες από τις μισές πτήσεις εσωτερικού ακυρώθηκαν λόγω της μειωμένης ορατότητας.
Η αμμοθύελλα φαίνεται πως είναι το αποτέλεσμα της μεγάλης ξηρασίας που πλήττει αυτή την περίοδο την Μογγολία, της έλλειψης βροχοπτώσεων και των ιδιαίτερα υψηλών θερμοκρασιών, ασυνήθιστων γι’ αυτή την εποχή του χρόνου.
Στη βορειοδυτική και βόρεια Κίνα παρατηρούνται παρόμοια φαινόμενα, με μεγάλη έλλειψη χιονοπτώσεων και βροχής κατά τη διάρκεια του χειμώνα, που οδήγησε σε γενικότερη ξηρότητα του κλίματος και συνδυάστηκε με παραδόξως ισχυρούς για την περιοχή ανέμους.
Η βόρεια Κίνα εδώ και χρόνια υποφέρει από την επέκταση της ερημοποίησης των εδαφών της, κυρίως λόγω της εκτεταμένης αποψίλωσης των δασών που έχει συστηματοποιηθεί ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του ’50.
Η ερημοποίηση θεωρείται ο βασικότερος λόγος για τον οποίο η Κίνα πλήττεται από αμμοθύελλες στο εσωτερικό της και για τον λόγο αυτό έχει χτιστεί γύρω από το Πεκίνο ένα «Μεγάλο Πράσινο Τείχος» από υψηλά δέντρα, προκειμένου να παρεμποδίζεται η είσοδος της σκόνης στην πόλη.
Τα δέντρα έχουν τοποθετηθεί με τέτοιον τρόπο ώστε να ελέγχεται κατά το δυνατόν και η ροή του αέρα που περνάει πάνω από την πόλη, προκειμένου τα επιβλαβή σωματίδια να απομακρύνονται γρήγορα από την ατμόσφαιρά της.
Τα μέτρα αυτά φαίνεται, ωστόσο, πως δεν κατάφεραν να αναχαιτίσουν αυτή τη φορά τη βίαιη εισβολή του κύματος της άμμου, με τους Κινέζους να εναποθέτουν τις ελπίδες τους στο ότι το φαινόμενο θα παρέλθει από μόνο του σύντομα.
ΠΗΓΗ: The Guardian
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
- Κορωνοϊός – Lockdown: Τα στοιχεία που θα «οδηγήσουν» στο άνοιγμα της αγοράς – Οριακή η κατάσταση στο ΕΣΥ
- Διώρυγα του Σουέζ: «Αποκολλήθηκε» το Ever Given – Οι πρώτες εικόνες – Τι μεταφέρει
- Συντάξεις: Τριπλό πακέτο αναδρομικών για 1 εκατ. συνταξιούχους ΙΚΑ [αναλυτικοί πίνακες]
- Ριφιφί στο Ψυχικό: 4 πρόσωπα-κλειδιά για τις 4 θυρίδες
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr