Την ίδια πορεία ακολουθούν -τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο- η Γαλλία, αλλά και άλλες χώρες, που φοβούνται ότι μετά τις μετακινήσεις του Πάσχα, οι μολύνσεις θα εκτοξευτούν, αναστέλλοντας το επικείμενο άνοιγμα των οικονομιών τους, εν όψει καλοκαιριού.
«Είμαστε μπροστά σε μια νέα πανδημία», προειδοποίησε η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ τους τοπικούς πρωθυπουργούς των κρατιδίων, ύστερα από έντεκα ώρες κουραστικής τηλεδιάσκεψης και έντονων αντιδράσεων στην πρόταση για αυστηρότατο λοκντάουν προκειμένου να αναχαιτιστεί η διάδοση των επικίνδυνων μεταλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού. Τελικά, επήλθε συμφωνία για την παράταση του ισχύοντος λοκντάουν έως τις 18 Απριλίου με επιπλέον μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας και περιορισμούς των συναθροίσεων και των κοινωνικών επαφών, που είναι συνηθισμένες στη Γερμανία, για πέντε ημέρες (από τη Μεγάλη Πέμπτη, 1η Απριλίου, έως τη Δευτέρα του Πάσχα, 5 Απριλίου). Οι εκκλησίες θα μείνουν κλειστές το Πάσχα και οι πολίτες καλούνται να ελαττώσουν τις επόμενες εβδομάδες τις μετακινήσεις και να αποφεύγουν τα μη αναγκαία ταξίδια στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Οι ταξιδιώτες που έρχονται από το εξωτερικό και ειδικά τις χώρες κινδύνου θα παραμένουν για δέκα ημέρες σε καραντίνα (σε αυτές τις χώρες περιλαμβάνεται και η Ελλάδα).
Η Γαλλία έχει ήδη επιβάλει αυστηρότατα μέτρα στο Παρίσι και σε όλη την ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας, καθώς και σε 16 άλλες περιοχές. Την ίδια ώρα στη Βρετανία τελέστηκαν παντού εκδηλώσεις μνήμης για τα 126.000 θύματα της πανδημίας, καθώς χθες συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την επιβολή του γενικού απαγορευτικού στην χώρα. Επίσης τιμήθηκαν οι νοσηλευτές και γιατροί που αγωνίζονται στην πρώτη γραμμή, ενώ ο Μπόρις Τζόνσον έδωσε αισιόδοξο μήνυμα, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφει για πρώτη φορά εδώ και πέντε μήνες χαμηλό αριθμό κρουσμάτων.
Επίθεση με μαχαίρι στο Τελ Αβίβ: Τρεις τραυματίες - Νεκρός ο δράστης
Η Ισπανία, εν τω μεταξύ, ανακοίνωσε ότι θα άρει τις απαγορεύσεις για τους ταξιδιώτες από τη Βρετανία στις 30 Μαρτίου. Η Ισπανία έχει αποφύγει να λάβει αυστηρά μέτρα αυτό το διάστημα και, μάλιστα, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Μαδρίτης απολαμβάνουν πρωτοφανή (σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν πληγεί από την πανδημία) ελευθερία κινήσεων. Ωστόσο, διατηρούνται οι αυστηροί κανονισμοί και οι απαγορεύσεις για ταξιδιώτες από τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική, όπου έχουν εντοπιστεί οι φονικές μεταλλάξεις του κορονοϊού.
Ενώ στην Ευρώπη σχεδόν όλες οι καλλιτεχνικές δραστηριότητες έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, στις ΗΠΑ ανακοινώθηκε το άνοιγμα των κινηματογράφων στις αρχές Απριλίου. Θα ακολουθήσουν οι κινηματογράφοι στη Βρετανία τον Μάιο, όπως έγινε γνωστό από τα μεγάλα στούντιο.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr