Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η βρετανική κυβέρνηση πρότεινε, στη βάση της παραπάνω συμφωνίας, να συνδράμει την Ολλανδία παρέχοντάς της ειδικούς που θα βοηθήσουν στην ταχύτερη παραγωγή του βρετανικού εμβολίου.
Οι συζητήσεις αυτές έρχονται λίγο μετά από δηλώσεις της Προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με τις οποίες ισχυρίστηκε ότι η βρετανο-σουηδική AstraZeneca πριμοδοτεί το Ηνωμένο Βασίλειο ΄όσον αφορά την διανομή των εμβολίων.
Η φον ντερ Λάιεν πρότεινε, μεταξύ άλλων, ένα «μπλόκο» των εξαγωγών του εμβολίου από τα ευρωπαϊκά εργοστάσια της AstraZeneca προς την Μεγάλη Βρετανία.
Άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι ένα ενδεχόμενο μπλοκάρισμα των εξαγωγών θα μπορούσε να αποτελέσει την λύση, έως ότου η εταιρεία τηρήσει τις συμφωνίες της με την ΕΕ και ξεκινήσει να παραδίδει εγκαίρως τα συμβόλια που συμφώνησε να παραδώσει.
Προς αποφυγήν μιας τέτοιας, δυσχερούς για το Ηνωμένο Βασίλειο κατάστασης, η βρετανική κυβέρνηση φαίνεται πως έχει αρχίσει να μηχανεύεται πιθανές εναλλακτικές λύσεις- μεταξύ των οποίων και μια πιο ίση μοιρασιά των εμβολίων που θα παραχθούν κατά το επόμενο διάστημα.
Παράλληλα, πηγές μέσα από την ολλανδική κυβέρνηση ισχυρίζονται πως ένα «μπλόκο» των εξαγωγών προς το Ηνωμένο Βασίλειο δεν ανήκε στις προθέσεις του ολλανδικού κράτους, ωστόσο η κατάσταση μοιάζει να ξεφεύγει από την ευχέρειά του.
«Μέχρι στιγμής δεν μας έχει ζητηθεί κάτι τέτοιο, ωστόσο οποιαδήποτε απόφαση πάρουμε θα πρέπει να περάσει πρώτα από την έγκριση της Κομισιόν», λέει μια πηγή. «Το καλύτερο θα ήταν να μην φτάσουμε στην λήψη τέτοιου είδους μέτρων, αλλά αντίθετα να μπορέσει να υπάρξει μια πιο βιώσιμη συμφωνία μεταξύ της βρετανικής κυβέρνησης, της Κομισιόν και της AstraZeneca. Η εταιρεία έχει πωλήσει ό,τι θα μπορούσε να πωλήσει σε αυτό το χρονικό σημείο, σε όλους μας».
Από μεριάς του, ο Μπόρις Τζόνσον υποστήριξε την Δευτέρα ότι ένα πιθανό τρίτο κύμα σε οποιαδήποτε περιοχή της Ευρώπης θα επηρεάσει αναπόφευκτα και την κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο, και απηύθυνε έκκληση για διεθνή συνεργασία.
Ο βρετανός Πρωθυπουργός φέρεται να έχει έρθει σε επαφή με ηγέτες από τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ολλανδία και να έχει ζητήσει από τους Υπουργούς του να κινηθούν όσο πιο διπλωματικά γίνεται για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Η Γαλλία και η Γερμανία φαίνεται πως ασκούν πιέσεις στην Κομισιόν, προκειμένου να ασκήσει αυστηρότερη πολιτική όσον αφορά τις εξαγωγές.
Την Πέμπτη, οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρόκειται να συζητήσουν το ενδεχόμενο απόδοσης νέων δικαιωμάτων και εξουσιών στην Κομισιόν, ώστε να αποκτήσει τον απόλυτο έλεγχο της παραγωγής και διανομής των εμβολίων που λαμβάνουν χώρα σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Ο υπεύθυνος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις της Γαλλίας Υπουργός, Κλεμάν Μπον, σχολιάζει:
«Αυτή θα πρέπει να είναι η στρατηγική μιας Ευρώπης που κινείται γρήγορα και υπερασπίζεται τα συμφέροντά της. Να παράγει περισσότερο, να προωθεί τις συμφωνίες και να ελέγχει τις εξαγωγές».
Τέλος, ο Υπουργός Εξωτερικών της Μ. Βρετανίας, Ντόμινικ Ράαμπ, αναμένεται να συζητήσει με τους Ευρωπαίους ομολόγους του σήμερα σχετικά με το θέμα, στα πλαίσια της συνάντησης του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
ΠΗΓΗ: The Guardian
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
- Παρέλαση 25ης Μαρτίου: 4.000 αστυνομικοί και έκτακτα μέτρα συνθέτουν τον κλοιό ασφαλείας στην Αθήνα
- Κορωνοϊός και lockdown: Η «έκρηξη» στις νοσηλείες βάζει πάγο στο άνοιγμα
- 200 χρόνια από την Επανάσταση: Οι οπλαρχηγοί του 1821 σε lego
- Κληρώνει για αύξηση του κατώτατου μισθού από Ιούλιο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr