ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΔΙΕΘΝΗ

Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας με «μαύρα» στοιχεία: Γένους θηλυκού τα θύματα» της πανδημίας

Θεσσαλονίκη: Ιδιοκτήτης βενζινάδικου κατηγορείται ότι βίασε την υπάλληλό του

Newsroom eleftherostypos.gr

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σήμερα, αν και η επέλαση της πανδημίας έχει επιδεινώσει τις υφιστάμενες ανισότητες μεταξύ γυναικών και ανδρών σε σχεδόν όλους τους τομείς της ζωής στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, στην Ελλάδα, που συνταράσσεται τις τελευταίες εβδομάδες από τις αποκαλύψεις σεξουαλικής βίας και κακοποίησης, το μήνυμα για την υποστήριξη της θέσης της γυναίκας είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.

Χθες δημοσιεύθηκε η ετήσια έκθεσή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ισότητα των φύλων στην Ε.Ε., η οποία δείχνει τον αρνητικό αντίκτυπο της πανδημίας Covid-19 στις γυναίκες. Τα κράτη-μέλη κατέγραψαν αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αριθμός των αναφορών σχετικά με την ενδοοικογενειακή βία στη Γαλλία αυξήθηκε κατά 32% την πρώτη εβδομάδα του περιορισμού της κυκλοφορίας, και στη Λιθουανία κατά 20% τις τρεις πρώτες εβδομάδες. Παράλληλα, οι γυναίκες βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας, με το 76% των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης να είναι γυναίκες.

Επίσης, ο αντίκτυπος στην επαγγελματική ζωή φαίνεται από το ότι οι γυναίκες δαπάνησαν, κατά μέσο όρο, 62 ώρες την εβδομάδα για τη φροντίδα των παιδιών (σε σύγκριση με 36 ώρες για τους άνδρες) και 23 ώρες την εβδομάδα για οικιακές εργασίες (σε σύγκριση με 15 ώρες για τους άνδρες).

Αναμενόμενη είναι και η εντυπωσιακή έλλειψη γυναικών στα όργανα λήψης αποφάσεων για την Covid-19. Από τις 115 εθνικές ειδικές ομάδες δράσης για την Covid-19 σε 87 χώρες, συμπεριλαμβανομένων 17 κρατών-μελών της Ε.Ε., μόνο το 11,4% απαρτιζόταν κυρίως από γυναίκες.

Η έκθεση κάνει ειδική αναφορά στη δράση που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση τον περασμένο Ιούλιο για το θεσμό της «Νταντάς της γειτονιάς». Η δράση χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, στο πλαίσιο των δράσεων συμφιλίωσης της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, και σκοπός είναι η οικονομική ενίσχυση των γονέων για τη φύλαξη των παιδιών τους έως 2,5 ετών από πιστοποιημένες νταντάδες.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου  

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Το ΙΑΣΩ 25 χρόνια γιορτάζει την γυναίκα και προσφέρει 30 δωροεπιταγές αξίας 150€

Κοινό άρθρο Μητσοτάκη με 9 ακόμη Ευρωπαίους ηγέτες: Η ανάκαμψη μετά τον κορωνοϊό, τεστ και για τα δικαιώματα των γυναικών

Θεοδωρικάκος για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Αναγνωρίζουμε με πράξεις την συμβολή τους στην ζωή μας

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2021: Η Google τιμά και γιορτάζει τις γυναίκες!

Ελεύθερος Τύπος Newsroom