Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει γίνει ακόμα επίσημα πρόεδρος των ΗΠΑ και έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία. Χαρακτήρισε παρωχημένο θεσμό το ΝΑΤΟ και τάχθηκε ανοιχτά υπέρ του Brexit. Η Γερμανία με τη σειρά της τόνισε ότι η Ευρώπη ορίζει μόνη της μοίρα της και θεωρεί επικίνδυνο το πολιτικό φλερτ με τη Ρωσία. Από την άλλη το ΔΝΤ χαρακτήρισε τον Τραμπ κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία.
«Ρουκέτες» Τραμπ σε Γερμανία και ΝΑΤΟ – Αποθέωσε το Brexit
Με ιδιαίτερη ανησυχία αντιμετώπισε το ΝΑΤΟ τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος χαρακτήρισε τη Βορειοατλαντική Συμμαχία παρωχημένο θεσμό.
Αυτό δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ: «Οι δηλώσεις του εκλεγμένου προέδρου Τραμπ, που θεωρεί ότι το ΝΑΤΟ είναι παρωχημένο, έγιναν δεκτές με ανησυχία», ε έπειτα από συνάντηση που είχε με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και προτού παραστεί στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. «Θα δούμε ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για την αμερικανική πολιτική», συνέχισε ο υπουργός.
Υπενθυμίζεται ότι ο Τραμπ χαρακτήρισε το ΝΑΤΟ παρωχημένο γιατί δεν έχει βοηθήσει εναντίον της τρομοκρατίας, αλλά επεσήμανε πως παραμένει πολύ σημαντικός για αυτόν. Σύμφωνα με την εφημερίδα είπε: «Μου άσκησαν τόση κριτική όταν είπα ότι το ΝΑΤΟ είναι παρωχημένο. Είναι παρωχημένο γιατί δεν αντιμετώπισε την τρομοκρατία. Μου άσκησαν πολύ έντονη κριτική για δύο μέρες. Και μετά άρχισαν να λένε ότι ο Τραμπ έχει δίκιο». Ο Τραμπ πρόσθεσε ότι πολλά μέλη του ΝΑΤΟ δεν πληρώνουν το μερίδιο που τους αναλογεί για την παροχή προστασίας από την Αμερική. «Πολλές από αυτές τις χώρες δεν πληρώνουν όσα πρέπει να πληρώνουν, το οποίο θεωρώ ότι είναι πολύ άδικο για τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε. «Έχοντας κάνει αυτή την παρατήρηση, το ΝΑΤΟ είναι πολύ σημαντικό για μένα. Υπάρχουν πέντε χώρες που πληρώνουν αυτό που πρέπει να πληρώσουν. Πέντε. Δεν είναι πολλές», τόνισε.
Επίθεση στην Γερμανία
Στο μεταξύ, σε κοινή συνέντευξή του στη γερμανική Bild και τους αμερικανικούς Times «Εξόχως καταστροφικό λάθος» ήταν το άνοιγμα των συνόρων της Γερμανίας κατά την προσφυγική κρίση. Η Γερμανία άφησε «όλους αυτούς τους ανθρώπους» να μπουν στη χώρα, ανεξάρτητα από το πού προέρχονται», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ.
«Γνωρίζετε ότι αγαπώ τη Γερμανία, διότι ο πατέρας μου κατάγεται από την Γερμανία και δεν θα ήθελα να βρεθώ σε αυτήν την θέση», συμπλήρωσε, για να συνεχίσει λέγοντας: «Γι αυτό και οι ΗΠΑ θα ακολουθήσουν μια πολιτική ασφαλών συνόρων από την πρώτη μέρα της ανάληψη της προεδρίας», τόνισε.
«Το να αφήσει όλους αυτούς του παράνομους στη χώρα «ήταν ένα τεράστιο λάθος» σημείωσε και συνέχισε λέγοντας: «Η Γερμανία πήρε “μια σαφή ιδέα” για τις συνέπειές του από την επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου με τους 12 νεκρούς. Αντί να δεχτεί πρόσφυγες στο έδαφός της θα ήταν προτιμότερο να είχε δραστηριοποιηθεί περισσότερο για τη δημιουργία ζωνών ασφαλείας στη Συρία». «Οι χώρες του Κόλπου θα έπρεπε να πληρώσουν γι΄αυτό, αφού σε τελευταία ανάλυση έχουν τόσα λεφτά όσο κανένας άλλος» είπε χαρακτηριστικά ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αναλαμβάνει τη προεδρία των ΗΠΑ την Παρασκευή.
Πρόσθεσε πάντως ότι είχε πάντα «μεγάλο σεβασμό» για τη καγκελάριο Μέκελ, αλλά αυτό ήταν και το μοναδικό θετικό το οποίο είπε για την Γερμανία. Ολα τα άλλα μπορούν χαρακτηρισθούν ως λεκτικά χαστούκια παρατηρεί η Deutsche Welle.
Υπέρ του Brexit
Η γερμανική προσφυγική πολιτική ήταν εκείνη η οποία οδήγησε στην έξοδο της Μ. Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, κατά τον Ντόναλντ Τραμπ. «Εάν δεν εξαναγκαζόταν να δεχτεί όλους αυτούς τους πρόσφυγες, τόσο πολλούς, με όλα τα προβλήματα που συνεπάγεται αυτό, δεν θα είχε γίνει το Brexit. «Οι πολίτες, οι χώρες επιθυμούν να διατηρήσουν την ταυτότητά τους, η Μ. Βρετανία ήθελε (να διατηρήσει) την δική της. Οι πολίτες δεν θέλουν να έλθουν άλλοι στη χώρα τους και να την καταστρέψουν». Η έξοδος, μάλιστα της Μ. Βρετανίας θα αποδειχτεί ότι ήταν μια «θαυμάσια υπόθεση».
«Κοιτάξτε την Ευρωπαϊκή Ενωση, αυτή είναι (στην ουσία) η Γερμανία. Κατά βάση η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι το μέσον για την επίτευξη του στόχου της Γερμανίας. Γι αυτό θεωρώ ότι ήταν έξυπνο από μέρους της Μ. Βρετανίας να αποχωρήσει» πρόσθεσε στην συνέντευξή του ο Τραμπ, ο οποίος είπε, επισης, ότι πιστεύει πως το πρότυπο της Μ. Βρετανίας θα το ακολουθήσουν και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Πάντως για τις ΗΠΑ δεν παίζει κανέναν ρόλο το εάν η ΕΕ είναι ενωμένη ή διχασμένη. «Ποτέ δεν πίστεψα ότι έχει κάποια σημασία. Κοιτάξτε, η ΕΕ δημιουργήθηκε εν μέρει για να χτυπήσει το εμπόριο των ΗΠΑ, έτσι δεν είναι; Επομένως το ίδιο μου κάνει εάν είναι διχασμένη ή ενωμένη, για μένα αυτό δεν παίζει κανέναν ρόλο».
Η γερμανική αυτοβιομηχανία
Ο Τράμπ απείλησε επίσης τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία με υψηλές δασμολογικές κυρώσεις, εάν παράγει αυτοκίνητα στο γειτονικό Μεξικό και όχι στις ΗΠΑ. «Θα έλεγα στην BMW, εάν κατασκευάζετε ένα εργοστάσιο στο Μεξικό και θέλετε να πουλήσετε αυτοκίνητα στις ΗΠΑ χωρίς να καταβάλετε φόρο 35%, τότε ξεχάστε το» απάντησε ο Τράμπ στο ερώτημα για το πως σχολιάζει την πρόθεση της αυτοκινητοβιομηχανίας του Μονάχου να κατασκευάσει εργοστάσιο στο Μεξικό το 2019. «Αυτό που θέλω να πω είναι ότι πρέπει να κατασκευάσουν το εργοστάσιο τους στις ΗΠΑ» διευκρίνισε.Εκτός τούτων ο Τραμπ επέκρινε τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών και των αμερικανικών αυτοκινητοβιομηχανιών ως μονόπλευρες: «Εάν κάποιος περπατά στην 5η λεωφόρο θα διαπιστώσει ότι όλοι έχουν μια Μερτσέντες μπροστά στο σπίτι τους, έτσι δεν είναι; Το γεγονός είναι ότι κάνατε αθέμιτο ανταγωνισμό απέναντι στις ΗΠΑ» είπε επικριτικά για τους Γερμανούς. Πρόσθεσε δε ότι είναι υπέρμαχος του ελευθέρου εμπορίου, αλλά θα πρέπει να είναι ένα έξυπνο εμπόριο για να μπορεί να λέγεται θεμιτό.
Γερμανία προς Τράμπ: Η Ευρώπη ορίζει μόνη της τη μοίρα της
Το «γάντι» που έριξε στη Γερμανία ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, μέσα από τη συνέντευξή του στους Times του Λονδίνου και την γερμανική Bild, «σήκωσε» η γερμανική πολιτική ηγεσία, αφήνοντας να διαφανεί ότι, υπό τη νέα διοίκηση του Λευκού Οίκου, οι σχέσεις της Ουάσινγκτον με το Βερολίνο αναμένονται τουλάχιστον… ακανθώδεις.
Σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της Γερμανίας, με «αιχμή του δόρατος» την Άνγκελα Μέρκελ, τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά και τον αντικαγκελάριο, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, απάντησε στην κριτική που άσκησε ο Ντόναλντ Τραμπ στην Γερμανίδα καγκελάριο για την πολιτική που άσκησε στο προσφυγικό, καθώς και στις απειλές του ότι θα επιβάλει φόρο 35% στις εισαγωγές αυτοκινήτων BMW στις ΗΠΑ.
Πιο συγκεκριμένα, η κυρία Μέρκελ, απαντώντας στην εκτίμηση Τραμπ ότι τον δρόμο που χάραξε η Βρετανία με το Brexit, θα τον ακολουθήσουν και άλλες χώρες της ΕΕ, σημείωσε ότι η Ευρώπη κρατάει στα χέρια της το πεπρωμένο της και πως η ίδια θα συνεχίσει να εργάζεται για το κοινό μέλλον των «27».
Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προειδοποίησε τον νέο Αμερικανό πρόεδρο τόσο για την προστατευτική οικονομική πολιτική που επιθυμεί να εφαρμόσει όσο και για τους κινδύνους που μπορεί αυτή να ενέχει για την παγκόσμια οικονομία.
Την ίδια στιγμή, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το «πολιτικό φλέρτ» του Ντόναλντ Τραμπ με τη Ρωσία, υπογραμμίζοντας ότι αυτό μπορεί να δημιουργήσει τριγμούς στη «συμμαχία της Δύσης».
Σε υψηλούς τόνους ήταν και η απάντηση που ήρθε από τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, στην απειλή Τραμπ να φορολογήσει τις εισαγωγές αυτοκινήτων από τη Γερμανία. «Νομίζω ότι το μεγαλύτερο εργοστάσιο της BMW βρίσκεται στις ΗΠΑ» είπε με νόημα ο κ. Γκάμπριελ.
«Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία θα βρεθεί προ εκπλήξεως, εάν τα εξαρτήματα που χρειάζεται και δεν παράγονται στις ΗΠΑ φτάνουν στη χώρα με φόρο 35%. Πιστεύω ότι κάτι τέτοιο θα κάνει την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία πιο αδύναμη και κυρίως πιο ακριβή. Αναμένω να δω τι έχει να πει το αμερικανικό Κογκρέσο για όλα αυτά, ένα σώμα που αποτελείται από ανθρώπους που είναι αντίθετοι με τον Τραμπ» σημείωσε.
Ενδεικτική του κλίματος που διαμορφώνεται ήταν η απάντηση του Γκάμπριελ, όταν ρωτήθηκε τι θα μπορούσε να κάνει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, έτσι ώστε οι Γερμανοί να αγοράζουν περισσότερα αμερικανικά αυτοκίνητα: «Να φτιάξει καλύτερα αυτοκίνητα» σχολίασε λακωνικά.
Σκληρή ήταν η απάντηση Γκάμπριελ και στα σχόλια του Τραμπ για το προσφυγικό. «Η αύξηση του αριθμού των προσφύγων που φεύγουν από τη Μέση Ανατολή και ψάχνουν άσυλο στην Ευρώπη οφείλεται εν μέρει στους πολέμους που έκαναν οι ΗΠΑ στην περιοχή» υπογράμμισε, με τα «βέλη» του, ωστόσο, στην περίπτωση αυτή, να «πλήττουν» και τον Μπαράκ Ομπάμα…
ΔΝΤ: Ο Τράμπ αποτελεί κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία
Με άκρως επιφυλακτική διάθεση και σκεπτικισμό «υποδέχθηκε» το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τις εξαγγελίες του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ για φοροελαφρύνσεις και επενδύσεις μέσω του κρατικού ταμείου.
Η ηγεσία του IMF προειδοποίησε τον Ρεπουμπλικανό μεγιστάνα και πολιτικό ότι οι προτάσεις του εμπεριέχουν υψηλούς κινδύνους, καθώς με την πολιτική που σκοπεύει να εφαρμόσει, περιορίζει το ελεύθερο εμπόριο.
Το ΔΝΤ εκτιμά σε έκθεσή του, ότι η ανάπτυξη στις ΗΠΑ θα «τρέξει» με 0,5% παραπάνω από τις αρχικές του εκτιμήσεις, πολύ χαμηλότερα, ωστόσο, σε σχέση με τις υποσχέσεις του προέδρου που θα αναλάβει τα ηνία της χώρας στις 20 Ιανουαρίου. Στην επικαιροποιημένη έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, το Ταμείο προβλέπει ότι οι ΗΠΑ θα αναπτυχθούν κατά 2,3% φέτος και 2,5% το επόμενο έτος, σαφώς καλύτερα από την ευρωζώνη, όπου η ανάπτυξη αναμένεται να ανέλθει σε 1,6% και τις δύο χρονιές.
Την ίδια στιγμή όμως, το Ταμείο απηύθυνε νέα σαφή προειδοποίηση στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο ότι μπορεί να προκαλέσει σοβαρά ρίσκα στην παγκόσμια οικονομία εάν πραγματοποιήσει τις προεκλογικές απειλές του για επιβολή μεγάλων δασμών στα κινεζικά προϊόντα ή για ριζική αναθεώρηση της συνθήκης ελεύθερου εμπορίου στη Βόρεια Αμερική.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου, Μορίς Όμπστφελντ, σημείωσε με νόημα πως το ΔΝΤ δεν ενσωμάτωσε στο βασικό σενάριό του εμπορικούς κινδύνους, καθώς πιστεύει ότι όλοι καταλαβαίνουν πως η επιβολή σκληρών δασμών δεν θα φέρει τίποτε άλλο παρά «αντίμετρα» και πιθανούς «εμπορικούς πολέμους».
Προειδοποίησε μάλιστα ότι οι εμπορικοί πόλεμοι ενδέχεται να προέλθουν έμμεσα και εξαιτίας της δαπανηρής δημοσιονομικής πολιτικής του κ. Τραμπ, καθώς μπορεί να οδηγήσουν σε απότομη αύξηση του πληθωρισμού, που με τη σειρά του θα προκαλέσει αυξήσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Federal Reserve) και συνεπώς ανατίμηση του δολαρίου.
Η ενίσχυση του δολαρίου θα καταστήσει πιο ακριβές τις αμερικανικές εξαγωγές και πιο φθηνότερα τα προϊόντα που εισάγονται από το εξωτερικό, εγείροντας πολιτικές πιέσεις στην Ουάσιγκτον για προστατευτικές πολιτικές.
Στον ακριβώς αντίθετο δρόμο από την Αμερική βαδίζει το Μεξικό, πάλι ελέω Τράμπ.
Το ΔΝΤ «έκοψε» τις προβλέψεις του για την επόμενη διετία συνολικά κατά 1,2%, υπό τη σκιά της μεγάλης υποβάθμισης του μεξικανικού πέσο, λόγω των απειλών Τραμπ για σκληρή εμπορική πολιτική και για χτίσιμο αντιμεταναστευτικού τείχους στα σύνορα. Τέλος το ΔΝΤ αναθεώρησε προς το καλύτερο και τις προβλέψεις του για την Κίνα, βελτιώνοντας κατά 0,3 μονάδες τις προβλέψεις του για ανάπτυξη φέτος, στο 6,5%. Για το 2018 πάντως, οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την Κίνα παρέμειναν αμετάβλητες, στο σχετικά χαμηλό 6%.