Τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν οι ψευδείς ισχυρισμοί κατάκτησης του Εβερεστ από ορειβάτες που θέλουν να καρπωθούν την ύψιστη επιτυχία ανάβασης στην ψηλότερη κορυφή των Ιμαλαΐων, προβληματίζοντας τις αρμόδιες αρχές του Νεπάλ. Δύο Ινδοί ορειβάτες, οι Ναρέντερ Σινγκ Γιαντάβ και Σίμα Ράνι Γκοσουάμι, ισχυρίστηκαν ότι ανέβηκαν στο Εβερεστ, μολονότι οι κάτοικοι και οδηγοί (σερπά) της περιοχής το αμφισβήτησαν.
Οι αναμνηστικές φωτογραφίες τους από τη «στέγη του κόσμου» θεωρήθηκε βάσιμο αποδεικτικό στοιχείο για το κατόρθωμά τους και οι αξιωματούχοι τουρισμού του Νεπάλ τούς προμήθευσαν το 2016 με τα περιζήτητα πιστοποιητικά κατάκτησης.
Η υπόθεση πήρε νέες διαστάσεις όταν προσφάτως βετεράνοι ορειβάτες εντόπισαν «παρατυπίες» στις φωτογραφίες, τις οποίες κατέδειξαν σε ιστοσελίδες ορειβατικού ενδιαφέροντος (φόρα) και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Υπήρχε μια μάσκα οξυγόνου που δεν είχε σωλήνα να τη συνδέει με φιάλη, δεν υπήρχαν αντανακλάσεις του χιονιού ή των βουνών στα γυαλιά ηλίου, και οι σημαίες στις φωτογραφίες δεν κυμάτιζαν καθόλου, σε ένα σημείο όπου το ράπισμα των ανέμων είναι ανελέητο.
Οι Αρχές του ορεινού βασιλείου των Ιμαλαΐων δεν θα μπορούσαν να αγνοήσουν τις καταγγελίες και πλέον προχωρούν στις διαδικασίες απαγόρευσης εισόδου των δύο Ινδών, που τα τελευταία δέκα χρόνια ισχυρίζονται ότι έχουν κατακτήσει κι άλλες κορυφές στο Νεπάλ. Η λύση του προβλήματος, ωστόσο, φαίνεται πως αργεί ακόμη αφού οι αρμόδιοι τα τελευταία χρόνια χορηγούν αφειδώς άδειες ανάβασης δημιουργώντας ανθρώπινο «μποτιλιάρισμα» στην κορυφή του κόσμου.
Η οικονομία του Νεπάλ βασίζεται κυρίως στους ταξιδιώτες που αναζητούν την περιπέτεια και τους επίδοξους κατακτητές του Εβερεστ που συρρέουν από όλο τον κόσμο (σχεδόν 2 εκατομμύρια ετησίως). Ο κλάδος του τουρισμού έχει δημιουργήσει περισσότερες από ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας και έσοδα 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το 7,9% του ΑΕΠ της χώρας. Οι αυξανόμενες απάτες, ωστόσο, πλήττουν το γόητρο της απαιτητικής ορειβατικής αποστολής και αφήνουν έκθετους τους αρμόδιους αξιωματούχους που παλεύουν να βρουν ισορροπία μεταξύ του κέρδους και της διαφάνειας.
Ισχυρά κίνητρα
Οι δύο Ινδοί ορειβάτες προέρχονται από κρατίδιο Χαριάνα στα βόρεια της Ινδίας και έχουν βραβευτεί στη χώρα τους για τις επιτυχημένες ορειβατικές αποστολές.
ΗΠΑ: Απεργία μέσα στις γιορτές αποφάσισαν εργαζόμενοι της Amazon - Τι διεκδικούν
Η Ινδία δίνει συχνά τέτοια βραβεία, ενώ για τους δημοσίους υπάλληλους η επιτυχία συνοδεύεται από προαγωγή και μπόνους για όλη τη ζωή τους. Στον απόηχο των αποκαλύψεων και της έρευνας που ξεκίνησαν οι Αρχές στο Νεπάλ, η κυβέρνηση της Ινδίας έχει αναστείλει τη βράβευση, αν και ο Ναρέντερ Σινγκ Γιαντάβ υποστήριξε ότι έχει αποδείξεις ότι έφτασε στην κορυφή και μήνυσε τον σερπά που αμφισβήτησε το κατόρθωμά του.
Το 2016, η αστυνομία της Ινδίας απέλυσε ένα ζευγάρι έπειτα από έρευνα που διεξήχθη και αποδείχτηκε ότι είπαν ψέματα και δεν είχαν ανέβει ποτέ το Εβερεστ, παρά τις φωτογραφίες που παρουσίασαν. Το 2019, οι Αρχές του Νεπάλ αφαίρεσαν πέντε ονόματα από τη λίστα των ορειβατών έπειτα από αμφιβολίες που υπήρξαν για την ανάβασή τους στα 8.848 μέτρα, και η έρευνα είναι ακόμη σε εξέλιξη.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ιωάννινα: Εντοπίστηκαν συντρίμμια του εκπαιδευτικού αεροσκάφους
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr