Τουλάχιστον 3.500 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους σε συνοριακά επεισόδια και από τα δύο μέρη. Σε αυτές δε τις απώλειες δεν περιλαμβάνονται οι πέραν των 1.200 θυμάτων της τελευταίας αντιπαράθεσης. Μετά την κατάληψη της στρατηγικής σημασίας πόλης Shusha από τις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν συμφωνήθηκε εκεχειρία.
Για την Αρμενία, το Ναγκόρνο-Καραμπάχ θεωρείται ιερός σκοπός. Μέλη δε της αρμενικής Διασποράς, που αριθμεί τουλάχιστον 11 εκατομμύρια, κυρίως των επιζησάντων από την εθνοκάθαρση των Τούρκων στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, έστειλαν χρήματα και άλλη βοήθεια. Ακόμη και η Κιμ Καρντάσιαν εκπέμπει στο twitter τη συμπαράστασή της στους 67.000.000 συνδρομητές της.
Οι Αρμένιοι θεωρούν ότι το Ναγκόρνο-Καραμπάχ ιστορικά ανήκε πάντοτε στην Αρμενία και ότι εδόθη στο Αζερμπαϊτζάν από τον Στάλιν την περίοδο που η Σοβιετική Ενωση αναμίγνυε τις εθνικότητες για να μην υπάρχει η δυνατότητα στα κράτη που ήλεγχε να απαιτήσουν την εθνική τους ανεξαρτησία.
Οι Αρμένιοι ισχυρίζονται ότι είναι καλύτεροι πολεμιστές από τους Αζερμπαϊτζανούς, οι οποίοι απλώς πολεμούν για έδαφος, ενώ οι ίδιοι πολεμούν για την πατρίδα τους. Ομως, οι τελευταίοι έξι μήνες κατέδειξαν ότι το Αζερμπαϊτζάν διαθέτει πολύ καλύτερο οπλισμό, συμπεριλαμβανομένων μη επανδρωμένων αεροπλάνων (drones).
Ο δε αυταρχικός πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, έχει ξεθαρρέψει καθώς τον υποστηρίζει ο πρόεδρος Ερντογάν της Τουρκίας, για τον οποίο το Αζερμπαϊτζάν είναι κομμάτι της μεγάλης Τουρκικής Αυτοκρατορίας. Γιατί τα χριστιανικά έθνη της Υφηλίου δεν προσφέρουν βοήθεια;
Ο Ερντογάν κατηγορείται ότι βοηθά τον Αλίεφ στρατιωτικώς, αποστέλλοντας μισθοφόρους τζιχαντιστές. Επομένως, είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς γιατί οι Αρμένιοι πιστεύουν ότι πρέπει να τους βοηθήσει ουσιαστικά η Δύση. Η Ρωσία, παραδοσιακή σύμμαχος, έχει ανακατευθεί πολύ λίγο στη διαμάχη, γιατί έχει πολύ μεγάλα συμφέροντα στο Αζερμπαϊτζάν που εμπίπτει στην επιρροή της Μόσχας.
Ο Αλίεφ περιέγραψε την κατάσταση ως «ήττα» και «παράδοση» των Αρμενίων επειδή θα διατηρήσει τη Shusha, καθώς και άλλα μέρη από την περιοχή που κατέκτησε. Παρ’ όλα αυτά, δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε τον Αλίεφ ότι διοργάνωσε μια παράνομη εισβολή, επειδή, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, ο θύλακας αναγνωρίζεται ότι ανήκει στο Αζερμπαϊτζάν.
Ο Αλίεφ ισχυρίζεται ότι η ζωή υπό τον έλεγχο των Αζέρων θα είναι καλύτερη, παρά η ζωή σε ένα παράνομο καθεστώς που καμιά χώρα δεν αναγνωρίζει. Βέβαια, με τρεις δεκαετίες χαμηλής εντάσεως πολέμου και έξι εβδομάδες συνεχών βομβαρδισμών, οι πιθανότητες για αρμονικές σχέσεις είναι μηδενικές.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Φάουτσι: Το δηλητηριασμένο γράμμα και οι απειλές που δεχόταν για πρώτη φορά στη δημοσιότητα
Αποκάλυψη: Ο Τραμπ ετοίμαζε «σφαγή στη Δικαιοσύνη» για τις εκλογές
Κορωνοϊός – Γερμανία: 217 θάνατοι – Πάνω από 6.700 κρούσματα σε 24 ώρες
Κορωνοϊός: «Βράζουν» οι ΗΠΑ – Ξεπέρασαν τα 25 εκατ. κρούσματα
Στα χέρια των ολλανδικών αρχών ο Ασιάτης «Ελ Τσάπο» – Έβγαζε 70 δισ. δολάρια τον χρόνο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr