Στην πόλη η αγορά και η εστίαση έχουν ανοίξει κανονικά, με την οικονομία της περιοχής να έχει πάρει ξανά ανοδική πορεία.
Η «ανάσταση» της Γουχάν καταγράφηκε μάλιστα σε μια ταινία με κρατική χρηματοδότηση, όπου παρουσιάζεται όλη η πορεία της πόλης από την στιγμή που εντοπίστηκε το πρώτα κρούσμα κορωνοϊού, μέχρι και τις σημερινές στιγμές ελευθερίας.
Η ταινία κυκλοφόρησε ενόψει της «επετείου» του 76 ημερών λοκντάουν που επιβλήθηκε στην πόλη, πέρσι τέτοια εποχή.
30 κινηματογραφιστές αποτύπωσαν τις θυσίες και τα βάσανα των 11 εκατομμυρίων κατοίκων της Γουχάν, των υγειονομικών της υπαλλήλων και τις μάχες που αυτοί έδωσαν για να φτάσει η πόλη στην κατάσταση που είναι σήμερα.
Σήμερα, η Γουχάν έχει λιγότερα κρούσματα από πολλές περιοχές της Κίνας, όπου τώρα τελευταία παρατηρείται σε γενικές γραμμές αύξηση των κρουσμάτων.
Στα νυχτερινά της κέντρα, η είσοδος με μάσκα είναι υποχρεωτική, ενώ οι θαμώνες θερμομετρούνται προτού τους επιτραπεί να γιορτάσουν στο εσωτερικό των κλαμπ.
Πέραν αυτών των μέτρων, οι επισκέπτες των κλαμπ θα πρέπει να επιδείξουν στο εκάστοτε πορτιέρη τον λογαριασμό τους σε μια εφαρμογή, όπου καταγράφεται το ιατρικό ιστορικό τους όσον αφορά τον Covid-19.
Ακόμη κι αν είναι κανείς υγιείς, τα πράγματα δεν είναι απλά, καθώς επισκέπτες που προέρχονται από μέρη όπως το Πεκίνο, όπου επελαύνει ακόμη ο κορωνοϊός, δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στα καταστήματα.
Ο Μπάιντεν μετέτρεψε σε ισόβια την ποινή 37 ανθρώπων από τους 40 που έχουν καταδικαστεί σε θάνατο
Μέσα στα κλαμπ, η εικόνα αλλάζει, καθώς πολλοί από τους επισκέπτες που κατάφεραν να μπουν έρχονται κοντά με τους φίλους τους χωρίς ιδιαίτερο δισταγμό και αφαιρούν τις μάσκες τους για να μιλήσουν, να πιούνε και να καπνίσουν.
«Έμεινα κλεισμένος στο σπίτι για 2-3 μήνες. Πρόκειται για μια εμπειρία που ζει κανείς συνήθως μια φορά στη ζωή του. Υπήρξα τυχερός, καθώς δεν μολύνθηκα με τον Covid-19. Τώρα, χαίρομαι που έχουμε επανέλθει επιτέλους στην κανονικότητα», λέει ένας 30χρονος κάτοικος της Γουχάν που διασκεδάζει ξανά στα κλαμπ τακτικά.
Η ανεμελιά την οποία πλέον απολαμβάνουν πολλοί από τους νεαρούς κατοίκους της Γουχάν δεν αποτελεί ακόμη καθολική πραγματικότητα.
Σύμφωνα με ιδιοκτήτη νυκτερινού κέντρου στη Γουχάν, η προσέλευση στα κλαμπ βρίσκεται ακόμη στο 60-70% των αριθμών που έφτανε προ κορωνοϊού.
Παρόλα αυτά, οι κάτοικοι της πόλης είναι ευτυχισμένοι που η πόλη τους έχει πάψει να θυμίζει «πόλη-φάντασμα».
Πολλοί από αυτούς αποδίδουν τα εύσημα στην κυβέρνηση της χώρας τους, όσον αφορά την διαχείριση της πανδημίας όλο αυτό τον καιρό, λέγοντας πως «προέκρινε το καλό των ανθρώπων της».
Σε διεθνές επίπεδο, η κυβέρνηση της Κίνας έχει κατηγορηθεί για το γεγονός ότι άργησε να ανακοινώσει τα πρώτα κρούσματα, επιτρέποντας στον ιό να συνεχίσει απρόσκοπτα να διασπείρεται και σε άλλες χώρες.
Μάλιστα, πολλοί αναφέρουν ότι με τον τρόπο αυτό η Κίνα απέκτησε πλεονέκτημα σε οικονομικό επίπεδο, όντας ο νο.1 προμηθευτής μασκών και άλλων ειδών υγείας για πολλές χώρες στον κόσμο.
Σε κάθε περίπτωση, η Γουχάν φαίνεται πως, ένα χρόνο μετά, καταφέρνει σταδιακά να ανακάμψει και να αντιμετωπίσει της πληγές που άφησε ο ιός σε πολλές πτυχές της καθημερινότητας των κατοίκων της.
Μένει να φανεί εάν η ανάκαμψη αυτή θα συνεχιστεί στο μέλλον με σταθερότητα, και εάν θα εξαπλωθεί σύντομα και στις περιοχές του πλανήτη που ακόμη υποφέρουν από τις συνέπειες του φονικού αυτού, αόρατου αντιπάλου.
ΠΗΓΗ: Daily Mail
Κορωνοϊός – Θωμαΐδης: Τα λύματα δείχνουν 20.000 φορείς στην Αττική
Κορωνοϊό: Συναγερμός για την μετάλλαξη – Εκτακτη σύσκεψη στο υπ. Υγείας συγκάλεσε ο Κικίλιας
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr