Παράλληλα τόνισε πως μόνο μια ουσιαστική πρόταση κατατέθηκε και αυτή ήταν η ελληνική. Αναλυτικά:
«Είναι σε όλους γνωστο πως την 1η Δεκεμβρίου έλαβα την απόφαση με τελικούς στόχους. Να μην υπάρξει αδιέξοδο αλλα και να φανούν οι προθέσεις της Τ/κ αλλα και της Τουρκίας ως προς το εδαφικό και τις εγγυήσεις. Τα αποτελέσματα της πολυμερούς επιβεβαίωσαν τα προηγούμενα. Εχει σημειωθεί πρόοδος. Για πρώτη φορά απο το 1974 κατατέθηκε χάρτης που καταγράφεται η επιστροφή υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση σημαντική επιστροφή κατεχόμενων εδαφών
Ακόμη κι αν δεν μας ικανοποιεί ο χάρτης ειναι η βάση για διαπραγμάτευση. Για πρώτη φορά συγκλήθηκε πολυήμερης για Κυπρο σε υψηλό επίπεδο όπου για πρώτο φορά ενεπλακει σε διάλογο με την Κυπρο η Τουρκία για κατάργηση εγγυήσεων και αποχώρηση στρατευμάτων. Η απόφαση για συνέχεια της διάσκεψης συνιστά την απαρχή διαλόγου με στόχο η κατάληξη να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του λαού.
Η μόνη ολοκληρωμένη ενώπιον της διάσκεψης ήταν της όλης μας πλευράς και αποτέλεσε ρόφημα σκέψης για όλους. Εκφράζω τις θερμές ευχαριστίες στην ελληνική κυβέρνηση και τον κ. Κοτζια για την άψογη συνεργασία. Θα ήταν παράλειψη να μην ευχαριστήσω τους αρχηγούς των κομμάτων, και όλη την διαπραγματευτική ομάδα.
Δεν ειναι μόνο η πολιτική που διαμορφώνει ρόλο αλλα και τα ΜΜΕ, μεσα απο τη μετάδοση εικόνων όπως καταγράφονται, να δώσουν ελπίδα ή και το αντίστροφο, να μετατρέψουν μια προσπάθεια σε αρνητική πορεία. Υπάρχει ικανοποίηση για τα μεχρι στιγμής αποτελέσματα, στο τέλος θα διαφανεί αν η προσπάθεια θα βρει ανταπόκριση απο τις άλλες πλευρές και μεσα απο τα όσα συμφωνηθούν να βρεθεί ένα σχέδιο ενώπιον του λαού.
Μοζαμβίκη: Τουλάχιστον 21 νεκροί σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις το τελευταίο 24ωρο
Στόχος παραμένει να πετύχουμε τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Η ανακοίνωση των ΗΕ καταγράφει την πρόθεση των συμμετεχόντων για αποτέλεσμα και οτι αναγνωρίζεται πως η ασφάλεια του ενός δεν μπορει να αποτελεί απειλή για τον αλλο, αποτελεί όρους εντολής για την ομάδα εμπειρογνωμόνων για ριζική διαφοροποίηση.
Αναφέρομαι σε ολοκληρωμένη πρόταση γιατί αφορά όλα τα κεφαλαία. Κατά τη χθεσινή σύνοδο η κάθε πλευρά ανέφερε πως βλέπει να διαμορφώνεται το καθεστώς ασφαλείας εγγυήσεων. Η πρόταση μας αναφέρεται σε εφ όλης της ύλης θεμάτων, και για εσωτερική ασφάλεια, και της διασφάλισης της συνταγματικής τάξης.
Είναι η απαρχή διαλόγου και όχι με συγκεκριμένη ημερομηνία. Τα αποτελέσματα θα οδηγήσουν σε μια διάσκεψη υψηλού πολιτικού επιπέδου. Ο διάλογος θα συνεχίσει ακόμη και εκεί.
Καμία διαφορά και διάσταση απόψεων με Ελλάδα. Ειμαστε σε συνεχή διάλογο με τον πρωθυπουργό και τον ΥΠΕΞ. Υπήρχε σύγχυση για τη διάσκεψη των εγγυητριών και αν θα συνεχιζόταν σημερα με την παρουσία των τριών, της κυπριακής δημοκρατίας, της ΕΕ και των ΗΕ η να υπάρξει μια επιτροπή για περαιτέρω συζήτηση μεταξύ τεχνοκρατών. Ο λόγος που δεν συνέχισε επειδή ο κ. Τσαβούσογλου έπρεπε να επιστρέψει στην Τουρκία.
Δεδομένου οτι η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ και υπό τη μετεξέλιξη αν επιτευχθεί θα συνεχίσει να είναι μέλος. Κι αν δεν επιτευχθεί θα συνεχίσει να είναι μέλος. Μπορεί να παρέχει ασφάλεια.
Αν η Τουρκία δεν ήθελε να συνεργαστεί δεν θα ήταν στις διαπραγματεύσεις, δεν θα επεξεργαζόταν προτάσεις, να ειναι κοντά αποδεκτά τα θέματα εγγυήσεων κτλ. Δεν ειναι θέμα αν ελπίζω, ενόσω ο διάλογος μένει ζωντανός και γίνονται βήματα ελπίζω. Άλλη η ελπίδα άλλο το τελικό αποτελεσμα.
Είμαστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για λύση που να ανταποκρίνεται στις ανησυχίες όλου του κυπριακού λαού».