«Το ευρώ είναι μια πηγή διχόνοιας στην Ευρώπη που έχει διαφορετικές κουλτούρες και διαφορετικά επίπεδα ανταγωνιστικότητας», εξήγησε ο Μόιτεν.
«Το ευρώ είναι πολύ ισχυρό για τις νότιες Ευρωπαϊκες χώρες, ενώ για τη Γερμανία και για αρκετές άλλες είναι πολύ αδύναμο», εξήγησε ο συμπρόεδρος του AfD, η δημοτικότητα του οποίου έχει πλέον φτάσει το 15%, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών του Σεπτεμβρίου.
Ουκρανία: Φωτογραφίες με θραύσματα του νέου υπερηχητικού πυραύλου της Ρωσίας - «Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο»
«Μπορούμε να φανταστούμε ότι οι πιο αδύναμες χώρες θα εγκαταλείψουν» την ευρωζώνη, είπε αναφερόμενος στην Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και τη Γαλλία. Ο Μόιτεν ισχυρίστηκε μάλιστα ότι η Ελλάδα είναι τόσο αδύναμη που καμία άλλη χώρα δεν επιθυμεί να έχει το ίδιο νόμισμα με εκείνη.
Η Γερμανία, η Αυστρία, η Ολλανδία και η Φινλανδία θα πρέπει να παραμείνουν στον πυρήνα του ευρώ, επiσήμανε, αν και ένα ισχυρότερο νόμισμα θα βλάψει τις εξαγωγές από τις χώρες αυτές.
«Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει οικονομική ύφεση (στη Γερμανία)», εκτίμησε ο Μόιτεν. «Δεν μπορούμε να πούμε πόσο βαθιά. Όμως κατά τη γνώμη μου η οικονομική ύφεση θα διαρκέσει ένα ή δύο χρόνια».
Ο Μόιτεν πήρε αποστάσεις από την πρόταση της ηγέτιδας της ακροδεξιάς της Γαλλίας Μαρίν Λεπέν, η οποία έχει προτείνει την αποχώρηση της χώρας της από την ευρωζώνη και την επιστροφή σε ένα νέο εθνικό νόμισμα με την παράλληλη δημιουργία ενός πλαισίου παρόμοιου με αυτού της ΕΟΚ.