Τον περασμένο χρόνο η χώρα έσπασε τα ρεκόρ υπογεννητικότητας, με λιγότερα από 865.000 βρέφη να έρχονται στον κόσμο.
Καθώς οι ονλάιν υπηρεσίες και η τεχνητή νοημοσύνη, ως ένα σημείο, αποτελούν τεχνολογίες που αξιοποιούνται ήδη στη χώρα από τους πολίτες για την εξεύρεση συντρόφου, η κυβέρνηση θεωρεί ότι μια ενίσχυση των τεχνολογιών αυτών θα βελτιώσει τις πιθανότητες σύναψης μακροχρόνιων σχέσεων, με αποτέλεσμα τη γέννηση ενός ή περισσότερων παιδιών.
Με το νέο έτος, συγκεκριμένα, η Ιαπωνία θα επενδύσει 2 δις γιεν (περίπου 15.900.000 ευρώ) στην υλοποίηση ακριβώς αυτού του εγχειρήματος.
Οι ήδη υπάρχουσες υπηρεσίες εντοπισμού πιθανού συντρόφου στην Ιαπωνία λαμβάνουν κυρίως υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία και το εισόδημα, προκειμένου να εμφανίσουν στους χρήστες τα «ιδανικά» τους ταίρια.
Τώρα, η κυβέρνηση επιθυμεί την ανάπτυξη των υπηρεσιών ώστε να λαμβάνουν υπόψη τους και παραμέτρους όπως τα χόμπι και οι ηθικές αξίες, πιστεύοντας πως έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες μια σχέση μεταξύ δύο ατόμων να αντέξει στο χρόνο.
«Σκοπεύουμε να παρέχουμε οικονομική υποστήριξη στις τοπικές κυβερνήσεις που προσφέρουν, ή έχουν σκοπό να προσφέρουν, υπηρεσίες που αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη και βοηθούν τους πολίτες να βρουν σύντροφο. Ελπίζουμε ότι αυτή η κίνηση θα αναστρέψει την καθοδική πορεία που έχει πάρει το ποσοστό γεννήσεων στη χώρα μας», δήλωσε εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης.
Με τα τωρινά δεδομένα, ο πληθυσμός της Ιαπωνίας αναμένεται να πέσει από τα 128 εκατομμύρια στα οποία βρισκόταν το 2017, στα μόλις 53 εκατ. μέχρι το τέλος του αιώνα.
Μαγδεμβούργο: Η Σαουδική Αραβία είχε ζητήσει την έκδοση του δράστη της πολύνεκρης επίθεσης
Η κοινωνιολόγος και ανθρωπολόγος Sachiko Horiguchi του Πανεπιστημίου Temple της Ιαπωνίας, ωστόσο, εξέφρασε τις αμφιβολίες της σχετικά με την επιτυχία ενός τέτοιου εγχειρήματος.
Η Horiguchi θεωρεί ότι το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι νέοι στην Ιαπωνία είναι το οικονομικό, καθώς και αυτό της διαχείρισης χρόνου, προβλήματα που τους κάνουν να θέτουν την ερωτική τους ζωή σε δεύτερη μοίρα.
«Εάν δεν ενδιαφέρονται εξαρχής να βρουν ταίρι, δεν πρόκειται να έχουμε αποτέλεσμα», δήλωσε στο BBC.
«Επίσης, εάν θέλουμε να επενδύσουμε στις νέες τεχνολογίες, τα ρομπότ που θα βοηθούσαν κάνοντας δουλειές στο νοικοκυριό ή φροντίζουν τα παιδιά θα μπορούσαν να αποδειχθούν πολύ πιο χρήσιμα», υποστήριξε.
ΠΗΓΗ: BBC
Κορωνοϊός – Θρήνος στην Πέλλα: Πέθαναν παιδίατρος και η σύζυγός του μέσα σε λίγες ώρες