Η Μάργκαρετ Κίναν, μια γιαγιά 90 ετών, έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έκανε το εμβόλιο της αμερικανογερμανικής συμμαχίας Pfizer/BioNTech, σχεδόν μία εβδομάδα μετά το πράσινο φως που δόθηκε για το εμβόλιο αυτό στην εν λόγω χώρα, η οποία θρηνεί σχεδόν 61.500 νεκρούς από Covid-19, τους περισσότερους στην Ευρώπη.
Οι τηλεοπτικές κάμερες έδειξαν την ενενηντάχρονη γυναίκα στο Κόβεντρι της κεντρικής Αγγλίας να κάνει το εμβόλιο καθισμένη στην πολυθρόνα της και μιλώντας με τη νοσηλεύτρια.
"This is one of those moments that will go down in scientific and medical history."@ashishskynews reflects on the significance of the first #COVID19 vaccine being administered to 90-year-old Margaret Keenan.
Get the latest on #COVID19: https://t.co/W5Gk1IqLzX pic.twitter.com/UV1czMbitP
— Sky News (@SkyNews) December 8, 2020
«Αισθάνομαι τόσο προνομιούχα που είμαι ο πρώτος άνθρωπος που εμβολιάζεται κατά της Covid-19, είναι το καλύτερο πρόωρο δώρο γενεθλίων που θα μπορούσα να ζητήσω», δήλωσε η Κίναν κάτω από τα φλας των φωτογράφων.
«Αυτό σημαίνει πως μπορώ επιτέλους να περάσω χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους μου το Νέο Έτος, αφού έμεινα μόνη μου το μεγαλύτερο μέρος αυτής της χρονιάς», πρόσθεσε, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Press Association.
ΗΠΑ: Σοκαριστικό βίντεο - Αστυνομικοί σκότωσαν 35χρονο - Μαχαίρωνε τους γονείς του
Η πλειονότητα του βρετανικού πληθυσμού θα πρέπει πάντως να περιμένει το 2021 για να εμβολιασθεί, καθώς έχει δοθεί προτεραιότητα στους φιλοξενούμενους και στο προσωπικό των οίκων ευγηρίας, ενώ θα ακολουθήσουν το νοσηλευτικό προσωπικό και οι άνω των 80 ετών.
Η διανομή του εμβολίου θα είναι «ένας μαραθώνιος και όχι ένα σπριντ», προειδοποίησε ο ιατρικός διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας (NHS) Στίβεν Πάουις.
Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν η πρώτη χώρα που έδωσε το πράσινο φως στο εμβόλιο των Pfizer/BioNTech. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων πρόκειται να γνωμοδοτήσει για το εμβόλιο αυτό μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, ενώ ο Καναδάς μπορεί να αρχίσει ήδη από την ερχόμενη εβδομάδα τον εμβολιασμό του πληθυσμού του.
Ο…Ουίλιαμ Σαίξπηρ είναι ο δεύτερος στον κόσμο που εμβολιάστηκε
Οι υγειονομικές αρχές στο Ηνωμένο Βασίλειο ξεκίνησαν την Τρίτη (8/12) να χορηγούν τις πρώτες δόσεις του εμβολίου κατά της νόσου Covid19, κάνοντας τη σημερινή ημέρα ιστορική. Μάλιστα, η σημερινή ημέρα έχει ονομαστεί «V-Day» από τη λέξη vaccination, και δίνεται προτεραιότητα στους ηλικιωμένους άνω των 80, τους φιλοξενούμενους και το προσωπικό γηροκομείων και υγειονομικούς.
Ένας 81χρονος άντρας που ονομάζεται Ουίλιαμ Σαίξπηρ, όπως δηλαδή και ο κορυφαίος θεατρικός συγγραφέας είναι ο δεύτερος άνθρωπος στον κόσμο που εμβολιάστηκε.
Παρόλο που όπως υποστήριξε αρχικά, ήταν κάπως ανήσυχος για πιθανές παρενέργειες του εμβολίου, τελικά σκέφτηκε πως οι πιθανότητες να συμβεί κάτι κακό, ήταν αρκετά χαμηλές.
Ο Τζόνσον ευχαριστεί τους υγειονομικούς για την έναρξη των εμβολιασμών κατά της COVID-19
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον χαιρέτισε την έναρξη σήμερα του προγράμματος εμβολιασμού κατά της COVID-19 στη χώρα του και ευχαρίστησε τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, τους επιστήμονες και τους ανθρώπους που δήλωσαν εθελοντές για την δοκιμή του εμβολίου κατά της νόσου αυτής.
“Θα το νικήσουμε αυτό μαζί”, σημειώνει σε μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Τζόνσον, ο οποίος κάλεσε παράλληλα τον κόσμο στη χώρα του να συνεχίσει να ακολουθεί τις οδηγίες που έχουν στόχο να περιοριστεί η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού.
Η Βρετανία είναι η πρώτη δυτική χώρα που άρχισε την εκστρατεία εμβολιασμού του πληθυσμού της κατά της COVID-19 με το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech.
Ο Βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ δήλωσε ότι αναμένει πως εκατομμύρια άνθρωποι στη Βρετανία θα έχουν εμβολιαστεί κατά της COVID-19 ως το τέλος του έτους και εξέφρασε την ελπίδα ότι η εκστρατεία εμβολιασμού θα αρχίσει να μειώνει τους αριθμούς των κρουσμάτων και των θανάτων στη χώρα. Επίσης διευκρίνισε ότι τα στοιχεία, όσον αφορά τον ημερήσιο αριθμό των εμβολιασμών που γίνονται, θα ανακοινώνονται μόλις είναι διαθέσιμα.
“Έχουμε εκατομμύρια δόσεις που περιμένουμε να φτάσουν πριν από το τέλος του έτους”, δήλωσε ο Χάνκοκ στο BBC TV.
Ερωτηθείς πόσο γρήγορα θα λάβουν οι άνθρωποι το εμβόλιο, ο υπουργός Υγείας απάντησε: “Εκατομμύρια ως το τέλος του έτους”.
Ο Χάνκοκ εξέφρασε εξάλλου την ελπίδα ότι η ζωή θα επανέλθει στους φυσιολογικούς της ρυθμούς στη Βρετανία από την άνοιξη του ερχόμενου έτους.
“Καθώς μπορέσαμε να αρχίσουμε αυτό το πρόγραμμα εμβολιασμού συντομότερα από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, θα μπορέσουμε να έρθει αυτό λίγο νωρίτερα. Τρέφω τις μέγιστες ελπίδες για το καλοκαίρι του 2021 και ελπίζω ότι θα μπορούμε να άρουμε τους περιορισμούς από την άνοιξη”, σημείωσε στις δηλώσεις που έκανε στο BBC.
Αναφερόμενος στην ιδέα για τη λειτουργία του εμβολίου κατά της COVID-19 ως ένα είδος διαβατηρίου, ο Βρετανός υπουργός Υγείας σημείωσε ότι αυτό δεν έχει νόημα, καθώς δεν γνωρίζουμε ακόμη αν το εμβόλιο σταματάει την μετάδοση όταν κάποιος είναι ασυμπτωματικός.
Ο ίδιος ο Χάνκοκ θα κάνει το εμβόλιο όταν θα είναι αρμόζον, όπως δήλωσε παράλληλα ο υπουργός στον ραδιοσταθμό LBC. “Αδημονώ να το κάνω, θα το κάνω όταν θα είναι αρμόζον”, σημείωσε.
Η Βρετανία ελπίζει εξάλλου ότι το εμβόλιο της Οξφόρδης και της AstraZeneca θα εγκριθεί από την ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή της Βρετανίας, την MHRA, τις ερχόμενες εβδομάδες, πρόσθεσε ο υπουργός στις δηλώσεις που έκανε στο BBC.
“Ελπίζουμε ότι αυτό θα λάβει έγκριση (…) Ελπίζουμε αυτό να γίνει σε κανά δύο εβδομάδες”, σημείωσε.
“Αυτή είναι μια απόφαση της ανεξάρτητης MHRA, η οποία θα το εγκρίνει μόνον αν είναι ασφαλές για χρήση και αποτελεσματικό. Επομένως αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη”, κατέληξε.
Ερωτηθείς παράλληλα αν το Λονδίνο θα ενταχθεί σύντομα στην βαθμίδα με τους αυστηρότερους περιορισμούς για την αναχαίτιση της διασποράς του νέου κορονοϊού, ο Χάνκοκ σημείωσε ότι τα κρούσματα αυξάνονται σε τμήματα της βρετανικής πρωτεύουσας και οι κάτοικοί της θα πρέπει να τηρούν τους κανόνες που ισχύουν τώρα.
Κορωνοϊός – Θρήνος στην Πέλλα: Πέθαναν παιδίατρος και η σύζυγός του μέσα σε λίγες ώρες