Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*
Στην υπό τον γ.γ./ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σύνοδο των τριάντα υπουργών συζητούνται πάρα πολύ ενδιαφέροντα επιμέρους θέματα, μεταξύ των οποίων η προσαρμογή του ΝΑΤΟ στα νέα δεδομένα, η ρωσική απειλητική συμπεριφορά και οι κινήσεις της Μόσχας σε Συρία-Καύκασο-Λιβύη, ο κινεζικός παράγοντας, καθώς και οι προβληματικές εξελίξεις στο Αφγανιστάν, στο φως των ενδο-αφγανικών συζητήσεων, αλλά και της απόφασης Τραμπ για περαιτέρω μείωση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν. Πέραν των ΥΠΕΞ των κρατών-μελών της Συμμαχίας, συμμετέχουν και οι ΥΠΕΞ Ουκρανίας και Γεωργίας για την επικρατούσα κατάσταση στη Μαύρη Θάλασσα, οι ΥΠΕΞ της Φινλανδίας και της Σουηδίας για τα θέματα Βαλτικής-Σκανδιναβικής-ΝΑΤΟ/Ε.Ε., αλλά και οι υπουργοί Εξωτερικών της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας για τα μείζονα θέματα ασφάλειας και σταθερότητας Ασίας-Ειρηνικού.
Στο μεταξύ, στις ΗΠΑ βρίσκεται υψηλόβαθμη ομάδα Τούρκων διπλωματών και άλλων στελεχών της γραφειοκρατίας της Αγκυρας από τα υπουργεία Αμυνας, Εσωτερικών, Οικονομικών και Δικαιοσύνης για επαφές με «άτομα επιρροής» της ομάδας Μπάιντεν, και μεταξύ των θεμάτων που συζητούνται είναι και η περίπτωση της γνωστής Halk Bank, που έχει εμπλακεί στην παραβίαση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί εδώ και καιρό στο Ιράν. Οι Τούρκοι εμφανίζονται τώρα έτοιμοι να καταβάλουν το χρηματικό πόσο του προστίμου στην αμερικανική πλευρά, για τις παράνομες τραπεζικές ενέργειές τους.
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Την ίδια στιγμή, αμερικανικοί κύκλοι έχουν διαμεσολαβήσει τελευταία για την ομαλοποίηση των σχέσεων ανάμεσα στην Τουρκία και τη Σαουδική Αραβία, κάτι που φάνηκε στην πρόσφατη επικοινωνία του Ερντογάν με τον Σαουδάραβα μονάρχη Σαλμάν, αλλά και σε επίπεδο ΥΠΕΞ των δύο χωρών, που συναντήθηκαν στο περιθώριο της πρόσφατης συνόδου της G20 που έγινε στο Ριάντ.
Μία άλλη εξέλιξη που έχει ανησυχήσει τη Μόσχα είναι η συμφωνία της Τουρκίας με την Ουκρανία σε όλα τα επίπεδα, δίνοντας έμφαση ειδικά στη στρατηγική συνεργασία, όπου μεταξύ άλλων προβλέπεται η διευρυμένη στρατιωτική συνεργασία των δύο κρατών στον στρατιωτικό-βιομηχανικό ως και αεροδιαστημικό τομέα. Χαρακτηριστική είναι η πολύ στενή και διαρκής υποστήριξη του Ερντογάν στους Τατάρους της Κριμαίας, η οποία ως γνωστόν το 2014 προσαρτήθηκε παράνομα από τη Μόσχα. Επιπλέον η στρατιωτική συνεργασία των δύο κρατών έχει επεκταθεί στην εκ μέρους της Αγκυρας πώληση μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο Κίεβο, ενώ οι δύο χώρες αναπτύσσουν συνεργασία στην κατασκευή/συμπαραγωγή μεταφορικών αεροσκαφών.
Τέλος, το Καζακστάν δείχνει να προκρίνει και να προχωρά στην αγορά αρκετών μη επανδρωμένων αεροσκαφών από την Τουρκία. Πρόκειται για τα γνωστά Bayraktar, που είχαν πολύ μεγάλη επιτυχία στα μέτωπα της Δυτικής Λιβύης και στο Ναγκόρνο- Καραμπάχ στον Καύκασο κατά των Αρμενίων. Σύμφωνα με πληροφορίες του υπογράφοντος, ομάδα Καζάκων στρατιωτικών και αμυντικών αναλυτών μετέβη στην Τουρκία από τις 23-25 Νοεμβρίου και ενημερώθηκε στην περιοχή Μπάτμαν (έδρα της 14ης διοίκησης των drones), με την κεντροασιατική χώρα να εμφανίζεται αποφασισμένη να προμηθευτεί τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (τα οποία θεωρεί πολύ καλύτερά των κινεζικών). Επίσης, στην ίδια αεροπορική βάση οι Καζάκοι έδειξαν πολύ ενδιαφέρον και για τον τύπο μη επανδρωμένων αεροσκαφών ANKA, που επικεντρώνονται στην αναγνώριση- επιτηρητή στόχων, ως και τη συλλογή πληροφοριών για τον αντίπαλο.
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου