Ο μέσος Ευρωπαίος συνήθως ζει έντονα αυτήν την εποχή του χρόνου, καθώς ετοιμάζεται για τη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης. Φέτος, όμως, οι Ευρωπαίοι θα ζήσουν «διαφορετικά Χριστούγεννα», όπως διαμηνύουν ο ένας μετά τον άλλο όλοι οι ηγέτες της ηπείρου. Ωστόσο, οι περισσότεροι αναβάλλουν συνεχώς τις αποφάσεις για τις γιορτές των Χριστουγέννων και του νέου έτους, προσπαθώντας να μη δημιουργήσουν περισσότερες αντιδράσεις.
«Είναι πραγματικός πονοκέφαλος», δήλωνε Γάλλος υπουργός στην εφημερίδα «Le Monde», τονίζοντας ότι είναι πολύ δύσκολο να ζητήσει η κυβέρνηση από τους πολίτες να περάσουν μοναχικά Χριστούγεννα, μακριά από φίλους και συγγενείς, τηρώντας τα μέτρα των κοινωνικών αποστάσεων.
Στη Γερμανία, η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ δέχεται πολλές πιέσεις από τους τοπικούς κυβερνήτες των κρατιδίων να χαλαρώσουν τα μέτρα που έχουν επιβληθεί. Στην αρχή του μήνα, είχε υποσχεθεί μια «πιο ελεύθερη» εορταστική περίοδο Χριστουγέννων, όμως αυτή η προοπτική συνεχώς απομακρύνεται όσο η κατάσταση της πανδημίας επιδεινώνεται στη χώρα, όπως και σε όλη την Ευρώπη. Οι πιθανότητες για πάρτι και ρεβεγιόν είναι σχεδόν μηδαμινές και οι περίφημες χριστουγεννιάτικες γερμανικές αγορές -όπως η διάσημη της Νυρεμβέργης- έχουν ήδη ανακοινώσει πως δεν θα ανοίξουν ή θα λειτουργήσουν πολύ περιορισμένα. Η Ολλανδία ακολουθεί τον ίδιο δρόμο απαγορεύοντας τις εορταστικές εκδηλώσεις, ενώ στην Ισπανία το υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με τις περιφέρειες, ανακοίνωσε πως οι πολίτες δεν θα γιορτάσουν όπως τα προηγούμενα χρόνια.
Στη Γαλλία, οι επαγγελματίες της εστίασης ζητούν χαλάρωση των περιορισμών εν όψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στην Ιταλία, που βιώνει τον τρόμο της περασμένης άνοιξης. Οι υπαίθριες αγορές δεν θα λειτουργήσουν στη χώρα, ενώ οι συνήθεις μετακινήσεις από τη μια περιφέρεια στην άλλη για τις γιορτές δεν θα επιτραπούν. «Ας ανακαλύψουμε το βαθύτερο νόημα των Χριστουγέννων, πέρα από την κατανάλωση και τις λαμπερές γιορτές», κάλεσε τους Ιταλούς ο πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, ενώ, απευθυνόμενος στα παιδιά, είπε ότι τον Αϊ-Βασίλη δεν τον σταματά κανένα lockdown!
Στη Βρετανία, που έχει υιοθετήσει το σύστημα των κυλιόμενων τοπικών lockdowns (όπου παρατηρείται μεγάλη αύξηση κρουσμάτων, επιβάλλονται αυστηροί περιορισμοί), η κυβέρνηση προειδοποίησε πως δεν θα αρθούν οι περιορισμοί για οικογενειακές και φιλικές συγκεντρώσεις. Παράλληλα, δέχεται τις πιέσεις από τις επαγγελματικές ενώσεις των ιδιοκτητών μπαρ, παμπ και εστιατορίων που προειδοποιούν πως τα 3/4 των χώρων εστίασης δεν θα ανοίξουν μετά το τέλος των απαγορευτικών μέτρων, καθώς δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στην κρίση.
Οι αριθμοί της πανδημίας είναι αμείλικτοι και δείχνουν πως το δεύτερο κύμα στην Ευρώπη είναι πιο επίμονο και φονικό. Περίπου 16 εκατομμύρια κρούσματα καταγράφονται επισήμως στην ήπειρο, αλλά το πιο οδυνηρό στοιχείο είναι η συνεχής αύξηση των εισαγωγών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Πριν από την πανδημία, δύσκολα θα μπορούσε να φανταστεί κανείς ότι χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ελβετία θα είχαν έλλειψη κλινών Εντατικής και θα έκαναν απεγνωσμένες εκκλήσεις για βοήθεια.
ΝΕΑ ΤΑΣΗ ΟΙ «ΨΗΦΙΑΚΟΙ ΝΟΜΑΔΕΣ»
Τηλεργαζόμενοι σε εξωτικούς προορισμούς
Οι παραδεισένιες παραλίες, τα εξωτικά κοκτέιλ, οι χαλαροί ρυθμοί ζωής και η μικρή μετάδοση του κορονοϊού έχουν δημιουργήσει το ιδανικό περιβάλλον για όσους θέλουν να ξεφύγουν από τη δύσκολη καθημερινότητα που επιβάλλει η πανδημία. Η τηλεργασία είναι μέρος της νέας πραγματικότητας και, ενώ πολλοί δυσκολεύονται να προσαρμοστούν, άλλοι εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός ότι μπορούν να δουλέψουν από οπουδήποτε και έτσι ξεκίνησαν να εξερευνούν νέες προοπτικές. Εξωτικοί προορισμοί, που είδαν τον τουρισμό τους να πλήττεται βαριά λόγω της Covid-19 τους τελευταίους μήνες, χρησιμοποιούν την κατάσταση προς όφελός τους, ώστε να προσελκύσουν «ψηφιακούς νομάδες», ανθρώπους που εργάζονται μέσω τηλεργασίας, και να ενισχύσουν τις οικονομίες τους. Σε πρόσφατο άρθρο του το «Forbes» αναφερόταν στη «νέα, cool τάση: την εργασία από τον παράδεισο ή από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη».
Ο φόβος στη Γερμανία για κλιμάκωση με τη Ρωσία έφερε συστάσεις για ιδιωτικά καταφύγια
Σχεδόν το 60-80% των εσόδων των Μπαρμπέιντος οφείλεται στον τουρισμό, όμως από τον Ιούλιο η νησιωτική χώρα της Καραϊβικής προωθεί το πρόγραμμα ετήσιας βίζας για εργαζομένους από το εξωτερικό. Η απλή διαδικτυακή διαδικασία και το κόστος των 2.000 δολαρίων έφεραν στη χώρα σχεδόν 2.796 ανθρώπους, κυρίως, από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο. Παράλληλα, αρκετοί ακόμη φτάνουν στη χώρα με τουριστική βίζα (διάρκειας έξι μηνών) για να εργαστούν μέσω τηλεργασίας. Το ειδυλλιακό τοπίο και ο μικρός αριθμός κρουσμάτων -250 ασθενείς και επτά θάνατοι- αποτελούν τον ιδανικό συνδυασμό για πολλούς.
Η Ανγκουίλα στις Μικρές Αντίλλες στην Καραϊβική δεν αφήνει ασυγκίνητους τους «ψηφιακούς νομάδες», που πλέον με το ειδικό πρόγραμμα βίζας προσελκύει ανθρώπους που θέλουν να απολαύσουν τις εντυπωσιακές παραλίες του νησιού, τους γνωστούς κοραλλιογενείς υφάλους του και τον… χαμηλό δείκτη μεταδοτικότητας – τρία κρούσματα από την έναρξη της πανδημίας. Οι αιτούντες μπορούν να επιλέξουν διάρκεια διαμονής από τρεις μήνες έως έναν χρόνο και το ποσό κυμαίνεται από 1.000 δολάρια έως 2.000 δολάρια ή 3.000 για οικογένειες.
«Ενας χαρούμενος τόπος εργασίας» ονομάζεται το πρόγραμμα βίζας της Αρούμπα, που απευθύνεται σε Αμερικανούς ταξιδιώτες. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επιλέξουν να μείνουν και να δουλέψουν στο νησί έως και τρεις μήνες, ενώ απολαμβάνουν ειδικά πακέτα διαμονής στα γνωστότερα καταλύματα της χώρας. Εως τον Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση δέχτηκε 362 αιτήσεις και έκανε δεκτές σχεδόν τις μισές.
Τα Νησιά Κέιμαν, πέρα από γνωστός φορολογικός παράδεισος, είναι ένας ειδυλλιακός τόπος που διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά για να προσελκύσει την καινούργια εργασιακή αριστοκρατία που θέλει να δουλέψει δίπλα στη θάλασσα. Λίγο αφότου άνοιξε τα σύνορά του, ο προορισμός της Καραϊβικής ανακοίνωσε το πρόγραμμα βίζας για τους «ψηφιακούς νομάδες», απευθυνόμενος σε όσους έχουν μισθό το λιγότερο 100.000 δολάρια.
«Άγριες Μέλισσες» spoiler: Η τραγωδία με τον μικρό Σέργιο που θα συνταράξει το Διαφάνι!
Τα 12 SOS για τις προσλήψεις στο Δημόσιο με το νέο ΑΣΕΠ – Τι σημαίνουν οι αλλαγές Θεοδωρικάκου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr