Η 49χρονη Ασλί Ερντογάν κινδυνεύει να καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη, όπως και η οκτώ συγκατηγορούμενοι της, μεταξύ των οποίων και η 70χρονη γλωσσολόγος Νετσμιγιέ Αλπάι. Και οι δύο συνεργάζονταν με τη φιλοκουρδική εφημερίδα Εζγκούρ Γκιντέμ και κατηγορούνται ότι είναι μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης. Οι τουρκικές αρχές έκλεισαν την εφημερίδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου, με την κατηγορία ότι σχετιζόταν με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).
“Με κατηγορούν ότι είμαι μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης με μοναδικό στοιχείο ότι το όνομά μου εμφανίζεται στην εφημερίδα. Είμαι συγγραφέας, ο λόγος ύπαρξής μου είναι να αφηγούμαι ιστορίες”, είπε η Ερντογάν στο δικαστήριο, αφού διαμήνυσε ότι θα υπερασπιστεί τον εαυτό της “σαν να υπήρχαν νόμοι στην Τουρκία”.
G20: Χρηματοδότηση για το κλίμα, Ουκρανία και Μέση Ανατολή στην ατζέντα - Παραπαίουν οι εργασίες της COP29
Αρκετές δεκάδες φίλοι και υποστηρικτές της είχαν συγκεντρωθεί από το πρωί έξω από το δικαστικό μέγαρο του Τσαγκλαγιάν στην Κωνσταντινούπολη, αψηφώντας τη βροχή και τους σφοδρούς ανέμους, για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους. “Είμασε εδώ σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους κατηγορούμενους και για να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία. Πρέπει να το κάνουμε τώρα ή ποτέ γιατί μετά θα είναι πολύ αργά, θα υπάρχει δικτατορία”, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο 48χρονος Μουράτ.
“Αυτή η υπόθεση είναι ντροπή για την Τουρκία, ντροπή για τον (πρόεδρο) Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και για την Ευρώπη που δεν κάνει τίποτα για να στηρίξει την ελευθερία της έκφρασης”, είπε από την πλευρά της η Λεϊλά Κιζίλκαγια.
Τα βιβλία της Ασλί Ερντογάν, η οποία δεν έχει καμία συγγενική σχέση με τον πρόεδρο Ερντογάν, έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και το τελευταίο, το “Πέτρινο Κτίριο” καταγγέλλει τα βασανιστήρια και τις συνθήκες κράτησης στη χώρα της.