Εξάλλου, ορισμένοι αναλυτές στα Κατεχόμενα κάνουν λόγο για «έλλειψη εμπιστοσύνης» της Άγκυρας προς τον Μουσταφά Ακιντζί. Αυτό το στηρίζουν στις συναντήσεις, λίγο πριν τη Γενεύη, του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την Σιμπέρ Σιμπέλ, «πρόεδρο» της «Βουλής» και τον Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, «υπουργό Εξωτερικών», και όχι με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη.
Σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας «Αφρίκα», ο Τούρκος Πρόεδρος συναντήθηκε, τόσο με την κ. Σιμπέλ, όσο και με «τον διάσημο εθνικιστή μας», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου. Στο άρθρο γίνεται αναφορά στη συνέντευξη Ακιντζί στο BBC, στην οποία δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα αποχώρησης του τουρκικού στρατού από την Κύπρο. «Όμως, δεν είναι ο Ακιντζί που αποφασίζει γι’ αυτό, αλλά η Τουρκία. Εάν θέλει η Τουρκία ο στρατός φεύγει και δεν μπορεί ο Ακιντζί να τον κρατά εκεί με το ζόρι», σημειώνεται.
Η εφημερίδα, που ασκεί σκληρή κριτική στην Άγκυρα και είχε στηρίξει τον κ. Ακιντζί στις “εκλογές” του 2015, τώρα επικρίνει την άποψη του Τουρκοκύπριου ηγέτη ότι “εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά συνεχίσει μέχρι το τέλος να μιλά για μηδενικό στρατό και μηδενικές εγγυήσεις, αυτό σημαίνει ότι οι συνομιλίες τελείωσαν προτού καν αρχίσουν”. Όπως υπογραμμίζει, “αυτήν την άποψη θα έπρεπε να είχε θέσει από την αρχή”. “Όταν καθίσατε στο τραπέζι, το πρώτο σας πρόβλημα έπρεπε να ήταν αυτό. Και τότε, εάν δεν λαμβάνατε την απάντηση που θέλατε, αμέσως έπρεπε να αποχωρήσετε από το τραπέζι. Οι συνομιλίες θα τελείωναν προτού καν αρχίσουν”, σχολιάζει η εφημερίδα για τη θέση Ακιντζί.
Εν τω μεταξύ, η εφημερίδα “Ο Φιλελεύθερος”, σε ρεπορτάζ για τη χθεσινή σύσκεψη του Κύπριου Προέδρου με τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας του επισημαίνει πως σε ό,τι αφορά τη διαδικασία διαπιστώνεται πως από τις συζητήσεις που γίνονται σε επίπεδο διαπραγματευτών δεν σημειώθηκε ιδιαίτερη πρόοδος, καθώς η τουρκική πλευρά θέλει να μεταφέρει όλες τις διαφορές στη Γενεύη. Παράλληλα, σημειώνεται πως υπάρχουν διαφωνίες σε όλα τα κεφάλαια, όπως διακυβέρνηση, περιουσιακό, οικονομία και ΕΕ. Θεωρείται, δε, απίθανο, με βάση την αξιολόγηση που γίνεται, να επιτευχθεί συμφωνία στη Γενεύη και να κλείσουν όλα τα κεφάλαια.
Σε σχέση με την εκπροσώπηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Λευκωσία έχει ενώπιόν της γνωματεύσεις (που διαβιβάσθηκαν από την Αθήνα), ενώ αναμένεται ακόμη μία, την οποία ζήτησε η κυπριακή κυβέρνηση από ξένο εμπειρογνώμονα. Αυτό το θέμα θα συζητηθεί και αύριο στην Αθήνα, μεταξύ του Κύπριου Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη και του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.