Στο διά ταύτα της υπόθεσης φαίνεται πως επίκειται αλλαγή οικονομικής πολιτικής με αύξηση των επιτοκίων και τερματισμό των νομισματικών παρεμβάσεων της κεντρικής τράπεζας, προκειμένου να σταματήσει η κατρακύλα της τουρκικής λίρας και η αιμορραγία ξένων επενδύσεων – αλλά σε βάρος των Τούρκων πολιτών, που θα βρεθούν αντιμέτωποι με δυσβάσταχτα μέτρα λιτότητας και περισσότερη ακρίβεια. Καταλύτη για όλα αυτά φαίνεται ότι αποτέλεσε η ήττα του Τραμπ στις ΗΠΑ, που στέρησε από τον Τούρκο πρόεδρο μια αξιοσημείωτη διεθνή ασπίδα και στον οικονομικό τομέα.
Η αντιπολιτευόμενη «Τζουμχουριέτ» ισχυρίζεται πως ο Τούρκος πρόεδρος εξώθησε τον γαμπρό του Μπεράτ Αλμπαϊράκ σε αιφνιδιαστική παραίτηση από το υπουργείο Οικονομικών (εξέλιξη που ως αργά χθες δεν είχε επιβεβαιωθεί επισήμως από την κυβέρνηση!) επειδή έπεσε θύμα εκβιασμού 30-40 βουλευτών του ΑΚΡ. Η ομάδα αυτή φέρεται να απείλησε με προσχώρηση στα κόμματα του πρώην πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου και του πρώην υπουργού Οικονομικών, Αλί Μπαμπατζάν, κάτι που οδηγούσε πρακτικά στην κατάρρευση της κυβέρνησης και σε διενέργεια πρόωρων εκλογών, με την ακρίβεια και την ανεργία να καλπάζει και τις τουρκικές επιχειρήσεις να βρίσκονται σε απόγνωση μαζί με τα νοικοκυριά, λόγω της απαξίωσης της τουρκικής λίρας (απώλειες 30% έναντι του δολαρίου από την αρχή της χρονιάς).
Η φιλοκυβερνητική «Γενί Σαφάκ» έγραψε ότι ο Ερντογάν επρόκειτο να δώσει από ώρα σε ώρα εξηγήσεις για την υπόθεση Αλμπαϊράκ, εξαγγέλλοντας πιθανώς ανασχηματισμό ή και πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Τις επικείμενες αλλαγές στην οικονομική πολιτική προδίκασε άλλωστε η συνάντηση του Ερντογάν με τον πρώην αντιπρόεδρο, υπεύθυνο για την οικονομική πολιτική, Νουρεντίν Τζανικλί, και τον νέο πρόεδρο της κεντρικής τράπεζας, Νατζί Αγμπάλ, πρώην υπουργό Οικονομικών. Ο αρχηγός του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, ζήτησε πρόωρες εκλογές υπογραμμίζοντας πως η χώρα «δεν είναι οικογενειακή επιχείρηση του Ερντογάν».
Να σημειωθεί ότι την παραμονή της ροκαμβολικής παραίτησης Αλμπαϊράκ -και συγκεκριμένα το Σάββατο- ο Ερντογάν καρατόμησε τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας, Μουράτ Οϊσάλ, αντικαθιστώντας τον με τον Αγμπάλ, παρά τη διαφωνία του γαμπρού του, όπως έγραψε η «Σοζτζού». Η απομάκρυνση του Αλμπαϊράκ έδωσε ώθηση 4% στη λίρα, καθώς θεωρήθηκε από τις αγορές σήμα ότι ο Ερντογάν αποφάσισε να τερματίσει τις παρεμβάσεις-καμικάζι στην αγορά συναλλάγματος και τα αρνητικά επιτόκια, προκειμένου να αντισταθμίσει τη μείωση των συναλλαγματικών διαθεσίμων της Τουρκίας. Οι κινήσεις του ήταν μια έμμεση ομολογία ότι ο κόμπος έφτασε στο χτένι και η παραπαίουσα τουρκική οικονομία δεν μπορεί να βασίζεται άλλο στα λεφτά του Κατάρ για να χρηματοδοτεί επεκτατικούς πολέμους, την ώρα που ο κόσμος κυριολεκτικά πεινάει.
ΗΠΑ: Η πολιτική ρεβάνς του Ντόναλντ Τραμπ
Σε πρώτη φάση ο νέος κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να καταπολεμήσει τον υψηλό πληθωρισμό (επισήμως 11,9% αλλά στην πράξη πολύ περισσότερο) χωρίς να αυξήσει τα επιτόκια πάνω από το τρέχον 10,25% και να ακριβύνει το κόστος του χρήματος. Ο Ερντογάν είναι ορκισμένος πολέμιος της αύξησης των επιτοκίων και ο Αγμπάλ διευκρίνισε ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν από την Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής στις 19 Νοεμβρίου.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη «Σοζτζού», ο βασικός μισθός στην Τουρκία έχει πέσει στα 232 ευρώ έναντι 403 ευρώ το 2016, δηλαδή σε χαμηλότερα επίπεδα ακόμη και από τη «φτηνή» Κίνα!
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr