Η τουρκική ηγεσία προσπαθεί να ξεπεράσει το σοκ από τη δολοφονία του πρέσβη Αντρέι Καρλόφ που πυροβολήθηκε θανάσιμα μέσα σε γκαλερί το βράδυ της Δευτέρας από τον 22χρονο Μεβλούτ Μερτ Αλτινμπάς. Η δολοφονία, που χαρακτηρίστηκε από όλες τις πλευρές ως «τρομοκρατικό χτύπημα», θα μπορούσε να προκαλέσει άλλη μια σοβαρή ρήξη ανάμεσα σε Ρωσία και Τουρκία, όπως είχε συμβεί με την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από τουρκικά μαχητικά τον Νοέμβριο του 2015.
Αυτός ίσως ήταν και ο λόγος που η τουρκική κυβέρνηση εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση για το θάνατο του Ρώσου πρεσβευτή μετά από 3 ώρες. Μέχρι εκείνη τη στιγμή γινόταν διαχείριση της κρίσης με τηλεφώνημα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Βλαντιμίρ Πούτιν, στη διάρκεια του οποίου συμφωνήθηκε να μην αναβληθεί η τριμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ιράν, Τουρκίας και Ρωσίας για τις εξελίξεις στη Συρία. Οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν την παραμονή του Ασαντ στην εξουσία και υπέγραψαν κοινή διακήρυξη για την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας μαζί με οδικό χάρτη που θα φέρει τέλος στον εμφύλιο πόλεμο στη χώρα αυτή.
Οι τουρκικές Αρχές και ο τουρκικός Τύπος αναφέρουν πως ο αστυνομικός Μεβλούτ Μέρτ Αλτίντας είχε σχέσεις με την τρομοκρατική οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν (FETÖ), από την άλλη όμως η τουρκική εφημερίδα «Hürriyet» αποκαλύπτει πως ο συγκεκριμένος άνδρας -για τον οποίο γράφηκε πως αποτάχθηκε από το Αστυνομικό Σώμα μετά τις εκκαθαρίσεις του Ιουλίου- είχε συμμετάσχει στην ομάδα φρούρησης του Τούρκου προέδρου!
«Ο δολοφόνος ακόμα και μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου συμμετείχε στην ομάδα φρούρησης σε 8 διαφορετικά προγράμματα του Ερντογάν στην Αγκυρα. Ηταν στην ομάδα εσωτερικής φρούρησης που συνοδεύει την προσωπική φρουρά του Τούρκου προέδρου», αποκαλύπτει ο πολιτικός αναλυτής Aμντουλκαντίρ Σελβί, ο οποίος τονίζει πως «μέσω αυτής της τρομοκρατικής ενέργειας κάποιοι στέλνουν μήνυμα στη Ρωσία και την Τουρκία. Αυτό ξεπερνάει το FETÖ… Το ξεκαθάρισμα των λογαριασμών σχετικά με τη Συρία αυτή τη φορά έγινε στο κέντρο της Αγκυρας».
Πολλά ερωτήματα για τη δολοφονία του Ρώσου διπλωμάτη θέτει και η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα «Cumhuriyet» – της οποίας πολλοί δημοσιογράφοι και αρθρογράφοι έχουν φυλακιστεί με την κατηγορία σχέσεων με «τρομοκρατική οργάνωση». «Αμέσως μετά τη δολοφονία η κυβέρνηση και φιλοκυβερνητικός Τύπος έδωσαν στοιχεία για τις σχέσεις του δράστη με την FETÖ. Aφού τα ήξεραν, τότε πως αυτός συνέχιζε να είναι στην αστυνομία;», διερωτάται η εφημερίδα.
Την Τετάρτη η οργάνωση Αλ Φατίχ Αλ Σαμ (σ.σ.: Αλωση της Δαμασκού), όπως έχει μετονομαστεί η ακραία ισλαμιστική οργάνωση Αλ Νούσρα, με επιστολή της στο Διαδίκτυο ανέλαβε την ευθύνη της δολοφονίας του Καρλόφ στην Αγκυρα.
Το Κρεμλίνο, πάντως, κρατά ακόμη κλειστά τα χαρτιά του. «Είναι πολύ νωρίς να πούμε ποιος βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, αμφισβητώντας εμμέσως τη βεβαιότητα της Αγκυρας για τη σύνδεση του δολοφόνου με το κίνημα του Γκιουλέν. Στην τουρκική πρωτεύουσα βρίσκονται 18 Ρώσοι εμπειρογνώμονες που συμμετέχουν σε όλες τις έρευνες.
Η Τουρκία επιμένει πως η δολοφονία του Ρώσου πρέσβη είναι έργο του Φετουλάχ Γκιουλέν. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μίλησε με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι και ανέφερε πως «η Τουρκία και η Ρωσία γνωρίζουν ότι πίσω από την επίθεση εναντίον του Ρώσου πρεσβευτή είναι η FETÖ». Η δήλωση αυτή ίσως αυξήσει τις πιέσεις προς την Ουάσιγκτον για την έκδοση του Γκιουλέν, καθώς ο Τσαβούσογλου μίλησε και εκ μέρους της Μόσχας!
Ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος (ΑΚP) Μεχμέτ Μετίνερ μιλώντας στον «Ε.Τ.» της Κυριακής αναφέρει πως «σίγουρα είναι μια δολοφονία που οργάνωσε η τρομοκρατική οργάνωση FETÖ. Στόχος της δολοφονίας είναι το σαμποτάζ των σχέσεων Τουρκίας-Ρωσίας. Και το μήνυμα έρχεται από περιοχές που φιλοξενούν τον ηγέτη αυτής τρομοκρατικής οργάνωσης. Θέλουν μέσω του FETÖ να στείλουν μήνυμα στη Ρωσία».
«Η ανάμιξη των δυτικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή εγείρει σήμερα τον ίδιο κίνδυνο με τη δεκαετία του 1970 και τις αρχές της δεκαετίας του 1980, περιόδους που σημειώθηκαν οι περισσότερες δολοφονίες πρεσβευτών. Η περιοχή είναι και πάλι μια “πυριτιδαποθήκη”, μόνο που αυτή τη φορά οι πόλεμοι έχουν εκτοπίσει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους. Πολλοί από αυτούς αισθάνονται δυσαρέσκεια με τις δυνάμεις που παρεμβαίνουν…», γράφει στο Bloomberg ο αναλυτής Λεονίντ Μπερσίντσκι, προσθέτοντας ότι «αυτός, ίσως, είναι ο λόγος που δεν υπάρχει ορατό ρήγμα μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας».
Μανώλης Κωστίδης
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής