Αν υπήρχε η παραμικρή αμφιβολία για το διακύβευμα των γερμανικών εκλογών, τώρα πια, είναι βέβαιο πως το μεταναστευτικό-προσφυγικό θα κυριαρχήσει στην πολιτική της Γερμανίας τους επόμενους μήνες. «Το σοκ του Βερολίνου», για το οποίο μίλησε ο γερμανικός Τύπος ύστερα από την τρομοκρατική επίθεση με φορτηγό σε χριστουγεννιάτικη αγορά της πρωτεύουσας, αλλάζει ολόκληρη την «ατζέντα» της πολιτικής συζήτησης και αντιπαράθεσης στη Γερμανία. Και όχι μόνο…
Αλλάζει επίσης ολόκληρη την προεκλογική ατζέντα της Ε.Ε., μέσα στο 2017, όπως επισημαίνει το Stratfor (σελ. 52). Θα μεταβάλει τις κινήσεις των λαϊκιστών της Ε.Ε. εν όψει των κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων και ειδικά για τη Γερμανίδα καγκελάριο, που ετοιμάζεται για την προεκλογική της εκστρατεία, μπορεί να αποδειχθεί ισχυρότατο πλήγμα, καθώς θα πρέπει να υπερασπιστεί την πολιτική της.
Ο συνήθως ήπιος λόγος της Μέρκελ εμπεριείχε αυτή τη φορά έμμεσες απειλές για τους τρομοκράτες. Είναι φανερό πως ανησυχεί βαθύτατα για τις επιπτώσεις από την επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά της «Εκκλησίας της Μνήμης», με τους 12 νεκρούς. Το «Spiegel» χαρακτήρισε «εφιάλτη» την επίθεση της 19ης Δεκεμβρίου, που σημειώθηκε εν μέσω των εορτών των Χριστουγέννων σε ένα σημείο-σύμβολο της αγάπης και της αδελφοσύνης. Οπως τονίζει, «η Μέρκελ πρέπει να φοβάται ότι εξαιτίας του τρομοκρατικού συναγερμού οι πιθανότητες επανεκλογής της λιγοστεύουν»!
Η ίδια είχε αναγνωρίσει πως αυτές οι εκλογές θα είναι «δύσκολες». Ολοι συμφωνούν πως μετά το τρομοκρατικό πλήγμα της 19ης Δεκεμβρίου από Τυνήσιο πρόσφυγα που είχε ζητήσει άσυλο στη Γερμανία, η Μέρκελ θα συναντήσει ακόμη μεγαλύτερα εμπόδια στην προσπάθεια επανεκλογής της.
Βρετανία: Σαρώνει τα πάντα η φονική καταιγίδα Μπερτ - Ένας νεκρός από πτώση δέντρου
Η στροφή που έχει ήδη κάνει στη μεταναστευτική πολιτική -περιορίζοντας την πρόσβαση των μεταναστών σε επιδόματα και επισπεύδοντας τις απελάσεις- ίσως θα γίνει πιο θεαματική το επόμενο διάστημα καθώς δέχεται πιέσεις τόσο από τη συντηρητική πτέρυγα των Χριστιανοδημοκρατών (τους Χριστιανοκοινωνιστές του CSU) όσο και από το ανερχόμενο λαϊκιστικό κίνημα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) που έχει εστιάσει ολόκληρη την πολιτική του πλατφόρμα στο μεταναστευτικό. Το κόμμα αυτό, που ξεκίνησε ως τοπικό αντι-ισλαμικό κίνημα και κατάφερε να γιγαντωθεί, φθάνοντας στο 12%, επιτέθηκε με σφοδρότητα στη γερμανική κυβέρνηση και προσωπικά στην Ανγκελα Μέρκελ, λέγοντας ότι οι νεκροί του μακελειού στο Βερολίνο είναι «οι νεκροί της Μέρκελ».
Σε αυτό το ύφος θα κινηθεί, όπως φαίνεται, και η προεκλογική εκστρατεία του κόμματος, επηρεάζοντας τους ψηφοφόρους σε αρκετές περιοχές που θεωρούν πως το ένα εκατομμύριο προσφύγων που δέχθηκε η Γερμανία το 2015, θα απειλήσουν ευθέως τη ζωή και το στάτους τους. Το AfD κατηγορεί ανοικτά και το CSU υπονοεί ότι η πολιτική των ανοικτών θυρών, που είχε υιοθετήσει η Μέρκελ, ευθύνεται για την ανασφάλεια και τον τρόμο που αισθάνονται οι Γερμανοί πολίτες. Το CSU έχει απαιτήσει την εισαγωγή ποσοστώσεων για τους μετανάστες που ζητούν άσυλο. Οι Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές, που θεωρούνται «τα αδέλφια» των Χριστιανοδημοκρατών, θα κάνουν ό,τι μπορούν για να μην επιτρέψουν στο AfD να αυξήσει τα ποσοστά του.
«Είναι σαφές ότι η προεκλογική εκστρατεία στη Γερμανία θα θυμίζει τον Τραμπ», δήλωσε στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» ο Γιούργκεν Φάλτερ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μάιντς. Η αλήθεια είναι ότι στρώθηκε το χαλί για τους αντιπάλους της, στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Οσο ο επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών, Χορστ Ζιχόφερ, θα αμφισβητεί την πολιτική της εταίρου του, εκτός των γερμανικών συνόρων οι Ευρωπαίοι ηγέτες, που έχουν ταχθεί εναντίον των ανοικτών συνόρων στην Ε.Ε., θα συνασπίζονται εναντίον της Μέρκελ. Ο υπουργός Οικονομικών της Τσεχίας, Αντρέι Μπάμπιτς, επέρριψε προσωπικά στη Μέρκελ την ευθύνη για την επίθεση στο Βερολίνο! Αυτό σημαίνει ότι η εικόνα της ως ηγέτιδας της νέας φιλελεύθερης τάξης πραγμάτων θα αρχίσει να αμφισβητείται. Αντίθετα με αυτές τις εκτιμήσεις, ορισμένοι θεωρούν πως η Μέρκελ θα ενισχυθεί καθώς οι πολίτες προτιμούν να σταθούν πίσω από έναν ισχυρό ηγέτη. Το πόσο ισχυρή είναι η Μέρκελ, θα πρέπει να το αποδείξει.
Το τρομοκρατικό πλήγμα στην καρδιά του Βερολίνου δεν θα μπορούσε πάντως να αποφευχθεί, εκτιμά ο Γερμανός ειδικός σε ζητήματα τρομοκρατίας Ρολφ Τόπχοφεν. Μετά τις περσινές τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες, ήταν θέμα χρόνου να επιλεγεί η Γερμανία ως ο επόμενος στόχος. Οπως τονίζει ο ειδικός στην «Ντόιτσε Βέλε», «το σίγουρο είναι ότι οι τρομοκράτες πέτυχαν το στόχο τους να προκαλέσουν πανικό και φόβο σε πολλούς ανθρώπους. Το κράτος δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί απόλυτη ασφάλεια», ενώ υπογραμμίζει ότι είναι αδύνατον να προβλέψει κανείς τις επιθέσεις με φορτηγά πάνω σε συγκεντρωμένο κόσμο, όπως συνέβη στο Βερολίνο, αλλά και στη Νίκαια.
ΑΛΙΚΗ ΚΟΤΖΙΑ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής