Στην Πολιτεία Σάo Πάολo, 3.313 άνθρωποι δολοφονήθηκαν από τον Ιανουάριο ως τα τέλη του Νοεμβρίου, ένας αριθμός μειωμένος κατά 8,13% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015. Πρόκειται για τον χαμηλότερο αριθμό από το 2001, όπως τόνισε η γενική γραμματεία δημόσιας ασφάλειας της Πολιτείας σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα χθες.
Αντίθετα στο Ρίου καταγράφηκαν 4.572 ανθρωποκτονίες τους τελευταίους ένδεκα μήνες, 754 περισσότερες από την αντίστοιχη περίοδο του 2015, όπως ανακοίνωσε προχθές Πέμπτη το Ινστιτούτο Δημόσιας Ασφάλειας.
«Στο Σάο Πάολο, η βία υποχωρεί εδώ και αρκετά χρόνια. Η μοναδική συμμορία του οργανωμένου εγκλήματος, η οποία κυριαρχεί στα πάντα, είναι ηPCC (σ.σ. ακρώνυμο της Primeiro Comando da Capital, ή Πρώτης Διοίκησης της Πρωτεύουσας). Επιπλέον, το 2006 υπήρξε μια συμφωνία ανάμεσα στην PCC και την κυβέρνηση της Πολιτείας» η οποία επέτρεψε να μειωθεί σταδιακά η βία, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Άλμπα Ζαλουάρ, μια ειδικός στο Πανεπιστήμιο του Ρίου.
Απεναντίας, στο Ρίο «έχουμε τρεις συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος και τώρα η PCC ακύρωσε τη συμφωνία (κατάπαυσης του πυρός) που είχε συνάψει με τη CV (σ.σ. Comando Vermelho, Κόκκινη Διοίκηση). Πρόσφατα συμμάχησε με την ADA (σ.σ. Amigos dos Amigos, Φίλοι των Φίλων), η οποία βρίσκεται σε σύγκρουση με τη CV», πρόσθεσε η ανθρωπολόγος, η οποία επισήμανε επίσης τη δράση «διεφθαρμένων αστυνομικών».
Telegraph: Η Άσμα αλ Άσαντ νοσηλεύεται με λευχαιμία σε κρίσιμη κατάσταση
Οι αριθμοί των ανθρωποκτονιών στο Ρίου αποτελούν «όνειδος» και αποκαλύπτουν «την αποτυχία» της εφαρμοζόμενης πολιτικής δημόσιας ασφάλειας, που βασίστηκε στις Μονάδες Ειρήνευσης της Αστυνομίας (UPP), σχολίασε η ειδικός Ζουλίτα Λεμγκρούμπερ στην εφημερίδα O Globo.
Η τοπική κυβέρνηση, που βρίσκεται σήμερα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, έχει αναπτύξει από το 2008 περίπου σαράντα UPP σε 264 φαβέλες, όπου ζουν πάνω από ενάμισι εκατομμύριο άνθρωποι, προκειμένου να επιβάλουν την τάξη ενόψει του Μουντιάλ του ποδοσφαίρου του 2014 και των ΟΑ του 2016.
Σχεδόν 10.000 αστυνομικοί αναπτύχθηκαν στις περιοχές αυτές, αλλά τα κοινωνικά προγράμματα που είχαν εξαγγελθεί παράλληλα δεν εφαρμόστηκαν.
«Το φάρμακο UPP έχει χάσει την αποτελεσματικότητά του διότι η θεραπεία περιορίζεται στην αστυνομική κατοχή», παρατήρησε ο Πάουλου Στοράνι, ειδικός σε θέματα ασφαλείας, πρώην στέλεχος των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας.
Ο απολογισμός των ανθρωποκτονιών στη Βραζιλία από το 2011 ως το 2015 υπήρξε βαρύτερος ακόμη κι από εκείνον του πολέμου στη Συρία, σύμφωνα με μια ΜΚΟ, το Βραζιλιάνικο Φόρουμ για τη Δημόσια Ασφάλεια: τα θύματα ανήλθαν σε 278.839, έναντι 256.124 στη Συρία.