Η «πλήρης εμπιστοσύνη» πάντως που εξέφρασε αργά χθες στο πρόσωπο της κ. Λαγκάρντ η γαλλική κυβέρνηση ενίσχυσε οπωσδήποτε τη θέση της εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης του Δ.Σ. του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον.
Μολονότι το γαλλικό Δικαστήριο της Δημοκρατίας (Cour de Justice de la Republique) δεν επέβαλε καμία ποινή στην πρώην υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας (2007-2011), οι 15 δικαστές την έκριναν «ένοχη για αμέλεια» στην υπόθεση της αποζημίωσης 403 εκατ. ευρώ που κατέβαλε το γαλλικό Δημόσιο στο γνωστό επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί για τη βλάβη που υπέστη από την κρατικοποιημένη τράπεζα Credit Lyonnais.
Υπενθυμίζεται πως η τελευταία μεταπώλησε ακριβότερα το μερίδιο που της είχε μεταβιβάσει ο Ταπί στην Adidas τη δεκαετία του ’90.
Η κ. Λαγκάρντ κρίθηκε ότι δεν έλεγξε σωστά την απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου, που όρισε πλουσιοπάροχη αποζημίωση για τον Γάλλο επιχειρηματία το 2008 και ως εκ τούτου καταδικάστηκε για αμέλεια. Μολονότι το ποινικό της μητρώο δεν κηλιδώθηκε (η ανώτερη ποινή που θα μπορούσε να της επιβληθεί ήταν 1 χρόνος φυλάκιση και 15.000 ευρώ πρόστιμο), η συμβολική έστω καταδίκη της προκάλεσε συναγερμό στο ΔΝΤ, ο προηγούμενος γενικός διευθυντής του οποίου, Ντομινίκ Στρος- Καν, καθαιρέθηκε το 2011 για τη γνωστή υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης της καμαριέρας στη Νέα Υόρκη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η κ. Λαγκάρντ δεν παρέστη στο δικαστήριο για να ακούσει την απόφαση, αλλά αναχώρησε εσπευσμένα για τη Νέα Υόρκη, όπου συνεδρίασε χθες εκτάκτως το εκτελεστικό συμβούλιο του Ταμείου για την περίπτωσή της. «Το συμβούλιο θα συγκληθεί το συντομότερο για να εκτιμήσει τις τελευταίες εξελίξεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, ενώ, σύμφωνα με πηγή του Ταμείου που επικαλέστηκε η γαλλική οικονομική εφημερίδα «Les Echos», η συνεδρίαση επρόκειτο να διεξαχθεί εντός της χθεσινής ημέρας. Τεχνικά αρμόδιος για τη σύγκληση του διοικητικού οργάνου, που αποτελείται από 24 μέλη-εκπροσώπους των 189 κρατών-μελών, ήταν ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στο ΔΝΤ, Αλεξέι Μόζιν.
Σε πρώτη φάση δεν υπήρχε καμία ένδειξη αν το Ταμείο θα έδινε άφεση στην κ. Λαγκάρντ ή θα την απάλλασσε από τα καθήκοντά της δημιουργώντας έναν νέο κύκλο κρίσης.
Ενόσω διαρκούσε η δικαστική της περιπέτεια στη Γαλλία, το ΔΝΤ εξέφραζε πάντοτε την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο της γενικής διευθύντριας και στους χειρισμούς της. Τώρα όμως κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει με σιγουριά τι θα γίνει.
Σύμφωνα με τη «Les Echos», το γεγονός που περιπλέκει τα πράγματα είναι ότι στην περίπτωση της κ. Λαγκάρντ υπάρχει «κενό νόμου», αφού το καταστατικό δεν υποδεικνύει στα μέλη τι πρέπει να πράξουν. Ως επικεφαλής του ΔΝΤ, η Γαλλίδα αξιωματούχος δεν απολαμβάνει καμία ασυλία, αλλά μπορεί να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της με απλή απόφαση του εκτελεστικού συμβουλίου του (Board of Governors), όπου κυριαρχούν Ευρωπαίοι και Αμερικανοί έναντι των χωρών του αναπτυσσόμενου κόσμου. Σημαντικό «πάτημα» στους διευθυντές για να την διατηρήσουν στη θέση της θα μπορούσε να δώσει η άσκηση έφεσης, όπως άφησαν να εννοηθεί οι δικηγόροι της.
Ροβανιέμι: Δύο νεκροί και 37 τραυματίες σε τροχαίο με τουριστικό λεωφορείο
«Ο Τραμπ μπορεί να μπλοκάρει τη συμμετοχή του Ταμείου στο πακέτο διάσωσης»
Αυτό που απασχολεί περισσότερο την Αθήνα είναι η στάση που θα κρατήσει ο Ντόναλντ Τραμπ στο θέμα της ελληνικής διάσωσης. Οπως επισημαίνει το «Spiegel», οι υπεύθυνοι του Ταμείου «τρενάρουν» την απόφασή τους επειδή περιμένουν να δουν τι καπνός θα βγει από τον Λευκό Οίκο μετά την ορκωμοσία του νέου προέδρου, στις 20 Ιανουαρίου.
«ΤΟ ΔΝΤ εμφανίζεται όλο και πιο επιφυλακτικό στο να πάρει απόφαση πριν εξοικειωθεί με τα καθήκοντά της η νέα αμερικανική κυβέρνηση. Οι ΗΠΑ διαθέτουν το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής και μπορούν να μπλοκάρουν κάθε απόφαση», υπογραμμίζει το ρεπορτάζ του «Spiegel» και συνεχίζει: «Λόγω του σκεπτικισμού που έχει εκφράσει ο Τραμπ απέναντι στους διεθνείς οργανισμούς και τις πολυμερείς συμφωνίες, οι εκπρόσωποι των θεσμών, όπως η EKT και ο ESM, προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο να απορρίψει ο νέος πρόεδρος τη συμμετοχή του Ταμείου στο τρίτο πακέτο διάσωσης».
Μέχρι στιγμής, οι αναδυόμενες οικονομίες (ιδίως η Βραζιλία και η Αργεντινή) βλέπουν με σκεπτικισμό την ενεργοποίηση του Ταμείου στην Ελλάδα με το επιχείρημα πως η Ευρώπη είναι αρκετά πλούσια για να λύσει μόνη της το πρόβλημα (σ.σ.: ανάλογο επιχείρημα είχε χρησιμοποιήσει ο Τραμπ, υποστηρίζοντας ότι η διάσωση της Ελλάδας είναι δουλειά της Γερμανίας ή της… Ρωσίας).
«Μια τέτοια εξέλιξη», συνεχίζει το «Spiegel», « θα δημιουργούσε πρόβλημα στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, διότι το γερμανικό Κοινοβούλιο μόνο υπό την προϋπόθεση της συμμετοχής του ΔΝΤ θα εγκρίνει νέα βοήθεια προς την Ελλάδα. Στο μεταξύ η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται ρευστό για να πληρώσει την επόμενη δανειακή δόση», καταλήγει.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου