Θρύλος της δημοσιογραφίας στην Αμερική αλλά και σε όλο τον κόσμο, ο άνθρωπος που αποκάλυψε το κορυφαίο πολιτικό σκάνδαλο «Γουότεργκεϊτ» και ανάγκασε τον πρόεδρο Νίξον σε παραίτηση, έχει βάλει στόχο με την άκρη της γραφίδας του τον Ντόναλντ Τραμπ και τον «πυροβολεί» αλύπητα με το καλύτερο όπλο ενός άξιου ρεπόρτερ: χρησιμοποιώντας τις δηλώσεις του ίδιου του «στόχου»!
Μετά τον «Φόβο», ο ακούραστος 75χρονος ρεπόρτερ έγραψε την «Οργή». Δύο βιβλία που αφορούν αποκλειστικά στα έργα και τις ημέρες του προέδρου Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Και τα δύο βιβλία έγιναν μπεστ σέλερ αμέσως μετά την έκδοσή τους. Ο Μπομπ Γούντγουορντ πήρε 18 συνεντεύξεις -εν είδει χαλαρών συζητήσεων- από τον Τραμπ, τις οποίες μετέφερε στο βιβλίο του, επιλέγοντας σημεία που θα μπορούσαν να αποδείξουν τη γύμνια ενός βασιλιά.
«Κάθε πρόεδρος κάνει ένα βιβλίο με τον Γούντγουορντ και στη συνέχεια το μετανιώνει», αποφάνθηκε ο Καρλ Ρόουβ, βετεράνος στον σχεδιασμό προεκλογικής στρατηγικής, στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Ο Ρόουβ αναφέρθηκε στα βιβλία για τους Κλίντον, Μπους, Ομπάμα και θεωρεί πως η χειρότερη περίπτωση «απογύμνωσης» ενός πολιτικού ηγέτη από τον δημοσιογράφο είναι ο Τραμπ, ο οποίος αποκάλυψε όλα τα τεκταινόμενα εντός του οβάλ Γραφείου, με τη θέλησή του.
Αποδοχή
Επειτα από δύο βραβεία Πούλιτζερ για δημοσιογραφικές επιτυχίες στην εφημερίδα «Washington Post» και 21 βιβλία, ο Γούντγουορντ απολαύει μεγάλης αποδοχής στις ΗΠΑ. Ομως, οι νέες γενιές δημοσιογράφων διαφωνούν με το ύφος του, που παραμένει καθαρά δημοσιογραφικό, σχεδόν «ξερό», και το στιλ γραφής του, που εμμένει στη λεπτομέρεια. Επιπλέον, πολλοί ενοχλούνται από την υπερβολική επαφή του με την εξουσία και την εξάρτησή του από ανώνυμες πηγές (που συχνά βρίσκονται κοντά στα κέντρα εξουσίας).
Δημοσιογραφικοί κύκλοι στην Ουάσιγκτον υποστηρίζουν ότι από το θρυλικό δίδυμο της «Ποστ», Γούντγουορντ και Μπερνστάιν (που έφερε στο φως το Γουότεργκεϊτ) πιο άνετος στη συγγραφή ήταν ο δεύτερος. Ο Γούντγουορντ παρέμεινε πιστός στη μέθοδο εργασίας με συσσώρευση δεδομένων, συνομιλία με όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους του περιβάλλοντος ενός πολιτικού και παράθεση λεπτομερειών. Αυτό σήμερα για πολλούς δημοσιογράφους θεωρείται ξεπερασμένο στιλ ερευνητικής δημοσιογραφίας.
Ο Ρόμπερτ Γούντγουορντ γεννήθηκε στο Ιλινόι σε μια συντηρητική οικογένεια και μεγάλωσε στο Γουίτον, έξω από το Σικάγο. Πήρε πτυχίο Λογοτεχνίας και Ιστορίας από το Γέιλ και κατατάχθηκε εθελοντικά στο Ναυτικό, όπου έμεινε πέντε χρόνια. Το 1970 επρόκειτο να εγγραφεί στη Νομική σχολή του Χάρβαρντ, αλλά τελικά εντάχθηκε δοκιμαστικά στο δυναμικό της εφημερίδας «The Washington Post».
Συμπαθεί τους συντηρητικούς, αλλά δηλώνει ότι δεν ψηφίζει. Στη δεκαετία του 1980 προκάλεσε σάλο ένα βιβλίο του για τη CIA, ενώ δέχθηκε σκληρή κριτική για το βιβλίο του σχετικά με την προεδρία Μπους, τον οποίο είχε παρουσιάσει ως ήρωα. Επίσης, κάποιοι θεώρησαν ότι η κριτική του απέναντι στον παραγωγό Χάρβεϊ Γουάινσταϊν, που καταδικάστηκε σε 23 χρόνια φυλάκισης για βιασμό και σεξουαλική επίθεση, ήταν «χλιαρή». Ομως, ο Γούντγουορντ παραμένει θεσμός και κάθε άρθρο, κάθε βιβλίο του προκαλούν αίσθηση. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενοχλήθηκε από το πρώτο βιβλίο του δημοσιογράφου σχετικά με τη θητεία του στον Λευκό Οίκο («Φόβος») και πίστευε ότι με μια σειρά συνεντεύξεων -υλικό για το δεύτερο βιβλίο- θα διόρθωνε την εικόνα του. Εσφαλε σ’ αυτό, όπως ανακάλυψε, καθώς ο Γούντγουορντ κατακεραύνωσε τον πρόεδρο Τραμπ για πολλά ζητήματα, ανάμεσα στα οποία και η διαχείριση της πανδημίας Covid-19.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr