Σήμερα ενδέχεται να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα για τις πρώτες δοκιμές του εμβολίου της επιστημονικής ομάδας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης σε συνεργασία με τη φαρμακευτική εταιρία AstraZeneca.
Αν και η επιστήμη έχει κάνει αλματώδη βήματα για την ίαση σοβαρών ασθενειών, η πανδημία του κορονοϊού επανέφερε την ανθρωπότητα σε εποχές φόβου, καθώς τίποτα δεν φαίνεται να ανακόπτει την εξάπλωση της νέας ασθένειας. Ενώ καταγράφονται συνεχώς νέα ρεκόρ αύξησης κρουσμάτων παγκοσμίως, οι ελπίδες όλων στρέφονται στις έρευνες της επιστημονικής ομάδας της Οξφόρδης, που φαίνεται να έχει προχωρήσει λίγοι περισσότερο στη δοκιμή εμβολίου σε σχέση με πολλές άλλες επιστημονικές ομάδες στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στο Ισραήλ, στη Ρωσία, στην Κίνα.
Η έγκριτη ιατρική επιθεώρηση «Lancet» θα δημοσιεύσει τα στοιχεία από την έρευνα και τις δοκιμές της επιστημονικής ομάδας, που βρίσκονται ήδη στη Φάση 3 της διαδικασίας που απαιτείται για να διαπιστωθεί αν είναι ασφαλές και αποτελεσματικό το εμβόλιο. Το Bloomberg αναφέρει ότι το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έκλεισε συμφωνία με τη βρετανική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca Plc ώστε να προωθήσει τις έρευνες σχετικά με το εμβόλιο (η εταιρία έχει ήδη συμφωνήσει με πολλούς παρασκευαστές για την παραγωγή 2 δισεκατομμυρίων δόσεων).
Το εμβόλιο που έχει παρασκευαστεί από την ομάδα της Οξφόρδης βρίσκεται στο τελικό στάδιο των δοκιμών – με χιλιάδες συμμετέχοντες από τη Βραζιλία, τη Νότια Αφρική, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ. Της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης προΐσταται η 58χρονη Σάρα Γκίλμπερτ, η οποία εργάζεται εδώ και πολλά χρόνια στον τομέα της ανάπτυξης εμβολίων – μάλιστα, στις κλινικές δοκιμές μετέχουν τα τρία παιδιά της.
Η ομάδα της Γκίλμπερτ ολοκλήρωσε μέσα σε τέσσερις μήνες μια διαδικασία που φυσιολογικά κρατά 5 χρόνια. Η Σάρα Γκίλμπερτ δηλώνει αισιόδοξη πως το εμβόλιο της Οξφόρδης θα σταματήσει κατά 80% την εκδήλωση της νόσου Covid-19 σε ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό – αυτό, βέβαια, η ομάδα της θα το γνωρίζει τον Σεπτέμβριο. Η Κέιτ Μπίνγκχαμ, επικεφαλής της Ειδικής Ομάδας Εμβολίων της Βρετανίας, δήλωσε ότι το εμβόλιο της Οξφόρδης είναι «το πιο ανεπτυγμένο εμβόλιο που υπάρχει αυτή τη στιγμή στον κόσμο». Ομως, άλλοι επιστήμονες εμφανίζονται πιο επιφυλακτικοί.
Ο γνωστός σε όλους δρ Αντονι Φάουτσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ, πιστεύει πως δεν πρέπει να υπάρχει υπεραισιοδοξία ακόμη, καθώς πρόκειται για το πρώτο εμβόλιο που είναι τόσο «προχωρημένο» σε κλινικό στάδιο. Επειδή τα εμβόλια χορηγούνται σε υγιείς ανθρώπους για την πρόληψη της ασθένειας, οι Αρχές κάθε χώρας θέτουν πολύ υψηλά τα όρια έγκρισης. Για την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) το εμβόλιο θα πρέπει να είναι 50% πιο αποτελεσματικό από ένα εικονικό (placebo) προκειμένου να εγκριθεί.
Πριν από λίγες ημέρες η αμερικανική εταιρία βιοτεχνολογίας Moderna ανακοίνωσε ότι κατέγραψε πολύ θετικά αποτελέσματα σε κλινικές δοκιμές που έγιναν για ένα εμβόλιο. Ομως, οι δοκιμές έγιναν σε περιορισμένο αριθμό ανθρώπων και, επομένως, πρέπει να διευρυνθούν για να υπάρξει ένα σαφές συμπέρασμα.
Η Γροιλανδία γίνεται «φρούριο»: Η Δανία ενισχύει την άμυνα της περιοχής μετά τα σχέδια του Τραμπ να την αγοράσει
Περίπου 200 εμβόλια βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε διάφορα στάδια ερευνών, από αντίστοιχες ομάδες ανά τον κόσμο, και 18 πειραματικά σχήματα έχουν ήδη δοκιμαστεί σε ανθρώπους. Στην Κίνα, ήδη δοκιμάζεται ένα εμβόλιο σε στρατιώτες, για να διαπιστωθεί αν οι συμμετέχοντες παράγουν αντισώματα κατά του κορονοϊού.
Αύξηση κρουσμάτων
Ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων μέσα σε μία μέρα καταγράφηκε το Σάββατο, κινητοποιώντας πολλές κυβερνήσεις σε λήψη μέτρων ανάγκης για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού, αλλά χωρίς γενική καραντίνα στον πληθυσμό και lockdown στις επιχειρήσεις.
Περισσότερα από 260.000 κρούσματα σε ένα 24ωρο κατέγραψε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προχθές (14,3 εκατομμύρια συνολικά) και το ένα τέταρτο εξ αυτών εντοπίζονται στις ΗΠΑ. Οι θάνατοι σε παγκόσμιο επίπεδο ξεπέρασαν το όριο των 600.000 και οι πιο πολλοί ημερησίως καταγράφονται στην αμερικανική ήπειρο (1.800 θύματα του κορονοϊού στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Βραζιλία).
Παρά την αύξηση κρουσμάτων σε πολλές χώρες, οι περισσότερες κυβερνήσεις απορρίπτουν την ιδέα ενός γενικού lockdown, επιλέγοντας τα απαγορευτικά μέτρα σε τοπικό επίπεδο, όπως η Βρετανία (Λέστερ) και η Ισπανία (Καταλονία). Εκατομμύρια Ισπανοί κλήθηκαν να παραμείνουν στα σπίτια τους για να μειωθεί η διάδοση κορονοϊού, που παρουσιάζει αυξητικές τάσεις σε πολλές περιοχές της περιφέρειας.
Οπως ανέφερε το BBC, πολλοί δρόμοι της Βαρκελώνης ήταν ασυνήθιστα άδειοι το Σαββατοκύριακο, ενώ σε άλλες τρεις μικρότερες πόλεις η καραντίνα είναι πιο αυστηρή, καθώς το Σάββατο αναφέρθηκαν 1.226 νέα κρούσματα – σε όλη την Ισπανία έχουν αναφερθεί 170 τοπικές εστίες της ασθένειας του κορονοϊού.
Βέβαια, δεν έχει επιβληθεί γενικευμένο lockdown, αλλά προς το παρόν οι Αρχές περιορίζονται σε αυστηρές συστάσεις για περιορισμό των μετακινήσεων και δραστηριοτήτων. Στις ΗΠΑ, ο δήμαρχος του Λος Αντζελες, Ερικ Γκαρτσέτι, δήλωσε έτοιμος να επιβάλει καραντίνα, καθώς μέσα σε δύο εβδομάδες η κομητεία κατέγραψε 40.000 κρούσματα.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr