Ο κ. Μαμέρ προσέθεσε ότι «αντιλαμβανόμαστε ότι η Αγία Σοφία είναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, αυτό είναι σημαντικό και αυτό το ζήτημα πρέπει να το δούμε υπό αυτή την οπτική». Τόνισε δε ότι «η Αγία Σοφία είναι σύμβολο ανοχής, διαλόγου και δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε αυτά τα γεγονότα για να τροφοδοτήσουμε διαφωνία οποιασδήποτε μορφής μεταξύ των θρησκειών».
«Η απειλή για την Αγία Σοφία είναι απειλή για ολόκληρο τον χριστιανικό πολιτισμό, και συνεπώς την πνευματικότητα και την ιστορία μας», δήλωσε νωρίτερα ο Πατριάρχης Ρωσίας Κύριλλος.
Παράλληλα, ο προκαθήμενος της Ορθόδοξης Ρωσικής Εκκλησίας εξέφρασε την ελπίδα ότι η τουρκική κυβέρνηση θα επιδείξει σύνεση και δεν θα προχωρήσει στην αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας.
«Ελπίζω για τη σύνεση της τουρκικής ηγεσίας. Η διατήρηση της τρέχουσας, ουδέτερης κατάστασης της Αγίας Σοφίας, ενός από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα του χριστιανικού πολιτισμού, έναν ναό – σύμβολο για εκατομμύρια Χριστιανούς σε όλο τον κόσμο, θα αναπτύξει περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ των λαών της Ρωσίας και της Τουρκίας, θα ενισχύσει τη διαθρησκευτική ειρήνη και αρμονία», πρόσθεσε ο Πατριάρχης Κύριλλος.
Η μετατροπή του μνημείου της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη από μουσείο σε τζαμί θα ήταν «απαράδεκτη», δήλωσε το Σάββατο ανώτερος αξιωματούχος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
«Πιστεύουμε ότι υπό τις τρέχουσες συνθήκες αυτή η πράξη είναι απαράδεκτη, αποτελεί παραβίαση του δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Ιλαρίων, πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του πατριαρχείου της Μόσχας, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Τηλεφώνημα Σολτς - Πούτιν για την Ουκρανία: Τι είπαν καγκελαρία και Κρεμλίνο
«Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στον Μεσαίωνα τώρα», επισήμανε ο μητροπολίτης.
«Ζούμε σε έναν πολυθρησκευτικό κόσμο, ζούμε σε έναν κόσμο πολλών ομολογιών και πρέπει να σεβόμαστε τα συναισθήματα των πιστών», τόνισε, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.
Πρόσθεσε δε ότι ότι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν καταλαβαίνει το κίνητρο της μετατροπής της Αγίας Σοφίας και πιστεύει η κίνηση αυτή γίνεται για πολιτικούς λόγους εσωτερικής κατανάλωσης στην Τουρκία.
Υπενθυμίζεται πως ανάλογες τοποθετήσεις έχουν γίνει και από τη Γαλλία, τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, αλλά και, εσχάτως, από την παγκόσμια χριστιανική νεολαία που έκανε έκκληση για διατήρηση του μουσειακού καθεστώτος της Αγίας Σοφίας.
Ενώ, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, δήλωσε ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί θα απογοητεύσει τους Χριστιανούς και πρόσθεσε πως είναι «θλιμμένος και συγκλονισμένος που ένα σύμβολο 1.500 ετών αντί να ενώνει, χωρίζει»