Η «τελευταία εναπομείνασα των μεγάλων ηγετών του πλανήτη», μετά τις διαδοχικές αποχωρήσεις -μέσα στο 2016- των Κάμερον, Ομπάμα, Ολάντ και εσχάτως του Ρέντσι, διαβεβαίωσε το ακροατήριό της ότι οι σκηνές του θέρους του 2015 με τους 900.000 πρόσφυγες που κατέκλυσαν τη Γερμανία «δεν μπορούν και δεν πρέπει να επαναληφθούν». Υποσχέθηκε ότι θα επισπευσθεί η απέλαση όσων δεν δικαιούνται άσυλο («δεν μπορούν να μείνουν όλοι όσοι ήλθαν, κάθε περίπτωση θα εξεταστεί χωριστά, ενώ κάποιοι χρειάζονται μαθήματα ενσωμάτωσης»), θα ενισχυθεί η εσωτερική ασφάλεια και θα απαγορευθεί η μπούρκα «όπου είναι νομικά εφικτό». Το τελευταίο σημαίνει ότι σύντομα θα εφαρμοστεί η πρόταση του υπουργού Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ, για απαγόρευση του ολοπρόσωπου ισλαμικού καλύμματος σε δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία και πανεπιστήμια της Γερμανίας. Ο πρόσφατα ψηφισμένος νόμος στην Ολλανδία «εξορίζει» την μπούρκα και από μέσα μαζικής μεταφοράς, νοσοκομεία, επιβάλλοντας αυστηρές ποινές στις παραβάτισσες.
Ωστόσο, παρά την ξεκάθαρη αντίθεσή της στην ισλαμική σαρία, η Μέρκελ καταδίκασε τα ακροδεξιά κηρύγματα μίσους στο Ιντερνετ και στις πλατείες, αποφεύγοντας να αναφερθεί στο κόμμα της «Εναλλακτικής για τη Γερμανία», που συγκεντρώνει 12%-13% στις δημοσκοπήσεις και πανηγύρισε τη νίκη του «όχι» στην Ιταλία.
Εγκώμιο σε Σόιμπλε
Η Ευρώπη καλείται να ζήσει με τον Τραμπ
Αφού επαίνεσε το ρόλο του Σόιμπλε στη διατήρηση των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών «χωρίς χρέη, που θα μείνουν στην Ιστορία (!)» και κάλεσε τους Βρετανούς να αποδεχθούν τους κανόνες ελεύθερου εμπορίου της Ε.Ε. αν θέλουν στενούς δεσμούς μετά το Brexit, η Μέρκελ αποδέχθηκε το ρόλο της ηγέτιδας της Ευρώπης στην κρίση: «Το 2016 ο κόσμος μας έγινε πιο αδύναμος. Πολλοί τον ένιωσαν να φεύγει κάτω από τα πόδια τους γι’ αυτό χρειάζεται να βγούμε ισχυρότεροι. Πρέπει να κάνουμε το παν για να δυναμώσουμε την Ευρώπη, αφού η διαδικασία της παγκοσμιοποίησης είναι μη αναστρέψιμη», τόνισε.
Χωρίς εξάλλου να αναφερθεί ονομαστικά στον Ντόναλντ Τραμπ τάχθηκε υπέρ της Διατλαντικής Συμφωνίας Εμπορίου και Επενδύσεων (ΤΤΙΡ) που έχει ουσιαστικά νεκρώσει μετά την αλλαγή φρουράς στον Λευκό Οίκο.
Η καγκελάριος δεν έκρυψε την ελαφρά απογοήτευσή της για το 10,5% των 1.000 συνέδρων που την αποδοκίμασαν, κυρίως διά της αποχής, αφού δεν είχε αντίπαλο. Είχε εκφράσει την επιθυμία να πάρει ένα «ειλικρινές ποσοστό», δηλαδή άνω του 90%.
Από την άλλη πλευρά, πρέπει να είναι ενθουσιασμένη από την επιστροφή πολλών απογοητευμένων ψηφοφόρων της CDU στο «μαντρί», μετά την οριστικοποίηση της υποψηφιότητάς της. Η τελευταία δημοσκόπηση της Emnid, πριν από το συνέδριο, κατέγραψε άνοδο των Xριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών στο 37%, για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης, έναντι 22% του SPD και 12% της AfD. Υστερα μάλιστα από το δημοψήφισμα στην Ιταλία και την παραίτηση Ρέντσι εκτιμάται ότι το κόμμα της Μέρκελ θα ανέβει κι άλλο.
Στην ομιλία της, που διήρκεσε 1 ώρα και 17 λεπτά, η Μέρκελ αναφέρθηκε και στις σκέψεις της για την επόμενη κυβέρνηση. Απέκλεισε κατηγορηματικά κάθε συμμαχία με την Αριστερά (Die Linke) και τους εθνολαϊκιστές της AfD, καλώντας τους κεντρώους να την ψηφίσουν για να αποτρέψουν το ενδεχόμενο ενός αριστερού συνασπισμού του SPD με τους Πράσινους και την Die Linke.
«Δυσκολεύτηκα πολύ να ξανακατέβω σε εκλογές ύστερα από 16 χρόνια στην ηγεσία του κόμματος. Αυτός θα είναι ο σκληρότερος αγώνας από όσους έχω δώσει, γι’ αυτό σας παρακαλώ να με βοηθήσετε», ήταν το επιμύθιο της 62χρονης καγκελαρίου στους συνέδρους εν όψει της μάχης του 2017.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερο Τύπου