«Υπάρχουν δεσμευτικές ημερομηνίες», φέρεται να είπε ο πρόεδρος στον παραιτηθέντα πρωθυπουργό, καλώντας τον να μην ταράξει την πολιτική ζωή της χώρας και να παγώσει την παραίτησή του μέχρι την Παρασκευή, οπότε αναμένεται η ψήφιση του προϋπολογισμού. Ο Ματέο Ρέντσι, ο οποίος συναντήθηκε το μεσημέρι με τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας και στη συνέχεια ανακοίνωσε σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την παραίτησή του, επανήλθε στο Κυρηνάλιο (προεδρικό μέγαρο), όπου φαίνεται ότι πείστηκε από τον πρόεδρο να παραμείνει για ένα χρονικό διάστημα.
Ο Σέτζιο Ματαρέλα θα προσπαθήσει να αποφύγει, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, όπως ζητούν επίμονα το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και η Λέγκα του Βορρά.
Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, η προεδρία προσπαθεί θα εξερευνήσει αν μπορεί να συγκροτηθεί κυβέρνηση ειδικού σκοπού υπό τεχνοκράτη πρωθυπουργό, που θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο. Η μεγάλη πλειοψηφία -σχεδόν 20 μονάδων- με την οποία απορρίφθηκε το δημοψήφισμα στο οποίο είχε βασίσει το πολιτικό του μέλλον ο Ρέντσι, μειώνει τις πιθανότητες παραμονής του στη θέση του μεταβατικού πρωθυπουργού.
Το σενάριο της επόμενης μέρας, μετά το δημοψήφισμα, που κερδίζει όλο και πιο πολύ έδαφος, είναι η ανάθεση της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης στον υπουργό Οικονομικών, Πιερ Κάρλο Παντοάν, τον πρόεδρο της Γερουσίας, Πιέρο Γκράσο, τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Γκρατσιάνο ντελ Ρίο, τον υπουργό Πολιτισμού, Ντάριο Φραντσεσκίνι, ή τον υπουργό Εξωτερικών Υποθέσεων, Πάολο Τζεντιλόνι. Αυτά είναι τα πρόσωπα της παρούσας κυβέρνησης που «παίζουν» στο χρηματιστήριο της εντολής σχηματισμού, αφού, φυσικά, αποχωρήσει ο Ρέντσι. Αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα στις προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης με αυτή τη μορφή, ο Ματαρέλα θα επιδιώξει τη δημιουργία μεταβατικής κυβέρνησης με τη στήριξη του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, για να ασχοληθεί με τη μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου. Η μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου που είχε προωθήσει ο Ματέο Ρέντσι, ευνοεί το πρώτο κόμμα -αυτό που κερδίζει τουλάχιστον το 40% των ψήφων. Αυτό σημαίνει ότι θα έλθει στο προσκήνιο το κόμμα του Μπέπε Γκρίλο, το οποίο προηγείται στις δημοσκοπήσεις. Οι περισσότερες δυνάμεις θέλουν να αποφύγουν αυτή την εξέλιξη, γι’ αυτό ο νόμος αυτός αναμένεται να απορριφθεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο ή να μην ψηφιστεί.
Ο Μπάιντεν μετέτρεψε σε ισόβια την ποινή 37 ανθρώπων από τους 40 που έχουν καταδικαστεί σε θάνατο
ΑΛΙΚΗ ΚΟΤΖΙΑ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου