Η μία έκρηξη έγινε την Τρίτη το βράδυ, παγιδεύοντας 22 ανθρακωρύχους σε ένα ορυχείο που εκμεταλλεύεται μια ιδιωτική εταιρεία στην κοινότητα Τσιτάιχε, στην επαρχία Χαϊλονγκτζιάνγκ, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.
Ο θάνατος των 21 ανθρακωρύχων επιβεβαιώθηκε το βράδυ της Παρασκευής, κατά την ίδια πηγή, που επικαλέστηκε τις τοπικές αρχές.
Σωστικά συνεργεία κατέβαλαν χθες προσπάθειες να φθάσουν στον μοναδικό επιζώντα, που βρίσκεται παγιδευμένος επί τρεις ημέρες μέσα σε μια στοά, αλλά το έργο τους δυσχεραίνουν τα συντρίμμια.
Ισραήλ και Χαμάς αλληλοκατηγορούνται για την καθυστέρηση σε μια συμφωνία εκεχειρίας
Το δεύτερο δυστύχημα έγινε σε ένα ορυχείο που ανήκει στον δήμο της Τσινφένγκ, στην περιοχή της Εσωτερικής Μογγολίας, στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπου σημειώθηκε μια έκρηξη στην οποία σκοτώθηκαν 32 εργαζόμενοι, σύμφωνα με έναν απολογισμό των τοπικών αρχών που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Σάββατο.
Συνολικά 181 άνθρωποι εργάζονταν στο ορυχείο όταν έγινε η έκρηξη και οι 149 κατάφεραν να βγουν στην επιφάνεια σώοι.
Η Κίνα κατατάσσεται στην πρώτη θέση παγκοσμίως στην εξόρυξη άνθρακα και τα θανατηφόρα δυστυχήματα στα ορυχεία της είναι συνεχή.
Τον Νοέμβριο 33 ανθρακωρύχοι έχασαν τη ζωή τους σε μια έκρηξη σε ορυχείο στην κοινότητα του Τσονγκτσίνγκ, στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας. Τον Σεπτέμβριο, τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μια έκρηξη σε ανθρακωρυχείο στην Νινγκξιά, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.
Οι αρχές λένε πως ο αριθμός των ανθρακωρύχων που χάνουν τη ζωή τους έχει πλέον μειωθεί σε κάτω από χίλιους τον χρόνο, μετά την αισθητή μείωσή τους την τελευταία δεκαετία. Όμως οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων καταγγέλλουν ότι οι απολογισμοί των αρχών είναι υποτιμημένοι και οι εταιρείες του τομέα δεν εποπτεύονται επαρκώς όσον αφορά την τήρηση των κανόνων εργασιακής ασφάλειας.