Αξιωματούχος των ανταρτών απάντησε μετά τη δήλωση Λαβρόφ ότι οι δυνάμεις τους δεν πρόκειται να παραδοθούν στον συριακό στρατό στο ανατολικό Χαλέπι.
«Ρώτησα τις παρατάξεις κι απάντησαν “δεν θα παραδοθούμε”», δήλωσε από την Τουρκία ο Ζακάρια Μαλαχίφτζι, ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της παράταξης Φαστάκιμ, που εδρεύει στο Χαλέπι.
«Οι στρατιωτικοί διοικητές στο Χαλέπι απάντησαν δεν θα εγκαταλείψουμε την πόλη. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους για να φύγουν οι πολίτες, αλλά δεν θα εγκαταλείψουμε την πόλη».
Από την πλευρά του, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα εξέφρασε την ελπίδα «να βρεθεί κάποια φόρμουλα για να αποφευχθεί μία φοβερή μάχη στο Χαλέπι».
Μιλώντας στη Διάσκεψη για τον Μεσογειακό Διάλογο στη Ρώμη, ο ντε Μιστούρα άφησε να εννοηθεί ότι η μάχη στο Χαλέπι δεν θα διαρκέσει πολύ ακόμα λέγοντας «γεγονός είναι ότι το Χαλέπι δεν θα αντέξει τόσο πολύ».
Στο περιθώριο της Διάσκεψης, ο ντε Μιστούρα είχε συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, τον Άχμεντ Αμπούλ Γκέιτ, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι η στρατιωτική λύση μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη αιματοχυσία στη Συρία, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύνδεσμος.
«Το ανθρωπιστικό κόστος από τη συνέχιση της παρούσας κατάστασης στη Συρία θα ήταν δυσβάσταχτο καθώς η στρατιωτική λύση μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη αιματοχυσία και να ενισχύσει το χάος», είπε ο Γκέιτ.
«Η αποκατάσταση της Συρίας ως ενωμένο κυρίαρχο κράτος δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς να γίνουν σεβαστές οι προσδοκίες του λαού».
«Οι πολίτες θα είναι εκείνοι που θα πληρώσουν το τίμημα της πολιορκίας που έχει επιβληθεί στο Χαλέπι και σε άλλες πόλεις που υφίστανται συνεχείς βομβαρδισμούς και πολιορκία».
Στο πεδίο της μάχης, ο συριακός στρατός και οι σύμμαχοι του κατέλαβαν στη διάρκεια της περασμένης νύκτας άλλη μια συνοικία του Χαλεπίου που ελεγχόταν από τους αντάρτες, έγινε γνωστό από την μκο Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, ενώ η ίδια πηγή ανακοίνωσε ότι οι αντάρτες κατέρριψαν συριακό μαχητικό στο βόρειο Χαλέπι με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι δύο πιλότοι του.
Με την κατάληψη αυτής της συνοικίας, της Τάρικ αλ-Μπαμπ, το καθεστώς ελέγχει πλέον περίπου το 60% του ανταρτικού τομέα του Χαλεπίου, ο οποίος διέφευγε του ελέγχου του από το 2012, διευκρίνισε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.
Το καθεστώς εξαφαλίζει έτσι τον έλεγχο μιας οδού που συνδέει τις δυτικές συνοικίες της πόλης που ελέγχονται από τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις με το διεθνές αεροδρόμιο του Χαλεπίου, που ελέγχεται από το καθεστώς και βρίσκεται λίγο νοτιότερα της Τάρικ αλ-Μπαμπ.