Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΕΘΝΗ

Προκαλούν για Αιγαίο και πρόσφυγες οι Τούρκοι – Εμπρηστικές δηλώσεις Τσαβούσογλου και Ακάρ

Newsroom eleftherostypos.gr

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη του σε τηλεοπτικό δίκτυο της DIM TV της Τουρκίας αναφέρθηκε στο προσφυγικό ζήτημα και υποστήριξε πως μετά το τέλος της πανδημίας πάλι θα υπάρχει μεταναστευτικό κύμα προς την Ελλάδα!

«Στο προσφυγικό υπήρχαν πρόσφυγες που πήγαν στα σύνορα με την Ελλάδα. Λόγω της πανδημίας αυτό σταμάτησε. Δεν το λέω ως απειλή, όμως μετά την πανδημία οπωσδήποτε πάλι οι πρόσφυγες θα θελήσουν να φύγουν και να πάνε εκεί» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Τσαβούσογλου αφού ανέφερε πως το προσφυγικό είναι ένα κοινό ζήτημα με την Ε.Ε ανέφερε πως θα πρέπει να επικαιροποιηθεί τη συμφωνία της τελωνειακής ένωσης, και να απελευθερωθεί η βίζα προς τους Τούρκους πολίτες και ζήτησε περισσότερη συνεργασία στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. «Εμείς στείλαμε το εξής μήνυμα πως με αφορμή την πανδημία αν πείτε πως δεν χρειαζόμαστε την Τουρκία τότε να ξέρετε πως η πανδημία θα τελειώσει όμως το προσφυγικό ζήτημα θα συνεχιστεί για πολλά χρόνια. Τότε σας παρακαλώ τότε να μην χτυπήσετε την πόρτα μας. Στόχος μας είναι η καλή συνεργασία και βεβαία μια συνεργασία που όλοι θα τηρήσουν τις υποσχέσεις τους».

Το μήνυμα για τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου είναι το εξής ᾽᾽ εδώ υπάρχει η Τουρκία και πρέπει να συνεργαστείτε μαζί της. Όπως και η Ελλάδα αντι να συνεργαστεί μαζί μας, πήγε να μας αφήσει έξω και προσπάθησε να συνεργαστεί με άλλες χώρες. Τι έγινε, κάναμε τις κινήσεις μας, ξεκινήσαμε τις γεωτρήσεις μας άλλαξαν οι ισορροπίες.

Yπάρχουν και γεωτρήσεις που πραγματοποιώ νοτιοδυτικά της Κύπρου εντός της υφαλοκρηπίδας μου.  Εκεί είναι περιοχή δικής μου κυριαρχίας. Το κυριαρχικό μου ζήτημα δεν το συζητώ. Κάποιες ευρωπαϊκές χώρες το θέτουν.Η Ελλάδα φέρνει το ζήτημα αυτό στις συνόδους της Ε.Ε κι εμείς απαντάμε με αυτόν τον τρόπο.

Aκάρ: Οι παρενοχλήσεις στο Αιγαίο είναι σοβαρή πρόκληση και προβοκάτσια

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ σε ομιλία του στη Ναυτική βάση της Αλεξανδρέττας (Ιskenderun) Τουρκίας δήλωσε πως «( οι παρενοχλήσεις) στο Αιγαίο είναι σοβαρή πρόκληση, και προβοκάτσια. Αυτό δεν έχει κανένα όφελος γι᾽ αυτούς».

Στην ομιλία του στην φρεγάτα Μπαρμπαρός ο Ακάρ ανέφερε πως «παρά τις προσπάθειες για σχέσεις καλής γειτονίας και παρά την υπομονή μας , δεν υπάρχει καμία εξήγηση για τις παρενοχλήσεις που γίνονται τις τελευταίες ημέρες στο Αιγαίο. Αυτές είναι σοβαρή πρόκληση και προβοκάτσια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε συνέχεια των δηλώσεων του ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε: «στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο δεν υπάρχει καμία ελπίδα επιβίωσης οποιουδήποτε σχεδίου το οποίο αγνοεί την Τουρκία. Εμείς είμαστε υπερ της επίλυσης των προβλημάτων με διάλογο.  Επιθυμούμε λύσεις που συμβαδίζουν με το διεθνές δίκαιο, τις ειρηνικές μεθόδους και τις πολιτικές λύσεις.  Όμως το να υποστηρίζουμε τις συμφωνίες, τις συμβάσεις, και τις συνθήκες δεν είναι δείγμα αδυναμίας.  Πρέπει να τονίσουμε δεν πρέπει να θεωρηθεί απειλή πως για να υποστηρίξουμε τα  ενδιαφέροντα, τα συμφέροντα και τα δικαιώματα μας είμαστε έτοιμοι να κάνουμε οποιαδήποτε προσπάθεια» κατέληξε ο Ακάρ.

Προτεινόμενα για εσάς

Νέο παραλήρημα Ακάρ που μιλά ξανά για «Γαλάζια Πατρίδα» και… δικαιώματα της Τουρκίας

Tinad

Στη Λιβύη εκτάκτως ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ

Tinad

Διεθνείς δεσμεύσεις για χορήγηση 6,9 δισ. ευρώ στη διάσκεψη για τη Συρία

Tinad

«Η μάχη της τσιπούρας»: Ο Βορίδης έθεσε στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ την παραβατικότητα των Τούρκων αλιέων στο Αιγαίο

Μιχάλης Μάρδας

Τον χαβά τους οι Τούρκοι: Νέες υπερπτήσεις πάνω από την Παναγιά και τις Οινούσσες

Tinad

Τσαβούσογλου: Είμαστε έτοιμοι για διάλογο με την Ελλάδα

Ανδρέας Ντίνης

Τσαβούσογλου: Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την Ελλάδα στην ανατολική Μεσόγειο

Ανδρέας Ντίνης

«Βόμβα» Τσαβούσογλου: Τραμπ και Ερντογάν έχουν συμφωνήσει για τη Λιβύη

Ανδρέας Ντίνης

Βάρκα με 36 μετανάστες έφτασε το πρωί στη Λέσβο

Evanthia Karra