Aσυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες και μετανάστες «πουλάνε» το κορμί τους για ελάχιστα ευρώ προκειμένου να επιβιώσουν. «Είναι ένα παιχνίδι» εξηγεί στο CNN ο κοινωνικός λειτουργός Τάσος Σμετόπουλος. «Υπάρχουν μεγαλύτερα παιδιά που προσφέρουν απλά καταλύματα, τρόφιμα και ρούχα. Φυσικά οι ανήλικοι θέλουν χρήματα. Αυτή είναι το σκεπτικό… Να συγκεντρώσουν χρήματα για να περάσουν παράνομα στην κεντρική Ευρώπη».
Ο Αλί, ένα 17χρονο αγόρι από το Αφγανιστάν έφτασε στην Ελλάδα μόνος του, με 270 ευρώ στο όνομά του, χωρίς ένα μέρος για να μείνει και βρέθηκε σε ένα περιβάλλον που βρίθει από ναρκωτικά και πορνεία. Τώρα, εξαρτάται από τα ναρκωτικά και τα χρήματα των πελατών του, η πραγματικότητα του πώς έγινε η ζωή του είναι συγκλονιστική.
«Είπα στον εαυτό μου: ‘κοίτα ήρθες στην Ευρώπη, ποιος ήταν ο στόχος σου;’» λέει. «Δεν το κάνω αυτό επειδή μου αρέσει. Αν ήθελα να κάνω κάτι τέτοιο, θα έβγαινε με μια κοπέλα. Αλλά επειδή δεν έχω τα χρήματα, δεν έχω άλλη επιλογή».
Οι τιμές κυμαίνονται από 5 έως 12 ευρώ και ο Αλί λέει: «Μερικοί προσφέρουν 3 ευρώ, άλλοι 100 και άλλοι 80 ευρώ. Αλλά δεν πηγαίνω με κανέναν για λιγότερο από 60 ευρώ» εξηγεί και πρποσθέτει: «Στο τέλος της ημέρας, αν πάτε μέσα στο πάρκο, αυτοί έρχονται και κάποιοι κατεβάζουν τα παντελόνια σου μόνο και μόνο για να δούνε τα οπίσθιά σου. Κάποιοι σε πλησιάζουν, σου μιλούν και σου δείχνουν τα χρήματα τους, έτσι δουλεύει».
Ο ίδιος εκδίδεται κάθε μέρα τις τελευταίες 3-4 εβδομάδες – τα χρήματα και η ευκαιρία για ένα ζεστό κρεβάτι είναι πολύ καλά για να τα απορρίψει. «Κάποιοι μπορει να σε πάρουν στο σπίτι τους, να σου δώσουν χρήματα και ότι άλλο θελήσεις. Σου φέρονται σας να είσαι ο σύζυγός τους, ο φίλος τους και σου δίνουν 200, 300 ή και 400 ευρώ. Είναι πολύ δύσκολο. Πώς μπορεί ένας άνδρας να είναι με κάποιον άλλον άνδρα και να του φέρεται έτσι; Αυτοί οι άνδρες είναι άρρωστοι. Δεν έχει σημασία πόσο συχνά το κάνω, αλλά δεν είναι καθόλου εύκολο».
Η φαινομενική αύξηση των ασυνόδευτων ανηλίκων που εκδίδονται έρχεται μετά τη συμφωνία «ένας για έναν» που επετεύχθη μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας τον Μάρτιο. Η συμφωνία προέβλεπε πως η Τουρκία θα δεχόταν πίσω τους μετανάστες που διέσχιζαν τα σύνορα της για την Ελλάδα, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δεχόταν πρόσφυγες απευθείας από την Τουρκία. Όμως η συμφωνία πάγωσε και οι πρόσφυγες έμειναν στην Ελλάδα, μια χώρα που εξακολουθεί να μην μπορεί να τους φιλοξενήσει όλους.