Γι αυτό έχουν διατυπωθεί διάφορες θεωρίες σύμφωνα με το Euronews.
Μία από αυτές είναι πως η υψηλή θερμοκρασία στην Αφρική συμβάλλει στην αναστολή μετάδοσης του κορωνοϊού.
Κολωνία: Χιλιάδες Κούρδοι διαδήλωσαν για την απελευθέρωση του Οτσαλάν
Επίσης ο μέσος όρος ηλικίας των κατοίκων στις αφρικανικά κράτη είναι σημαντικά χαμηλότερος από ότι στην Ευρώπη και την Αμερική. Αυτό συμβάλλει στο να εντοπίζονται λιγότερα κρούσματα, αφού πιθανοί φορείς του ιού είναι ασυμπτωματικοί.
Ενδέχεται και η ευρεία χρήση του εμβολίου κατά της φυματίωσης (Bacille Calmette-Guérin, BCG) συμβάλλει στην αναστολή εξάπλωσης του ιού.
Υπάρχουν, ωστόσο, και πιο «πεζές» εξηγήσεις όπως για παράδειγμα ότι στις αφρικανικές χώρες γίνονται ελάχιστα τεστ ανίχνευσης του νέου κορωνοϊού ή ότι είναι θέμα «συγχρονισμού». Το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Αφρική αναφέρθηκε στα μέσα Φεβρουαρίου στην Αίγυπτο. Οι περισσότερες αφρικανικές χώρες ανακοίνωσαν κρούσματα το Μάρτιο. Σύμφωνα με την επιδημιολογική εξέλιξη σε ΗΠΑ και Ευρώπη, ο πολλαπλασιασμός των κρουσμάτων, εάν συμβεί στην Αφρική, θα ξεκινήσει να «φαίνεται» τις επόμενες εβδομάδες.
Η Ευρώπη αποφάσισε να χρηματοδοτήσει τη στήριξη των συστημάτων υγείας στην Αφρική, καθώς μία εξάπλωση της πανδημίας στην Αφρική θα απειλήσει με νέο κύμα μολύνσεων και την Ευρώπη.