Tα προκαταρκτικά, πολύ «φρέσκα» αποτελέσματα που προέρχονται από 53 εθελοντές που έχουν αναρρώσει από την Covid-19 και τους πήραν πλάσμα, συμφωνούν με τους Κινέζους και άλλους επιστήμονες ανά τον κόσμο, οι οποίοι με τις έρευνές τους έχουν δείξει ότι όσοι περνούν τον νέο κορονοϊό δεν έχουν πολλά αντισώματα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανοσία του πληθυσμού που νόσησε και για την πιθανότητα να ξανακολλήσει τον ιό.
«Από τα πρώτα μας αποτελέσματα φαίνεται πως πράγματι υπάρχει μια σχέση των περισσότερων αντισωμάτων εάν κάποιος πέρασε πιο βαριά τη νόσο», επισημαίνει στον «Ε.Τ.» η κ. Χατζηιωάννου, εξηγώντας, πάντως, ότι η εικόνα σε σχέση με τη συγκεκριμένη παράμετρο δεν είναι ακόμη σαφής και όσοι νόσησαν βαριά βρίσκονται σε στάδιο ανάρρωσης. «Εμείς θέλουμε, για να πάρουμε πλάσμα, να έχουν ξεπεράσει εντελώς την ασθένεια και να έχουν περάσει και δύο εβδομάδες», λέει.
Η ερευνητική ομάδα υπό τον σύζυγο της κ. Χατζηιωάννου, Paul Bieniasz, ιολόγο παγκοσμίου φήμης, ανέπτυξε σε σύντομο χρονικό διάστημα μια τεχνική η οποία αυτή τη στιγμή είναι περιζήτητη σε άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Νέας Υόρκης, στην Αυστραλία, τη Βραζιλία, και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική.
Αυτό που κάνουν είναι να δουλεύουν με τμήματα του ιού του HIV -η ερευνητική ομάδα έχει πολυετή εμπειρία στον ιό του AIDS- στον οποίο προσθέτουν πρωτεΐνη του Sars-CoV-2. Ετσι, κοιτούν τον τρόπο που δρα στα κύτταρα, που είναι ανάλογος με τον τρόπο που δρα ο ίδιος ο νέος κορονοϊός. Η πρωτεΐνη άλλωστε που χρησιμοποιούν είναι αυτή που «βλέπει» πρώτα το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου και αυτή που «κολλάει» στο κύτταρο για να εισχωρήσει σε αυτό.
Ο λόγος που οι ερευνητές δουλεύουν με «σπασμένο» ιό είναι για την ασφάλειά τους. Οπως εξηγεί η κ. Χατζηιωάννου στον «Ε.Τ.», «εάν δουλέψεις με τον ίδιο τον ιό, κινδυνεύεις έχοντας ένα ατύχημα να προσβληθείς. Χρειάζεσαι εργαστήριο τύπου 3 (σ.σ.: αυξημένη ασφάλεια) για το οποίο έχουμε τη δυνατότητα, αλλά καθυστερεί η έρευνα γιατί δεν δουλεύεις τόσο άνετα. Οι δυνατότητες με τον ίδιο τον ιό είναι περιορισμένες. Γι’ αυτό και τα περισσότερα εργαστήρια ψάχνουν έναν τρόπο ώστε να μην δουλεύεις με τον ίδιο τον ιό».
Οπως εξηγεί, οι ερευνητές, έχοντας φτιάξει το «ομοίωμα» του Sars-CoV-2, δοκιμάζουν σε αυτόν αντισώματα ασθενών ή φάρμακα, με απώτερο σκοπό να βοηθήσουν στην εξεύρεση αποτελεσματικής θεραπείας.
Η ερευνητική ομάδα του Rockefeller ασχολείται αποκλειστικά με τον κορονοϊό τον τελευταίο καιρό, με το πανεπιστήμιο να έχει έτσι και αλλιώς διακόψει τις δραστηριότητές του και να ασχολείται μόνο με την έρευνα για τον Sars-CoV-2.
Η κ. Χατζηιωάννου αναφέρεται και στην παγκόσμια προσπάθεια που πραγματοποιείται ώστε να βρεθούν αξιόπιστα τεστ αντισωμάτων τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιούνται ευρέως και από γιατρούς και να μην χρειάζονται τα ειδικά εργαστήρια. Οπως όμως επισημαίνει καθημερινά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, έτσι και εκείνη, λέει ότι δεν υπάρχει ακόμη αξιόπιστο τεστ ταχείας διάγνωσης που να δείχνει με ακρίβεια εάν κάποιος έχει περάσει τον κορονοϊό. «Εάν βρεθεί θα είναι πολύ θετικό γιατί θα μπορεί να γίνεται πιο μαζικά και εκτός εργαστηρίων».
Αυτή την εβδομάδα το εργαστήριο του Rockefeller αναμένεται να ξεκινήσει μια συνεργασία με το Κέντρο Αίματος της Νέας Υόρκης, ώστε να διαπιστωθεί η αξιοπιστία κάποιων από τα τεστ. Θα χρησιμοποιήσουν τεστ που κυκλοφορούν στην αγορά και θα τα συσχετίσουν με τη δική τους τεχνική.
Πάντως, όπως αναφέρει η ερευνήτρια, η απουσία ανοσίας ισχύει και για άλλους κορονοϊούς, που προϋπήρχαν του Sars-CoV-2. «Δεν είναι το ίδιο με άλλους τύπους ιών. Που κάνεις π.χ. ένα εμβόλιο και ξεμπερδεύεις σε όλη σου τη ζωή. Ακόμη και εάν έχεις αντισώματα από κορονοϊούς που κυκλοφορούν ήδη, αρχίζουν να εξασθενούν μετά από περίπου ένα χρόνο. Εάν ξανακολλήσεις, βέβαια, θα το περάσεις λιγότερο σοβαρά».
Σε σχέση με τα φάρμακα και τις δοκιμές εμβολίων, η κ. Χατζηιωάννου επισημαίνει ότι λόγω της πίεσης να βρεθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα θεραπεία, οι μελέτες γίνονται σε μικρότερο ποσοστό ασθενών σε σχέση με αυτό που πρέπει, με αποτέλεσμα πολλές μελέτες να καταλήγουν ανεπαρκείς. Πάντως και εκείνη θεωρεί ότι χρειάζεται χρόνος για να βρεθεί φάρμακο ή εμβόλιο που δεν θα έχει παρενέργειες.
«Στην Ελλάδα γίνεται φανταστική δουλειά»
Παρατηρώντας ως επιστήμονας την παγκόσμια κοινότητα και την πορεία που ακολουθεί η επιδημιολογική καμπύλη σε κάθε χώρα, έχει και η ίδια εκπλαγεί με την Ελλάδα. «Στην Ελλάδα γίνεται φανταστική δουλειά. Δεν περίμενα να πω ότι η Ελλάδα αντιμετώπισε την κρίση καλύτερα από την Αμερική, αλλά έτσι είναι. Και αυτό γιατί έλαβε πολύ νωρίς μέτρα», λέει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η χώρα μας αποτελεί πραγματικά «παράδειγμα», γεγονός που τη γεμίζει υπερηφάνεια.
Από την έντυπη έκδοση