Για πρώτη φορά στην Ιστορία της, η χώρα θέτει το πλαίσιο των περιορισμών στο εμπόριο και στην κατανάλωση ζώων, «αναβαθμίζοντας» τους σκύλους και τις γάτες σε ζώα συντροφιάς και όχι εκτροφής, όπως ισχύει μέχρι τώρα.
Υπενθυμίζεται ότι η μετάδοση του φονικού νέου κορονοϊού συνδέθηκε με αγορά της πόλης Ουχάν στην Κίνα, στην οποία τα ζώα -συχνά της άγριας φύσης- σφάζονται και πωλούνται ως τρόφιμα. Οι επιστήμονες κατέληξαν ότι το πιθανότερο είναι η πηγή μετάδοση του ιού στον «Ασθενή 0» να είναι η νυχτερίδα ή ο παγκολίνος, ζώα που πωλούνταν στην αγορά. Η κινεζική κυβέρνηση ήδη από τον προηγούμενο μήνα απαγόρευσε το εμπόριο άγριων ζώων, το οποίο απέφερε κέρδη εκατομμυρίων δολαρίων.
Σύμφωνα με τις γενικές κατευθύνσεις του υπουργείου Γεωργίας της Κίνας, που δημοσιοποιήθηκαν, οι σκύλοι και οι γάτες εξελίχθηκαν από «παραδοσιακά ζώα εκτροφής σε ζώα συντροφιάς, στο πλαίσιο της εξέλιξης του ανθρώπινου πολιτισμού και του δημόσιου αισθήματος αγάπης και προστασίας των ζώων». Το πρώτο βήμα είχε γίνει στις 2 Απριλίου, όταν οι Αρχές της πόλης Σεντσέν ανακοίνωσαν ότι από την Πρωτομαγιά απαγορεύεται η κατανάλωση σκυλιών και γατιών.
Στο προσχέδιο του υπουργείου αναφέρονται αναλυτικά τα ζώα που είναι κατάλληλα προς εκτροφή και βρώση, όπως οι χοίροι, οι αγελάδες, τα κοτόπουλα και τα πρόβατα, καθώς και «ειδικά ζώα» όπως ορισμένα είδη ελαφιών, τα αλπακά και οι στρουθοκάμηλοι. Δύο είδη αλεπούδων, ρακούν και μινκ μπορούν επίσης να εκτραφούν, αλλά όχι για το κρέας τους. Στο προσχέδιο με τα επιτρεπόμενα προς κατανάλωση ζώα δεν υπάρχει καμία αναφορά για τα είδη ζώων που είναι ύποπτα κατά τους επιστήμονες για την εξάπλωση του κορονοϊού στους ανθρώπους, όπως οι παγκολίνοι, οι νυχτερίδες και οι γάτες σιβέτ.
Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί ως τις 8 Μαΐου, οπότε και αναμένεται να οριστικοποιηθεί. Σχολιάζοντας το προσχέδιο, η «Human Society International» δήλωσε ότι το σχέδιο πρότασης θα μπορούσε να αποτελέσει έναν «μεταρρυθμιστή» αναφορικά με την προστασία των ζώων στην Κίνα. «Είναι η πρώτη φορά που η Κίνα εξηγεί γιατί αποκλείει τους σκύλους και τις γάτες από τα ζώα προς κατανάλωση και δηλώνει ξεκάθαρα ότι είναι ζώα συντροφιάς», αναφέρει η γενική διευθύντρια του οργανισμού Γουέντι Χίγκινς. Οι σκύλοι θεωρούνται «λιχουδιά» σε κάποια μέρη της Κίνας. Η πόλη Γιουλίχ στην περιφέρεια Γκουανξί οργανώνει κάθε Ιούνιο το ετήσιο φεστιβάλ κρέατος σκύλου. Σύμφωνα με το «Human Society» εκτιμάται ότι κάθε χρόνο 10 εκατομμύρια σκύλοι θανατώνονται στο πλαίσιο του εμπορίου σκύλων.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου