Δανία, Αυστρία, Τσεχία είναι οι ευρωπαϊκές χώρες που έχουν καταρτίσει ήδη το πλάνο «απεγκλωβισμού» των πολιτών από την αναγκαστική καραντίνα. Ομως, μεγάλα επιστημονικά ινστιτούτα και ερευνητικά κέντρα προειδοποιούν ότι η «πυρκαγιά» του κορωνοϊού σιγοκαίει και υπάρχει το ενδεχόμενο να αναζωπυρωθούν οι εστίες και να μεταδοθεί δεύτερο κύμα της ασθένειας.
«Δείτε εμάς», μοιάζουν να λένε ορισμένες χώρες της Ασίας, που χτυπήθηκαν πρώτες από την πανδημία κι έχουν ζήσει στο παρελθόν κι άλλες μεγάλες επιδημίες κορωνοϊών (όπως του SARS). Η Κίνα άρχισε μόλις τώρα, μετά από 3 μήνες, να αίρει σταδιακά τα μέτρα στην επαρχία Χουμπέι όπου πρωτοεμφανίστηκε ο ιός, ενώ η Σιγκαπούρη ανακοίνωσε ότι θα λάβει νέα αυστηρότερα μέτρα, που θα διαρκέσουν μέχρι τον Μάιο, προκειμένου να εμποδίσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας, που έχει ήδη αρχίσει να κάνει την εμφάνισή του.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ήδη προειδοποιήσει όλες τις χώρες να μη βιαστούν να χαλαρώσουν τα μέτρα γιατί η εξάπλωση του κορωνοϊού δεν έχει σταματήσει. Και το γερμανικό Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ» προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να γίνει τώρα η χαλάρωση των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό. Η Γερμανία που ακολουθεί τις συστάσεις του Κοχ δεν έχει κανένα σχέδιο άρσης των μέτρων (η καγκελάριος Μέρκελ ήταν σαφής την περασμένη εβδομάδα ότι «ο κορωνοϊός δεν πάει πασχαλινές διακοπές») και η Γαλλία, που θρηνεί μεγάλο αριθμό νεκρών, αύξησε ακόμη περισσότερο τους περιορισμούς στην κίνηση των πολιτών, ιδίως στην περιοχή της πρωτεύουσας.
Από την άλλη πλευρά, ορισμένες χώρες με πιο «ανοικτές» απόψεις στο θέμα των περιοριστικών μέτρων έχουν αρχίσει δειλά-δειλά να χαλαρώνουν ορισμένα από τα μέτρα των προηγούμενων εβδομάδων. Η Ολλανδία, όπου τα θύματα έχουν ξεπεράσει τους 2.100 ανθρώπους, έχει ανοίξει τα δημοτικά σχολεία και ορισμένα καταστήματα. Την ίδια ώρα, η Δανία και η Αυστρία ετοιμάζονται να ανοίξουν εκ νέου τα σχολεία, καθώς οι αρχές δηλώνουν ότι η καμπύλη της διάδοσης της ασθένειας είναι «πτωτική».
Στην Αυστρία, τη χώρα των 8,8 εκατομμυρίων κατοίκων, η κυβέρνηση θεωρεί ότι από τις 14 Απριλίου και μετά μπορεί να ξεκινήσει σταδιακά και με προσοχή η άρση των περιορισμών, σύμφωνα με ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα. Ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε ότι ο πληθυσμός πρέπει να ακολουθήσει το σχέδιο «απεγκλωβισμού» με αργά βήματα: πρώτα θα λειτουργήσουν τα μικρά καταστήματα και την Πρωτομαγιά θα ανοίξουν σιγά-σιγά μεγαλύτερα καταστήματα και εμπορικά κέντρα, ενώ οι μαζικές μετακινήσεις δεν θα επιτραπούν μέχρι το τέλος Απριλίου. Ο Κουρτς έχει δηλώσει ότι θα συνεχιστεί η τηλεργασία ενώ οι μάσκες θα είναι υποχρεωτικές στα σούπερ μάρκετ και στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ανάλογα θα είναι τα στάδια της χαλάρωσης των μέτρων και στη Δανία, ενώ η Τσεχία αναμένεται να ακολουθήσει.
Στην Ιταλία η κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται προς το παρόν να γίνει καμία αλλαγή. Προχθές ο Ιταλός πρωθυπουργός είχε μιλήσει για άνοιγμα των βιομηχανιών μετά τις 13 Απριλίου, ωστόσο το μέτρο βρίσκεται ακόμη υπό συζήτηση. Ολα τα υπόλοιπα μέτρα θα επανεξεταστούν σε 14 ημέρες, τόνισε χθες ο Τζουζέπε Κόντε. Μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασιστεί η επαναλειτουργία των σχολείων, παρά μόνο έχει προταθεί να εκληφθούν οι διδακτικές ώρες μέσω του διαδικτύου ως κανονική διδασκαλία.
Η Σιγκαπούρη ήταν από τις πρώτες χώρες που ήρθαν αντιμέτωπες με την πανδημία. Επίσης, ήταν από τις πρώτες χώρες που έλαβαν μέτρα και την περιόρισαν. Η Σιγκαπούρη έχει αναφέρει τουλάχιστον 1.481 περιστατικά κορωνοϊού και 6 θανάτους. Παρά τη μείωση των κρουσμάτων και την αντιμετώπιση της πανδημίας, ο φόβος ενός δεύτερου κύματος του κορωνοϊού οδήγησε τις αρχές να λάβουν εκ νέου μέτρα, απαγορεύοντας τις κοινωνικές συγκεντρώσεις -δημόσιες και ιδιωτικές- μέχρι τις 4 Μαΐου.