Τα τραπέζια στο εσωτερικό του καταστήματος είναι από μέρες άδεια, καθώς οι πολίτες αγνόησαν τη θεωρία περί «ανοσίας της αγέλης» με την οποία φλέρταρε αρχικά ο Μπόρις Τζόνσον και επέλεξαν τον αυτοπεριορισμό για να προστατευτούν από τη ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού.
Μόνο οι υπηρεσίες delivery έχουν πάρει… φωτιά και ο κ. Ραψωμανίκης, που ζει στο Λονδίνο πάνω από 20 χρόνια, δεν προλαβαίνει να ετοιμάζει παραγγελίες με αυθεντικές ελληνικές γεύσεις. «Ζούμε μια καταστροφή, κάτι που ποτέ δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε.
Στο μαγαζί εδώ και ημέρες δεν πατάει άνθρωπος, καθώς δεν πέτυχε το πείραμα του Μπόρις Τζόνσον και ο κόσμος έσπευσε να αυτοπροστατευτεί», λέει ο κ. Ραψωμανίκης και προσθέτει: «Ευτυχώς που έχουμε υπηρεσία delivery και συνεχίζουμε τη δουλειά, αλλά δεν ξέρω για πόσο… Για το σπίτι δεν προλάβαμε να ψωνίσουμε τίποτα γιατί άδειασαν τα ράφια, μόνο στο μαγαζί έχουμε τρόφιμα». Οι Βρετανοί, όπως εξηγεί, αγαπούν ιδιαίτερα την ελληνική κουζίνα. «Τώρα που μένουν σπίτι και πολλοί δουλεύουν με τηλεργασία, παραγγέλνουν, κυρίως, μουσακά και σουβλάκια, αλλά και λαδερά, όπως γεμιστά, που φτιάχνει η μαγείρισσα», επισημαίνει ο κ. Ραψωμανίκης.
Στη νέα πραγματικότητα προσπαθεί να προσαρμοστεί και ο Νικόλαος Τριμμάτης, που αποκαλείται «βασιλιάς» του real estate στο Λονδίνο, με μεγάλη δραστηριότητα στην αγορά ακινήτων. «Το σκηνικό είναι εντελώς διαφορετικό από αυτό που είχαμε συνηθίσει μέχρι σήμερα και συνεχώς η καθημερινότητα αλλάζει δραματικά. Εμείς πήραμε από την αρχή μέτρα αφήνοντας στο γραφείο προσωπικό ασφαλείας. Προτίμησα την τηλεργασία για το προσωπικό, ώστε να προστατευτούν όλοι και να μη φτάσουμε στη λύση της καραντίνας για σημαντικά στελέχη», λέει ο κ. Τριμμάτης, ενώ για το «πείραμα», που ήθελε να εφαρμόσει ο Βρετανός πρωθυπουργός, επισημαίνει ότι το ακύρωσε ο ίδιος ο κόσμος.
Μπορέλ: Δεν έχουν πολύ μεγάλο βεληνεκές οι πύραυλοι για τους οποίους έδωσαν το πράσινο φως οι ΗΠΑ
«Ηταν ένα παράξενο πλάνο αυτό με την ανοσία της αγέλης. Ισως, ο Τζόνσον πιστεύει πολύ στην οικονομία, όμως αυτό το πλάνο δεν του βγήκε από τον κόσμο και πρακτικά είχε τα περισσότερα μειονεκτήματα», σημειώνει. «Από την αρχή φάνηκε», όπως λέει, «ότι η καλύτερη λύση είναι το “lock down” καθώς τα κρούσματα θα αυξηθούν». Παράλληλα, σχολιάζει τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης: «Ο Μητσοτάκης χειρίζεται άριστα το θέμα, με μεγάλη σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Είναι σημαντικά και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την οικονομία αλλά πρέπει να σωθεί ό,τι σώζεται στον τουρισμό αυτό το καλοκαίρι».
Θετικά σχολιάζει τα μέτρα στην Ελλάδα και η Ανθή Μεριχωβίτη, στέλεχος εταιρίας τεχνολογίας που ζει στο Λονδίνο με τον σύζυγό της. «Είναι εξαιρετικά τα μέτρα. Πρώτη φορά στην Ελλάδα η κυβέρνηση είναι πιο σοβαρή από τους πολίτες», λέει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, ενώ επισημαίνει ότι κάποιοι επιστήμονες έπεισαν τον Τζόνσον για τη «θεωρία της ανοσίας της αγέλης». «Δεν ξέρω πώς παρουσιάστηκε η κατάσταση στην Ελλάδα. Ο Μπόρις Τζόνσον είχε αρχικά έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο προσέγγισης της κατάστασης, καθώς θεώρησε εξαιρετικά δύσκολο να θέσει σε καραντίνα 60 εκατ. ανθρώπους τουλάχιστον για ενάμιση μήνα. Στην πραγματικότητα προσπάθησε να κρατήσει την οικονομία. Είμαστε ψύχραιμοι και δουλεύουμε από το σπίτι μας. Η καταστροφολογία δεν βοηθάει κανέναν», σημειώνει.
Για τις ελλείψεις στα σούπερ μάρκετ και τον φόβο των Βρετανών μιλάει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής η κ. Μελίνα Ποδαρά, που εργάζεται σε μεγάλη τράπεζα. «Εδώ και εβδομάδες τα είδη υγιεινής και συγκεκριμένα το χαρτί τουαλέτας έχουν εξαφανιστεί, καθώς δεν τα βρίσκεις ποτέ στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Την τελευταία εβδομάδα έχουν αρχίσει οι ελλείψεις και σε τρόφιμα μακράς διάρκειας, όπως όσπρια, μακαρόνια, ρύζι και κατεψυγμένα.
Οι περισσότερες εταιρίες έκλεισαν με δική τους πρωτοβουλία τα γραφεία τους για τους εργαζομένους που δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι εκεί. Εγώ προσωπικά έχω αρχίσει να δουλεύω από το σπίτι από την προηγούμενη Παρασκευή και βγαίνω εκτός μόνο για να αγοράσω τρόφιμα. Είμαι εδώ και λίγες μέρες εθελοντικά σε καραντίνα, όπως και αρκετοί Ελληνες που γνωρίζω. Ο κόσμος είναι γενικά τρομοκρατημένος και τους βλέπω όλους να παίρνουν τα μέτρα τους φορώντας μάσκες και γάντια», αναφέρει η κ. Ποδαρά και προσθέτει: «Πολλοί από τους Ελληνες που ζουν στη Βρετανία έχουν ήδη ακυρώσει το ταξίδι που προγραμμάτιζαν για τις διακοπές του Πάσχα στην Ελλάδα περιμένοντας υπομονετικά τις εξελίξεις».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής