«Η Ευρώπη βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο επίκεντρο της πανδημίας του Covid-19», δήλωσε ο Γκεμπρεγέσους, σημειώνοντας ότι ο ημερήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων που καταμετρούνται είναι υψηλότερος από αυτούς που ανέφερε η Κίνα όταν κορυφωνόταν εκεί η πανδημία.
Πρόσθεσε μάλιστα πως οποιαδήποτε χώρα κοιτάζει την εμπειρία άλλων χωρών με μεγάλη εξάπλωση του ιού, πιστεύοντας ότι δεν θα συμβεί στην ίδια, κάνει «τραγικό λάθος».
Μετά την Κίνα, η Ιταλία παραμένει η πρώτη χώρα σε επίπεδο διασποράς του Covid- 19, με εκατοντάδες κρούσματα και νεκρούς καθημερινά. Ενδεικτικά, ο απολογισμός των νεκρών στην περιοχή της Λομβαρδίας αυξήθηκε σε 890 σήμερα από 744 χθες, και τα νέα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 1.095.
Δραματική είναι η κατάσταση και στην Ισπανία, όπου η πανδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε 120 ανθρώπους στη χώρα και καταμετρά περισσότερα από 4.200 κρούσματα.
Με τον αριθμό των νεκρών να έχει φτάσει – ανεπίσημα – στους 120, ο πρωθυπουργός της χώρας, Πέδρο Σάντσεθ κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τις επόμενες 15 ημέρες, στη έκτακτης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Παρασκευής.
«Είμαστε μόλις στην πρώτη φάση της μάχης κατά του ιού. Μας περιμένουν δύσκολες εβδομάδες. Δεν μπορεί να αποκλειστεί το γεγονός τα κρούσματα να φτάσουν στις 10.000 την επόμενη εβδομάδα» ανέφερε στις δηλώσεις του ο Σάντσεθ.
Και συνέχισε, επισημαίνοντας τη σημασία της ατομικής ευθύνης των πολιτών: «Η ανακήρυξη ισχύος της έκτακτης ανάγκης, κινητοποιεί όλες τις αρχές στη μάχη κατά του ιού, ωστόσο η τελική νίκη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις πρωτοβουλίες του καθενός. Πλέον, αποτελεί ηρωισμό το συχνό πλύσιμο χεριών και η παραμονή στο σπίτι».